Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αύρα του Εργκίν Αταμάν και ο Παναθηναϊκός

Η αύρα του Εργκίν Αταμάν και ο Παναθηναϊκός

Ο ερχομός του πρωταθλητή Ευρώπης της τελευταίας διετίας προκαλεί δικαιολογημένο ενθουσιασμό στον κόσμο του Παναθηναϊκού

Την ώρα που ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει την προσπάθεια για να σώσει τη χρονιά κατακτώντας το πρωτάθλημα μπάσκετ που είναι και ο τελευταίος στόχος που του έχει απομείνει, όλα στο πράσινο στρατόπεδο δείχνουν να περιστρέφονται  γύρω από το όνομα του Εργκίν Αταμάν.

Στον αστερισμό του τούρκου προπονητή, λοιπόν, κινείται όλος ο Παναθηναϊκός που έκλεισε το deal λίγο μετά την Ανάσταση, προσδοκώντας και στην… ανάσταση της ομάδας που – ιδιαίτερα την τελευταία τριετία – έχει βιώσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην Ευρώπη αποτελώντας πολλές φορές τον σάκο του μπόξ απέναντι ακόμα και σε ομάδες που δεν φτάνουν ούτε στο 1/10 της ιστορίας των Πράσινων με τις έξι Ευρωλίγκες, τους επτά ευρωπαϊκούς τελικούς και της αυτοκρατορίας που είχαν χτίσει οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι, ιδιαίτερα την περίοδο που είχαν φέρει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην ομάδα της καρδιάς τους.

Οταν το καλοκαίρι του 2012 ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό είχε κλείσει 13 χρόνια στον πράσινο πάγκο.

Πειράματα

Από τότε ούτε λίγο ούτε πολύ, 13 (!) προπονητές πέρασαν από τον πάγκο των Πράσινων στα επόμενα 11 χρόνια ενώ συνολικά είχαμε αλλαγή προπονητή στο Τριφύλλι 20 φορές στο ίδιο διάστημα!

Και αυτό καθώς κάποιοι προπονητές πέρασαν – ακόμα και ως υπηρεσιακοί – πάνω από μια φορά από τον πάγκο του Παναθηναικού (τέσσερις φορές ο Γιώργος Βόβορας, δύο ο Αργύρης Πεδουλάκης και μία ο Ρικ Πιτίνο).

Σε όλο αυτό το διάστημα των 11 χρόνων μόνο τα δύο χρόνια και κάτι με τον Τσάβι Πασκουάλ τεχνικό ηγέτη θύμιζαν κάτι από το παρελθόν. Και δεν ήταν τόσο η κατάκτηση των δύο πρωταθλημάτων αλλά η πορεία στην – ενιαία πλέον – Ευρωλίγκα.

Εξαιρετικές εμφανίσεις,  πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ δύο χρονιές συνολικά αλλά και την ατυχία να πέσει – και τις δύο φορές – πάνω στις μετέπειτα πρωταθλήτριες Ευρώπης, τη Φενερμπαχτσέ το 2017 και τη Ρεάλ Μαδρίτης ένα χρόνο αργότερα, οι οποίες αμφότερες απέκλεισαν το Τριφύλλι από το φάιναλ φορ.

Στο οποίο δεν έχει ξαναπάει από το μακρινό 2012 στην Πόλη στο κύκνειο άσμα τόσο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο, όσο και των αδελφών Γιαννακόπουλου (Παύλου και Θανάση βασικά με τον Κώστα πάντα όμως να προσθέτει τις δικές του σημαντικές πινελιές) αλλά και των περισσοτέρων παικτών.

Το στοίχημα

Από τότε, ποτέ ξανά ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να ξαναβρεθεί στην κορυφαία γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ σε επίπεδο συλλόγων και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Η συμφωνία με τον Εργκίν Αταμάν αλλάζει τα δεδομένα και είναι χωρίς αμφιβολία η κορυφαία κίνηση του διοικητικού ηγέτη του Τριφυλλιού αυτά τα 11 χρόνια που έχει στα χέρια του τον έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης, τον  Παναθηναϊκό.

Ουσιαστικά, ξεπερνάει και την περίπτωση του Τσάβι Πασκουάλ ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος προπονητής που κάθισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά τον Ζότς και αυτό ως όνομα και εμπειρία στην Ευρωλίγκα. Διότι και ο Ρικ Πιτίνο μπασκετικά είναι τεράστια προσωπικότητα, αλλά είχε έρθει με μηδενική εμπειρία και συμμετοχή στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Αντίθετα, μια και μιλάμε για εμπειρία, ο Εργκίν Αταμάν την έχει φάει με το κουτάλι και μεταξύ άλλων είναι κάτοχος και των δύο τελευταίων τροπαίων της Ευρωλίγκας.

Τι άλλο όμως κερδίζει από τον τούρκο προπονητή ο Παναθηναϊκός;

Συσπείρωση

Ισως το βασικότερο – στην παρούσα φάση – είναι γενικότερα η συσπείρωση του κόσμου γύρω από το νέο πρότζεκτ κάτι που για παράδειγμα δεν έγινε ποτέ με τον Ντέγιαν Ράντονιτς που και αυτός είχε διετές συμβόλαιο και όλοι συζητούσαν το πότε θα αποχωρήσει και φάνηκε και από δηλώσεις των παικτών στη συνέχεια.

Ο συνδυασμός μάλιστα της συμφωνίας με τον Αταμάν τώρα που ο Παναθηναϊκός παίρνει στα χέρια του (πριν από τις εκλογές όπως έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη) το κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων για να το μετατρέψει σε ένα «πράσινο ΟΑΚΑ» είναι ιδανικός.

Ουσιαστικά και το όνομα μόνο του Εργκίν Αταμάν σε συνδυασμό με αυτό του Παναθηναϊκού αποτελεί το μεγαλύτερο δέλεαρ ίσως για κορυφαίους παίκτες να γίνουν μέλη αυτού του πρότζεκτ.

Αλλά ακόμα και για αυτούς που έχει η αθηναϊκή ομάδα στις τάξεις της, με κορυφαίο τον αρχηγό της Γιώργο Παπαγιάννη, το συμβόλαιο του οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου.

Το 13-0 που πληγώνει

Είναι πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί πλέον στα χέρια του Παναθηναϊκού το όνομα του τούρκου προπονητή και το πρότζεκτ που δείχνει να δημιουργείται, γεμίζοντας δικαιολογημένα τους φίλους του Παναθηναϊκού με αισιοδοξία, ενώ δεν πρέπει κανείς να ξεχνά  πως αρκετοί ήταν τόσο απογοητευμένοι που δεν είχαν το… κουράγιο να πάνε στο γήπεδο και να δουν αυτό το… κάτι σαν Παναθηναϊκός που εμφανιζόταν.

Οσο καλός και να είναι ο Ολυμπιακός (που είναι και δεν το αμφισβητεί κανείς, ούτε καν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος), αυτό το 13-0 των συνεχόμενων νικών σε ντέρμπι Αιωνίων σε κάθε διοργάνωση και σε κάθε γήπεδο, δεν χωνεύεται.

Τέτοιο σερί δεν είχε ξαναγίνει ποτέ υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας ακόμα και όταν υπήρχαν μεγαλύτερες αγωνιστικές διαφορές μεταξύ τους σε σύγκριση με το σήμερα.

Και πλέον στον Παναθηναϊκό αποφάσισαν ορθώς ότι είναι ώρα για κάτι μεγάλο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024