Σταϊκούρας: Πετύχαμε να μηδενίσουμε το έλλειμμα
«Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Επέστρεψε, δυναμικά, στο ευρωπαϊκό προσκήνιο» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών
«Τα σημερινά, επίσημα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2022, καταγράφοντας μάλιστα και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.
Πετύχαμε έτσι, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Κράτος και Κυβέρνηση, την μεγαλύτερη – πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2022.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση:
«Το ίδιο έτος, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 26 δισ. ευρώ. Και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 23% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Επέστρεψε, δυναμικά, στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, από ουραγός σε επιδόσεις την προηγούμενη τετραετία. Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται και βελτιώνονται. Το παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας αλλάζει, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα έχει χαράξει νέα πορεία και κινείται σε έναν πιο ελπιδοφόρο δρόμο. Πετυχαίνουμε, όλοι μαζί, την προώθηση μιας σύγχρονης, παραγωγικής, ανταγωνιστικής, εξωστρεφούς και βιώσιμα αναπτυσσόμενης οικονομίας. Μια οικονομία με νοικοκυρεμένα και ευσταθή δημόσια οικονομικά. Μια ανθεκτική και ισχυρή οικονομία. Μια Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη. Μια Ελλάδα που αποπνέει αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη».
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα πέτυχε το 2022, οριακό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 273 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι από έλλειμμα 8,45 δισ. ευρώ το 2021 το 2022 το πρωτογενές ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης γύρισε σε πλεόνασμα 273 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα από -4,7% του ΑΕΠ σε 0,1%.
- Μπερλινάλε: Πολιτικές αιχμές, Χρυσή Άρκτος στον Ίλκερ Τσατάκ και η απάντηση Βέντερς για τον ρόλο του σινεμά
- Κρήτη: Αγωνία για τους 27 αγνοούμενους μετανάστες μετά το ναυάγιο στους Καλούς Λιμένες
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαζικές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones σε Κίεβο και άλλες περιοχές
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (22/2): Πού θα δείτε τα ματς της Super League και παιχνίδια από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- Η Σομαλιλάνδη έτοιμη να παραχωρήσει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση στα ορυκτά της και στις στρατιωτικές βάσεις της
- Το μήνυμα του Χέιζ-Ντέιβις: «Δεν ακούω πολύ καλά πάνω στις επευφημίες για τον MVP» (pic)





