Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΠΟΑ: Κέρκυρα, προτεραιότητες η Παλιά Πόλη και η πυροπροστασία  του Μον Ρεπό

ΥΠΠΟΑ: Κέρκυρα, προτεραιότητες η Παλιά Πόλη και η πυροπροστασία του Μον Ρεπό

Στην αυτοψία στο Μον Ρεπό, εξετάστηκαν οι παθογένειες που εντοπίζονται στο κτήμα, σε επίπεδο πυροπροστασίας.

Η λειτουργία της Παλιάς Πόλης, οι ενέργειες προληπτικού καθαρισμού και πυροπροστασίας στο κτήμα του Μον Ρεπό, η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για αυτά τα θέματα αλλά και ο προγραμματισμός της διάθεσης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ 2021-2027, για έργα Πολιτισμού στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ήταν στο επίκεντρο της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, στην Κέρκυρα.

H Λίνα Μενδώνη για τα έργα

«Με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουμε αναπτύξει, τα τελευταία χρόνια, στενή συνεργασία για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, και ιδιαίτερα από τις πυρκαγιές, σημαντικών αρχαιολογικών χώρων οι οποίοι αποτελούν μείζονες τουριστικούς προορισμούς. Ανάμεσα στους χώρους, που έχουν επιλεγεί  από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων και τους ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών –ο οποίος είναι ο επιστημονικός μας σύμβουλος- είναι το κτήμα του Μον Ρεπό, ιδιοκτησίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.

Ενα μέρος του χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση και ένα άλλο ως αρχαιολογικός χώρος. Στην αυτοψία μας –είχε προηγηθεί αυτοψία και λίγες εβδομάδες νωρίτερα, από μικτά υπηρεσιακά κλιμάκια- διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, εξ αιτίας της πυκνής βλάστησης και της ανεπαρκούς υδροδότησης.

Προληπτικοί καθαρισμοί

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει να συνδράμει, μέσα από το πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών δασών Antinero και τον Ιούνιο εγκαθίσταται ο ανάδοχος προκειμένου να κάνει τους μεγάλους και εκτεταμένους καθαρισμούς που απαιτούνται, όπως εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο οποίος ήταν μαζί μας και τον ευχαριστώ, όπως και τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά. Ήδη, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων πραγματοποιεί σχολαστικούς καθαρισμούς στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου και στα τμήματα εκείνα, στα οποία σώζονται ορατές αρχαιότητες.

Συγχρόνως, από τον εκπρόσωπο του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Νίκο Μπόρα -τον οποίον και ευχαριστώ θερμά- έγιναν οι δέουσες υποδείξεις προς τον Δήμο και την ΔΕΥΑΚ για τη σύνδεση και ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης. Καθορίστηκαν αυστηρά χρονοδιαγράμματα προκειμένου να γίνουν οι εργασίες από κάθε εμπλεκόμενο αρμόδιο φορέα. Για την Παλιά Πόλη είχαμε με τη Δήμαρχο μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση.

Ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του, είχε θέσει τα σοβαρά ζητήματα, τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν, ώστε η Παλιά Πόλη, αφενός να είναι βιώσιμη για τους κατοίκους της, αφετέρου να μπορεί να ανταποκρίνεται, ως τουριστικός προορισμός, στην αυξημένη επισκεψιμότητα της,  και ταυτόχρονα να προστατεύεται ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Συζητήσαμε τις εκκρεμότητες του Φορέα Διαχείρισης και είναι πλέον θέμα χρόνου να συγκαλέσει η Δήμαρχος τους εκπροσώπους που έχουν την αρμοδιότητα να συζητήσουν και να αποφασίσουν επί της διαχείρισης των θεμάτων λειτουργίας της Παλιάς Πόλης».

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024