Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Νίκος Βούτσης: Ο κ. Ντογιάκος συγκάλυψε το σκάνδαλο των υποκλοπών

Για την υπόθεση των υποκλοπών που «υπερέβη κάθε νοσηρή φαντασία» μιλά ο Νίκος Βούτσης. Η απλή αναλογική «είναι το πιο δίκαιο σύστημα» τονίζει μιλώντας για προγραμματική σύγκλιση και όχι ταύτιση. Τι απαντά στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα.

Σκάνδαλο συγκάλυψης με εμπλοκή και της δικαιοσύνης καταγγέλλει ο Νίκος Βούτσης ερωτηθείς για τις υποκλοπές, μιλώντας για «κατάσταση που υπερέβη κάθε νοσηρή φαντασία» και εξαπολύοντας βέλη κατά του Εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αποτίμηση των δύο τετραετιών σε ότι αφορά τη λειτουργία της Βουλής, ενώ σημαντική είναι η παραδοχή για τη συρρίκνωση της λαϊκής κυριαρχίας και της νομοθετικής εξουσίας επί μνημονίων που κάνει ο κ. Βούτσης, πρώην πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος στην Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, μιλώντας απ’ το εντευκτήριο του ναού της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βούτσης υπερασπίζεται την απλή αναλογική, χαρτογραφεί το έδαφος για προγραμματικές συγκλίσεις και θέτει στο επίκεντρο τα εργασιακά, «το αυτονόητο που θα περίμενε κανείς από την Αριστερά να κάνει».

Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα ή μεταλλάχθηκε σε κεντροαριστερό συστημικό; Απόλυτος ο κ. Βούτσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς».

«Είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο προγραμματικών συγκλίσεων που ήδη για τέσσερα χρόνια είχαν καταγραφεί και στην Βουλή»

Ο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης με τον δημοσιογράφο του in κ. Δημήτρη Μανιάτη

Για τις εκλογές: Είναι μαραθώνιος

Χρειάζεται καθημερινή επαφή με τον κόσμο τώρα με τις εκλογές για να εξηγήσουμε σειρά πραγμάτων, που ενώ έπρεπε αυτονοήτως να έχουν καταστεί σαφή το ένα επικάλυψε το άλλο λόγω των επάλληλων κρίσεων και της αποσιώπησης που υπήρξε σε μεγάλα θέματα, λέει ο κ. Βούτσης για τον «μαραθώνιο» των εκλογών.

Για την Βουλή: Ποδηγετήθηκε η διαδικασία των Εξεταστικών

Είχαμε δύο τετραετίες απ’ το 2015 μέχρι το 2023 όπου ήταν δύο περίοδοι για την Βουλή με μεγάλες ιδιαιτερότητες.

Είχαμε, για παράδειγμα, εξηγεί ο κ. Βούτσης, ειδικές συνθήκες προφανώς για την πρώτη περίοδο, με τα μνημόνια και με την αρνητική παρουσία της Χρυσής Αυγής. Έρχονταν μνημόνια που «έπρεπε» να ψηφιστούν χωρίς αλλαγές, άρα η λαϊκή κυριαρχία και η νομοθετική εξουσία συρρικνωνόταν, τονίζει με ειλικρίνεια.

Την περίοδο 2015- 19 «προσπαθήσαμε να δώσουμε μια εξωστρέφεια στην Βουλή» με εκδηλώσεις με το Ίδρυμα της: 140 χιλιάδες πολίτες τον χρόνο ερχόταν εδώ. Θέλαμε, τονίζει, «να έλθει κοντά η Βουλή στον κόσμο, σε μια περίοδο που όλοι νομίζανε ότι εδώ είναι το κέντρο της ανομίας και το ασανσέρ της φτωχοποίησης».

Αναφερόμενος στη τελευταία τετραετία, ο κ. Βούτσης δεν παραλείπει να αναφερθεί στις παρενέργειες της πανδημίας στη λειτουργία της Βουλής, αλλά και στην εκμετάλλευση της κατάστασης από την κυβέρνηση για να περάσει νομοσχέδια, κλειστούς διαγωνισμούς.

Το άκρως αρνητικό ωστόσο, τονίζει ο κ. Βούτσης ήταν που την περίοδο 2019-23 παρότι μπήκε σε λειτουργία η διάταξη του Συντάγματος για εξεταστικές επιτροπές, η κυβέρνηση ποδηγέτησε τη διαδικασία ακόμη και για το «κορυφαίο ζήτημα της αντιδημοκρατικής εκτροπής με τις παρακολουθήσεις».

Για τις υποκλοπές: Σκάνδαλο συγκάλυψης

Συναντήσαμε «μια κατάσταση που υπερέβη κάθε νοσηρή φαντασία» με τις παρακολουθήσεις, τονίζει ο κ Βούτσης. «Πουθενά δεν είχαμε υποθέσει πως η ελληνική κυβέρνηση θα είχε κτήση, χρήση και εμπορία παράνομων λογισμικών».

«Κάθε μία από τις πράξεις αυτές είναι έγκλημα αφού δεν μπορεί να υπάρχει νόμιμο λογισμικό τέτοιο από τη στιγμή που δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος» τονίζει ο κ. Βούτσης.

Ήταν σκάνδαλο συγκάλυψης με εμπλοκή και της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζει. Παρά τις δικές μας -και όχι μόνο- εκκλήσεις προς τη Δικαιοσύνη να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να υπάρξει διαλεύκανση πριν τις εκλογές, «να υπάρξει δηλαδή μία κάθαρση διά της δικαστικής οδού αφού δεν υπήρξε, όπως θα έπρεπε, μέσω της πολιτικής». Από τον κ. Ντογιάκο δεν εχύθη ούτε σταγόνα φωτός, σημειώνει ο κ. Βούτσης.

Για την απλή αναλογική: Το πιο δίκαιο σύστημα

Πιστεύουμε στην απλή αναλογική αλλά την θέλαμε και ως μόνιμο εκλογικό σύστημα. Είναι το πιο δίκαιο σύστημα.

Είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο προγραμματικών συγκλίσεων που ήδη για τέσσερα χρόνια είχαν καταγραφεί και στην Βουλή, όπως στην Υγεία ή για το Κοινωνικό Κράτος και αλλού, όχι ταυτίσεις αλλά συγκλίσεις.

Οι πιο σοβαρές μας δεσμεύσεις θα είναι πάνω στο κοινωνικό ζήτημα και στα εργασιακά.

Όλοι κρινόμαστε σημειώνει για τους πιθανούς εταίρους μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Οι 11 δεσμεύσεις μας είναι μια ραχοκοκαλιά. Αλλά υπάρχουν θέματα- με την έννοια της προτεραιοποίησης- που δεν συμπεριλαμβάνονται στα 11 σημεία που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Λαύριο, και μπορούμε να τα συζητήσουμε.

Όλα αυτά σε αντίστιξη με τις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που ασκήθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη και «είχαν ισχυρό ιδεολογικό αποτύπωμα, που απομακρυνόταν από την παράδοση της λαϊκής δεξιάς» τονίζει ο κ. Βούτσης.

Για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι κόμμα αλλαγής

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αν ήταν συστημικό κόμμα, θα είχε γίνει αλλαγή στην κυβέρνηση εδώ και μερικούς μήνες, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών. Είναι κόμμα αλλαγής, ακόμα, σημειώνει ο κ. Βούτσης.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024