Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βασιλιάς Κάρολος: Η αμύθητη περιουσία … που όμως δεν μπορεί να «βάλει χέρι»

Βασιλιάς Κάρολος: Η αμύθητη περιουσία … που όμως δεν μπορεί να «βάλει χέρι»

O νέος μονάρχης έχει κληρονομήσει μια τεράστια περιουσία … την οποία όμως δεν μπορεί να πουλήσει

Mετά την στέψη του σε βασιλιά της Αγγλίας, ο νέος μονάρχης κατατάσσεται στους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, καθώς έχει ήδη έχει ήδη κληρονομήσει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων 25 δισ. δολαρίων και μια συνολική περιουσία 42 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Όταν ανέβηκε στο θρόνο τον Σεπτέμβριο, ο 73χρονος Kάρολος ανέλαβε τον έλεγχο μιας αυτοκρατορίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αποτελείται από ακίνητα. Το Forbes ερεύνησε αρχεία ιδιοκτησίας, ετήσιες εκθέσεις και νομοθετικά έγγραφα για να «ανακαλύψει» όλα τα νέα υπάρχοντα του βασιλιά.

Η περιουσία του εκτείνεται από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ – την επίσημη έδρα της μοναρχίας, αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων – μέχρι το Highgrove House, μια εξοχική κατοικία στο Gloucestershire που ο Κάρολος αγόρασε το 1980 για 865.000 λίρες και σήμερα αξίζει 39 εκατ. δολάρια.

Θα πληρώνει και ενοίκιο

Ο Κάρολος αναμένεται να σπάσει επτά γενιές παράδοσης και να απορρίψει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ως κατοικία του στο Λονδίνο, για να παραμείνει στο σημερινό του σπίτι στο Clarence House (εκτιμώμενη αξία 72 εκατομμύρια δολάρια). Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες,  ο Κάρολος και η Καμίλα συνεχίζουν να περνούν λίγο χρόνο στο Highgrove. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνει περίπου 740.000 λίρες ετήσιο ενοίκιο στον γιο του Γουίλιαμ, ο οποίος τον διαδέχθηκε ως Πρίγκιπας της Ουαλίας και Δούκας της Κορνουάλης και τώρα κατέχει το Highgrove.

Αυτά τα ακίνητα αποτελούν μέρος μιας τεράστιας «συλλογής», τουλάχιστον επτά παλατιών, 10 κάστρων, 12 σπιτιών, 56 εξοχικών κατοικιών και 14 αρχαίων ερειπίων.

Δεν μπορεί να τα πουλήσει

Εκτός από το κάστρο Balmoral στη Σκωτία και το Sandringham House στο Norfolk, το οποίο κληρονόμησε από τη βασίλισσα και τώρα κατέχει προσωπικά, καμία από αυτές τις πολυτελείς κατοικίες και τα ιστορικά μνημεία δεν ανήκει απευθείας στον Βασιλιά.

Τα περισσότερα κατέχονται από το Κτήμα του Στέμματος, το Δουκάτο του Λάνκαστερ και το Δουκάτο της Κορνουάλης, ιδρύματα που κινούνται «στα δεξιά του Στέμματος» για όλη τη διάρκεια της βασιλείας του.

Άλλα ελέγχονται από την ίδια τη μοναρχία, αλλά με «σεβασμό» για τους διαδόχους του και το έθνος, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα εκποιήσει, ενώ άλλα τέσσερα ακίνητα κατέχονται από δύο ιδρύματα που ίδρυσε ο Βασιλιάς όταν ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας.

Και δεν είναι μόνο τα παλάτια και τα σπίτια στην ύπαιθρο. Μέσω του Crown Estate και των Duchies, ο Κάρολος τώρα, επιβλέπει επίσης, εμπορικές, οικιστικές και αγροτικές ιδιοκτησίες 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, που εκτείνονται από τον ιππόδρομο Ascot και το γήπεδο κρίκετ Oval έως τουλάχιστον τρία γήπεδα γκολφ, ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο και το παρεκκλήσι της Σαβοΐας στο Γουέστμινστερ, την ιδιωτική εκκλησία του μονάρχη.

Το Στέμμα «ελέγχει» επίσης, ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της Αγγλίας, το Στόουνχεντζ, το οποίο δόθηκε «στο έθνος» το 1918 από τον Σεσίλ Τσαμπ, έναν ντόπιο κάτοικο που το αγόρασε για 6.600 λίρες το 1915 (περίπου 590.000 δολάρια σήμερα).

Πρόσβαση σε σπίτια σε όλο τον κόσμο

Ως αρχηγός κράτους σε 15 βασίλεια της Κοινοπολιτείας, ο Κάρολος έχει επίσης πρόσβαση σε τουλάχιστον 49 κατοικίες για κρατικές επισκέψεις σε όλο τον κόσμο. Είτε ταξιδεύει στον Καναδά (Rideau Hall στην Οτάβα), στην Καραϊβική (King’s House στην Τζαμάικα) ή στον Ειρηνικό (Admiralty House στο Σύδνεϋ), ο νέος μονάρχης έχει πάντα ένα μέρος για να ακουμπάει το κεφάλι που φοράει το στέμμα.

Τα πολυτελή κτήματα, οι επαύλεις και τα μνημεία που βρίσκονται υπό τη βρετανική μοναρχία, τα βασιλικά ιδρύματα ή από τον βασιλιά προσωπικά, απλώνονται σε τρία από τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου, συν δύο εξοχικές κατοικίες στην Τρανσυλβανία.

Κάποτε, η βασιλική περιουσία ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Μεταξύ 1998 και 1999, το Crown Estate παραχώρησε στην κυβέρνηση της Σκωτίας την κυριότητα έξι κάστρων, δύο παλατιών και ενός φρουρίου στη Σκωτία —συμπεριλαμβανομένου του κάστρου του Εδιμβούργου, ηλικίας χιλίων ετών.

Αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός σπιτιών —δεκατέσσερα— χρησιμεύουν ως επίσημες κατοικίες του Βασιλιά και της βασιλικής οικογένειας. Δύο ακόμη βασιλικές κατοικίες ανήκουν προσωπικά σε άλλα μέλη της οικογένειας—η αδερφή του Καρόλου, η πριγκίπισσα Άννα, κατέχει το Gatcombe Park στο Gloucestershire (εκτιμώμενη αξία 29 εκατομμύρια δολάρια), ενώ ο δούκας του Gloucester, ο πρώτος ξάδερφός του που κάποτε απομακρύνθηκε από τα Ανάκτορα, «έβαλε» το αρχοντικό του Barnwell στο Northamptonshire. προς πώληση για 5,4 εκατομμύρια δολάρια.

Ζήστε σαν βασιλιάδες

Οι μέσοι πολίτες μπορούν να ακολουθήσουν ένα κομμάτι του βασιλικού τρόπου ζωής.  Τα Δουκάτα της Κορνουάλης και του Λάνκαστερ λειτουργούν 56 εξοχικές κατοικίες σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία και τα νησιά Scilly που μπορούν να ενοικιαστούν.

Όλα τα άλλα, συμπεριλαμβανομένων των μεσαιωνικών αριστουργημάτων, όπως ο Πύργος του Λονδίνου και το Κάστρο Caernarfon, αποτελούν τουριστικά αξιοθέατα που διαχειρίζονται διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Πηγή ΟΤ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024