Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμυντικές βιομηχανίες: Προσλήψεις χιλιάδων εργαζομένων για την παραγωγή όπλων

Αμυντικές βιομηχανίες: Προσλήψεις χιλιάδων εργαζομένων για την παραγωγή όπλων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία γεμίζει τα ταμεία των αμυντικών βιομηχανιών

Σε προσλήψεις χιλιάδων εργαζομένων προχωρούν αμυντικές βιομηχανίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση σε οπλικά συστήματα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Την ώρα που ο πόλεμος αυτός έχει τραγικό αντίκτυπο για τις ζωές και την ευημερία των εμπλεκομένων, οι εταιρείες κολοσσοί του κλάδου κάνουν χρυσές δουλειές γεμίζοντας τα ταμεία τους με ζεστό χρήμα.

Δεν πρόκειται μόνο για εξοπλισμό που αποστέλλει η Δύση προς την ουκρανική πλευρά, αλλά και για όπλα και άλλο αμυντικό εξοπλισμό που ζητούν ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά όσες βρίσκονται πιο κοντά στη Ρωσία, προκειμένου να ενισχύσουν κι άλλο τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Έλλειψη προσωπικού

Η κατάσταση αυτή έχει κάνει τις αμυντικές βιομηχανίες να μην προλαβαίνουν να προσλαμβάνουν, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού είναι σημαντικές. Πρόκειται κατά κανόνα για εξειδικευμένα στελέχη σε τομείς της τεχνολογίας και της εξέλιξης. Επίσης όσοι θέλουν να εργαστούν για τέτοιες εταιρείες πρέπει να περάσουν από πολύ αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας για πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες. Οι έλεγχοι αυτοί μπορεί να κρατήσουν από μερικές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες, για κάποιες θέσεις.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά από τα στελέχη που απασχολούνται σε αμυντικές βιομηχανίες αποφασίζουν στην πορεία να αλλάξουν κλάδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρκής κινητικότητα σε τέτοιες θέσεις. Για παράδειγμα πολλοί εξειδικευμένοι στην παραγωγή συστημάτων μπορεί να πάρουν στη συνέχεια μεταγραφή σε αυτοκινητοβιομηχανίες ή σε εταιρείες κατασκευής επιβατικών αεροσκαφών, αναζητώντας καλύτερες αποδοχές και ευκαιρίες καριέρας. Επίσης πολλοί αποχώρησαν ή πήραν σύνταξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα στοιχεία για την αμυντική βιομηχανία

Τα στοιχεία για τη ζήτηση αυτό το διάστημα για εργαζομένους από την αμυντική βιομηχανία είναι σε κάθε περίπτωση αποκαλυπτικά, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal.

· Η Thales της Γαλλίας θέλει να προσλάβει φέτος επιπλέον 12.000 άτομα ως προσωπικό.

· Η ΒΑΕ Systems που είναι η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης επιδιώκει να προσλάβει άμεσα 2.600 νέους που μόλις έχουν αποφοιτήσει στα πλαίσια προγραμμάτων εκπαίδευσης που παρέχει η εταιρεία, ενώ ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε χιλιάδες άλλες προσλήψεις πιο έμπειρων εργαζομένων. Η εταιρεία διοργανώνει ημέρες καριέρας σε 420 σχολεία το χρόνο αναζητώντας ταλέντα για να τους προσφέρει περαιτέρω εκπαίδευση.

· Η εταιρεία κατασκευής πυραύλων MBDA ζητά 2.000 εργαζόμενους θέλοντας να αυξήσει το εργατικό της δυναμικό κατά 15%.

· Σε χιλιάδες προσλήψεις θέλει να προχωρήσει επίσης η γερμανική εταιρεία Rheinmetall η οποία μεταξύ άλλων προμηθεύει εξαρτήματα για την κατασκευή αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2. Άρματα τέτοιου τύπου στέλνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία στα πλαίσια συμφωνιών για αμυντική στήριξη.

· Η σουηδική Saab που κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα μαχητικά αεροσκάφη Gripen ζητά κι αυτή εξειδικευμένο προσωπικό. Έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια με διαφημίσεις σε κεντρικούς δρόμους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων σε σχολεία.

· Η αμερικανική General Dynamics προσέλαβε πέρσι στον κλάδο κατασκευής πλοίων 24.000 άτομα. Λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων οι καθαρή αύξηση στους εργαζομένους ήταν 3.400 άτομα με το συνολικό αριθμό να φτάνει τους 106.000.

· Η Lockheed θέλει να προσλάβει 200 άτομα σε μονάδες παραγωγής πυραύλων Javelin και εκτοξευτών Himars, ως απευθείας αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Στις μονάδες αυτές ήδη απασχολούνται 1.000 άτομα.

Στα ύψη οι αμυντικές δαπάνες

Όλα αυτά καταγράφονται την ώρα που οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται διαρκώς. Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν σε ρεκόρ πέρυσι καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των δαπανών στην Ευρώπη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τρεις δεκαετίες, ανακοίνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), μια από τις κορυφαίες δεξαμενές σκέψης για εξοπλισμούς.

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7% σε πραγματικούς όρους το 2022 στα 2,24 τρισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η SIPRI.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 μετά από χρόνια αυξανόμενων εντάσεων, ώθησε τις ευρωπαϊκές χώρες να σπεύσουν να ενισχύσουν την άμυνά τους. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», όπως την ονομάζει, ήταν απαραίτητη για να τη διαφυλάξει από αυτό που θεωρεί ως εχθρική και επιθετική Δύση. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της υποστηρίζουν ότι η Ρωσία διεξάγει έναν απρόκλητο πόλεμο με στόχο να αρπάξει εδάφη.

Οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 13% πέρυσι, κυρίως λόγω των αυξήσεων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά με πολλές χώρες σε όλη την ήπειρο να αυξάνουν επίσης τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ουκρανίας αυξήθηκαν κατά 640% το 2022, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που καταγράφεται στα στοιχεία του SIPRI από το 1949, με το σύνολο αυτό να μην περιλαμβάνει τα τεράστια ποσά οικονομικής στρατιωτικής βοήθειας που παρείχε η Δύση.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 9,2%, αν και η SIPRI επεσήμανε ότι τα στοιχεία ήταν «πολύ αβέβαια δεδομένης της αυξανόμενης αδιαφάνειας των οικονομικών αρχών» της χώρας αυτής από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024