Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλλιτέχνης από τη Βόρεια Μακεδονία: Η απάντηση του μετά την επίθεση από την Χρυσή Αυγή

Καλλιτέχνης από τη Βόρεια Μακεδονία: Η απάντηση του μετά την επίθεση από την Χρυσή Αυγή

«Η ''πολιτική'', όπως πολλές φορές στο παρελθόν, προσπάθησε να εξοντώσει την τέχνη», αναφέρει μεταξύ άλλων ο καλλιτέχνης.

Στο στόχαστρο φασιστοειδών βρέθηκε ο καλλιτέχνης Sergej Andreevski όπως και το έργο του, σε πρόσφατη έκθεσή του στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν πριν περίπου μια βδομάδα όταν ομάδα μελών του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, έκαναν έφοδο σε δημοτική γκαλερί και διέλυσαν έκθεση του καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι θρασύδειλοι απαίτησαν να κατεβάσει τους πίνακές του καθώς κι όλα τα έργα του από τον χώρο. Μάλιστα του έλεγαν ότι απαγορεύεται να βρίσκεται στον χώρο και ότι θα έπρεπε να ντρέπεται για την καταγωγή του.

Στην συνέχεια σφράγισαν τον χώρο με κορδέλες και αφισοκόλλησαν χαρτιά που ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον εν λόγω χώρο.

Ο καλλιτέχνης, λίγες μέρες μετά την επίθεση προχώρησε σε γραπτή δήλωση. «Οι πινελιές μου είναι αρκετές, είναι πιο συναρπαστικές, πιο δυνατές. Γι’ αυτό θέλω να ξεχάσω αμέσως το περιστατικό» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Η ανακοίνωση του Sergej Andreevski:

Το να είσαι δημιουργός σήμερα – είτε πρόκειται για το να ζεις στον κόσμο σου, με ένα ατομικό σενάριο, είτε για το να ζεις το όνειρό σου με κίνητρα που απευθύνονται ευρέως στον κόσμο – δεν είναι απλό.

Ζούμε σε μια εποχή πανδημιών, πολέμων, οικονομικών αναταραχών και γενικότερα αναδιάρθρωσης του πλανήτη Γη. Όλοι μας εμπλεκόμαστε σε αυτές τις αλλαγές, κάποιοι λιγότερο από άλλους. Δυστυχώς, όλα αυτά επηρεάζουν ιδιαίτερα εμάς, τους καλλιτέχνες. Θέλουμε έναν κόσμο χωρίς σύνορα, ανθρώπους χωρίς σύνορα. Με την τέχνη μου πάντα αναζητούσα νέα, ανεξερεύνητα τοπία, έτσι ώστε και οι ομορφιές τους να αντηχούν μέσα από τους πίνακές μου.

Το τελευταίο περιστατικό, που συνέβη κατά τη διάρκεια της έκθεσής μου στη γκαλερί του Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, είναι για μένα μια αφορμή να απευθυνθώ στο κοινό. Δηλαδή, η πολιτική, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, προσπάθησε να εξοντώσει την τέχνη.

Θέλω να τονίσω ότι δεν έχω καμία ανάγκη να χρησιμοποιώ την πολιτική ως μέσο προσωπικής επιβεβαίωσης. Ακόμα και χωρίς αυτό, η τέχνη μου έχει ήδη ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Οι πινελιές μου είναι αρκετές, είναι πιο συναρπαστικές, πιο δυνατές. Γι’ αυτό θέλω να ξεχάσω αμέσως το περιστατικό, γιατί όλα τα υπόλοιπα που σχετίζονται με την έκθεση άφησαν μια καλή ανάμνηση: η φιλοξενία των διοργανωτών – του Δήμου Καλαμαριάς, οι καθημερινές συναντήσεις με τους επισκέπτες, τους συναδέλφους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τους εκπροσώπους των ελληνικών υπηρεσιών δημόσιας ασφάλειας.

Θέλω ειλικρινά να τονίσω την επαγγελματική αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών μας και ιδιαίτερα τις προσπάθειες του Γενικού Προξένου της Βόρειας Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Dejan Djucic, ο οποίος έκανε τα πάντα για να νιώσω εγώ και η σύζυγός μου ασφαλείς. Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη που έλαβα και εξακολουθώ να λαμβάνω από μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών, διανοουμένων, πολιτών και γενικότερα από το παγκόσμιο κοινό που στάθηκε δίπλα στην τέχνη.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024