Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημήτρης Μαραμής: «Η έρευνα και η μελέτη στη μουσική είναι αδιάκοπη και ακάματη»

Δημήτρης Μαραμής: «Η έρευνα και η μελέτη στη μουσική είναι αδιάκοπη και ακάματη»

Στη συναυλία «Από τον σκοτεινό έρωτα στον Ερωτόκριτο» θα παρουσιαστεί μια επιλογή από σημαντικά έργα, που καλύπτουν σχεδόν είκοσι χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργικής διαδρομής του συνθέτη (2004-2023).

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μέρη από τα σημαντικότερα μουσικά έργα του με τίτλο «Από τον σκοτεινό έρωτα στον Ερωτόκριτο».

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μαϊου στις 20.30 με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μούσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με ερμηνευτές το Μάριο Φραγκούλη, το Θοδωρή Βουτσικάκη, σε μουσική διεύθυνση κι ενορχήστρωση του Θοδωρή Παπαδημητρίου, με το συνθέτη στο πιάνο και τη συμμετοχή των τραγουδιστών Ελένης Δημοπούλου, Μέλας Γεροφώτη και Νίκου Κύρτσου.

Συναντήσαμε τον συνθέτη στις πρόβες της συναυλίας και μιλήσαμε μαζί του.

Πώς προέκυψε η ιδέα της παράστασης σας

«Έχοντας στην εργογραφία μου την όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος που μου ανέθεσε το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, τα δύο ελληνικά μιούζικαλς Ερωτόκριτος και Στοιχειωμένοι, τη λαϊκή όπερα Καπετάν Μιχάλης, αλλά και κύκλους τραγουδιών όπως ο Σκοτεινός Έρωτας και η Αισθηματική Ηλικία, θεώρησα μαζί με τους συνεργάτες και συνοδοιπόρους μου, πως ήταν κατάλληλη χρονική στιγμή για την πρώτη παρουσίαση επιλεγμένων στιγμών του συνολικού μου έργου. Είναι ξεκάθαρο πως ο πυρήνας και σύνδεση ολόκληρης της εργογραφίας μου είναι το τραγούδι, η ποίηση και το θέατρο, είτε μιλάμε για μουσικοθεατρικά έργα, είτε για κύκλους τραγουδιών.»

Για ποιο λόγο επιλέγετε τη Θεσσαλονίκη

«Η ευτυχής συγκυρία παραγωγής της συναυλίας από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και της συνεργασίας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΟΥΣΑ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον εξαιρετικό μαέστρο κι ενορχηστρωτή Θοδωρή Παπαδημητρίου μας δίνει τις καλύτερες συνθήκες για μία πλούσια, αφιερωματική συναυλία.»

Ποιο μήνυμα επιδιώκετε να μεταβιβάσετε στο κοινό;

«Γνωρίζω πως η εργογραφία μου η οποία έχει ηλικία σχεδόν είκοσι χρόνια συνθετικής παραγωγής, δε συνάδει με το πόσο γνωστή είναι στον κόσμο. Η δημιουργική μου πορεία αν και έντονα παραγωγική κινείται από περιφερειακές διαβάσεις. Ίσως έχει να κάνει με το ίδιο το έργο, το οποίο δεν είναι εφήμερης κατανάλωσης. Πάντα ο στόχος μου ήταν η διαχρονικότητα του μουσικού έργου και να φτάσει στο ακροατήριο που το έχει ανάγκη.

Από τις πρώτες μου συνθέσεις έως σήμερα, ποτέ δεν λοξοδρόμησα ως προς τις καλλιτεχνικές αξίες και τη δημιουργική αγωνία να υπηρετώ τις αισθητικές μου ανάγκες και όχι τις διαθέσεις της κάθε μόδας. Η έρευνα και η μελέτη στη μουσική είναι αδιάκοπη και ακάματη. Το κάθε νέο έργο είναι η συνέχεια και η εξέλιξη από το προηγούμενο. Οι επιλογές είναι αυστηρές και δε γίνεται ούτε μισό βήμα στην τύχη. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι τόσο εύκολο.»

Μιλήστε μας για τον Μάριο Φραγκούλη και τον Θοδωρή Βουτσικάκη

«Ο Μάριος Φραγκούλης, ήταν ο ερμηνευτής που ηχογράφησε ολόκληρο τον κύκλο τραγουδιών Σκοτεινός Έρωτας σε ποίηση Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και σε απόδοση στα ελληνικά του ποιητή Σωτήρη Τριβιζά, στη Sony Classical το 2007. Μάλιστα αποτέλεσε τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο του Μάριου Φραγκούλη με έναν μόνο έλληνα συνθέτη σε όλα τα τραγούδια ενός άλμπουμ ενώ μετά ακολούθησε η Εποχή της Αγάπης με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

Την περίοδο της κυκλοφορίας του δίσκου 2006-2007, κάναμε περιοδεία στα δωδεκάνησα κι εμφανιστήκαμε μαζί στο Παλλάς, στο Λυκαβηττό και σε άλλες μεγάλες σκηνές και θέατρα. Τώρα θα ξαναβρεθούμε μετά από 15 χρόνια στη σκηνή, καθώς ο Φραγκούλης θα ερμηνεύσει ολόκληρο το Σκοτεινό Έρωτα με τη ΜΟΥΣΑ κι εμένα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης..

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης είναι σταθερός συνεργάτης, ο οποίος συνδέθηκε μαζί μου καλλιτεχνικά από την πρώτη του εμφάνιση στην ελληνική δισκογραφία με την Αισθηματική ηλικία – ένας δίσκος ενός συνθέτη κι ενός ερμηνευτή – και κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα μουσικοθεατρικά μου έργα: Ερωτόκριτος, Στοιχειωμένοι και Καπετάν Μιχάλης. Έχουμε μία μεγάλη πορεία μαζί με τον Βουτσικάκη και όντως είναι ιδανικός ερμηνευτής της εργογραφίας μου καθώς διαθέτει τη λυρική διάθεση, την ευαισθησία αλλά και την κοινή αισθητική με ‘μένα.”

Επίσης οι ερμηνευτές Ελένη Δημοπούλου, Μέλα Γεροφώτη και Νίκος Κύρτσος, είναι επίσης σταθεροί συνεργάτες, καθώς με το εξαιρετικό τους ταλέντο έχουν δώσει μοναδικές ερμηνείες στα έργα μου και διαθέτουν επίσης σπάνιο ήθος, όρεξη για δουλειά και σεμνότητα.»

Πληροφορίες παράστασης

Μια μουσική διαδρομή του συνθέτη με πρώτη ύλη τον πλούτο των συνθέσεών του και των διαχρονικών στίχων, που έχει μελοποιήσει, με τη συμμετοχή της  Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων MOUSA του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και του μαέστρου και  ενορχηστρωτή Θοδωρή Παπαδημητρίου.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, 20:30

ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1

Προπώληση εισιτηρίων

https://www.viva.gr/tickets/music/dimitris-maramis-apo-ton-skoteino-erota-ston-erotokrito/

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024