Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αλέξης Τσίπρας: Αστείο να ντύνεται ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης - Σε όλα τα κρίσιμα τα έχει κάνει χειρότερα

Αλέξης Τσίπρας: Αστείο να ντύνεται ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης – Σε όλα τα κρίσιμα τα έχει κάνει χειρότερα

Τα «βέλη» του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση στα τελευταία τέσσερα χρόνια έριξε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του.

Νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του στον Ant1, αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα από το debate μέχρι την απλή αναλογική και τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Για το debate

«Γιατί αρνείται το debate των δύο ο κ. Μητσοτάκης; Δεν είναι λογικό οι δύο που διεκδικούν την διακυβέρνηση να συζητήσουν; Φοβάται τη σύγκριση. Οι επικοινωνιολόγοι του του έχουν πει να μη βγει», είπε για το ζήτημα της τηλεοπτικής μονομαχίας ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Να γίνει και για τους 6 αρχηγούς debate αλλά να γίνει και για τους 2. Όποιος φοβάται τον διάλογο δεν έχει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση».

Για την απλή αναλογική και τις κυβερνήσεις συνεργασίας

«Η απλή αναλογική μας δίνει την ευκαιρία να πάμε σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης συνεργίας στη βάση προγράμματος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος, το ρεαλιστικό είναι να συμφωνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση μακράς πνοής. Αν δεν υπάρχει ο αριθμός 151, τα μικρά κόμματα της Αριστεράς να αναλάβουν την ευθύνη. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη αλλά και ευθύνες. Αλλιώς είναι σαν να λένε ότι δεν τους νοιάζει αν θα κυβερνάει άλλα τέσσερα χρόνια ο Μητσοτάκης», τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καρφιά» για τον Βαρουφάκη

«Ο Βαρουφάκης είναι παρτενέρ του Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές. Περισσότερο ενδιαφέρεται πώς θα δώσει πάσες στον Μητσοτάκη. Όσα λέει για το νέο νόμισμα είναι εμμονές του, για εμάς δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ούτε καν συζήτησης. Ο καθένας μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Μετά, όλοι θα αναλάβουν την ευθύνη τους», είπε, αναφερόμενος στον γενικό γραμματέα του ΜέΡΑ25.

Για τις δεύτερες εκλογές και το πρόσωπο του πρωθυπουργού

«Αν πάμε σε δεύτερες εκλογές, ποιος θα ωφεληθεί από αυτό; Τα δύο πρώτα κόμματα, όχι τα μικρά. Με το ΠΑΣΟΚ είμαστε πιο κοντά αλλά έχουμε ανταγωνιστική θέση και ο καθένας διεκδικεί το μεγαλύτερο ποσοστό. Την επόμενη ημέρα όμως η μπάλα θα είναι καυτή στα χέρια όλων», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Σολτς έγινε καγκελάριος στην Γερμανία επειδή ήταν ο πρώτος με ποσοστό 25%. Υπήρξε κανείς στην Γερμανία που να πει ότι δεν θα είναι καγκελάριος ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος;», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

«Πιστεύετε ότι θα μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να κάτσει απέναντι σε ένα κόμμα που βγήκε πρώτο και πήρε 32%-34% και να πει στον πρόεδρο του κάτσε στην άκρη, αποστρατεύσου εσύ τώρα; Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βγαίνει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η ΝΔ δεν μπορεί να βρει συνεργασίες»

«Η ΝΔ δεν μπορεί να βρει συνεργασίες. Είναι ανάδελφο κόμμα. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να συνεργαστεί με τον κ. Ανδρουλάκη που τον παρακολουθούσε; Είναι αδύνατο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώντας με φθορά και με μνημόνιο έχασε μόνο 3,5 μονάδες από το 2015 στο 2019. Πιστεύει κανείς ότι 4 χρόνια κυβερνά ο Μητσοτάκης με φθορά και χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Μητσοτάκης; Κυριακή κοντή γιορτή.

Το 2019 μας έδιναν οι δημοσκοπήσεις 26% και πήραμε 32%. Το Σεπτέμβριο του 2015 έβγαζαν διαφορά 1 μονάδα και τελικά ήταν 8».

Για το κόμμα Κασιδιάρη

«Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες γιατί αφήναν τον Κασιδιάρη να κάνει καμπάνια μέσα από τη φυλακή και το θυμήθηκαν λίγο πριν τις εκλογές και γιατί τον βλέπουν μέσα από το μικροσκόπιο των εκλογικών ποσοστών. Χορηγοί της ακροδεξιάς», είπε για το κόμμα Κασιδιάρη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Την ακροδεξιά την νικάς μέσα από την μάχη των ιδεών, μέσα στην κοινωνία, μέσα από την πάλη, όχι όταν υιοθετείς την ακροδεξιά ρητορική όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης σαν τον Τραμπ. Δεν νικιέται με διατάγματα η ακροδεξιά. Δεν θα λυθεί το μεταναστευτικό μόνο με τον φράχτη. Θα διεκδικήσουμε ένα άλλο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη και μια άλλη αντίληψη για την ένταξη των μεταναστών», σημείωσε.

Για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχαμε την υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να μαζέψουμε 40 δισ. και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια με δυσκολίες. Το 2015 το πρώτο εξάμηνο είχα στο μυαλό μου την ηθική υποχρέωση να τιμήσω την εντολή του λαού και φτάσαμε στα όρια και ξεπεράσαμε τα όρια. Τον Σεπτέμβριο του 2015 πήγαμε σε εκλογές και είπαμε αυτά είναι τα δεδομένα και ανανεώθηκε η εντολή του λαού. Και ως το 2019 κάναμε αυτό που είχαν αποτύχει όλοι οι προηγούμενοι, βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια, κρατώντας όρθια την κοινωνία και την οικονομία, ρυθμίζοντας το χρέος», είπε.

«Κάναμε λάθη ακολουθώντας όμως μια ορθή κατεύθυνση να βγει η χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας. Δεν είχαμε την εμπειρία. Σήμερα και ξέρουμε και μπορούμε. Δεν είναι η δεύτερη ευκαιρία, είναι η πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα», σημείωσε.

«Αστείο να ντύνεται ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης»

«Είναι αστείο να ντύνεται ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης που κυβερνά 4 χρόνια και σε όλα τα κρίσιμα τα έχει κάνει χειρότερα. 4 χρόνια είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης όχι 6 μήνες. Βγαίνει ο ΟΟΣΑ και λέει ότι ο μισθός έχει μειωθεί 7,5% στα χρόνια του και βγαίνει και λέει ότι θα αυξήσει τους μισθούς στα 1.500 ευρώ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πού πήγαν τα 50 δισ. που είχε τη δυνατότητα να δώσει αυτά τα χρόνια;», αναρωτήθηκε.

Για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει ξανά κυβέρνηση.

«Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ:

– 880 ευρώ κατώτατος μισθός, ξεπάγωμα τριετιών, ετήσια αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

– 10% αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους.

– Επαναφορά 13ης σύνταξης και αναδρομικά.

– Μείωση έμμεσων φόρων.

– Μείωση ΦΠΑ στο 6%

– Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά επίπεδα.

Έχουμε υπερέσοδα 4,5 δισ. Υπάρχει κρατική αισχροκέρδεια. Η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια. Χρειάζονται αξιόπιστοι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν τη δουλειά τους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Για τη ΔΕΗ και το νερό

«Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη αυτή η μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος. Σχέδιο τους η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα επιστρέψει το 51% της ΔΕΗ στο Δημόσιο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έφεραν στη Βουλή νομοσχέδιο για να ιδιωτικοποιήσουν μέχρι και το νερό. Παρουσιάσαμε ένα ρεαλιστικό ολιστικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα, δεν απευθυνόμαστε μόνο στους αδύναμους αλλά και στη μεσαία τάξη, να σώσει η μεσαία τάξη στα σπίτια της και να μην γίνει η μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Sports in

Ντάγκλας Λουίζ: «Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό»

Ο Ντάγκλας Λουίζ μίλησε για την ήττα της Άστον Βίλα από την Μπράιτον, αλλά και για τον επαναληπτικό με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024