Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλέξης Τσίπρας: Η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει προς ψήφιση την ισότητα στο γάμο για όλα τα πρόσωπα

Αλέξης Τσίπρας: Η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει προς ψήφιση την ισότητα στο γάμο για όλα τα πρόσωπα

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «εμβληματικό» το νόμο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που έφερε η δική του κυβέρνηση, και δήλωσε πως είναι ανοιχτοί σε βελτιώσεις.

«Είναι αυτονόητο ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει άμεσα προς ψήφιση την ισότητα στο γάμο για όλα τα πρόσωπα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στην επετειακή έκδοση του περιοδικού Antivirus για τα 20 χρόνια κυκλοφορίας του, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τόνισε ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί ως κυβέρνηση, θα φέρει προς ψήφιση την ισότητα στο γάμο για όλους.

Όπως εξήγησε, μάλιστα, σχετικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο ακριβώς γι’ αυτό το ζήτημα, «πρόκειται για μια σημαντική πρόταση νόμου που αίρει μια σειρά από ανισότητες, όχι μόνο ως προς το γάμο, αλλά και την τεκνοθεσία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Και προσέθεσε: «Έχει μεγάλη σημασία ότι για τη διαμόρφωσή του τηρήσαμε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης – μια δική μας διαδικασία, αφού δεν προβλέπεται θεσμικά διαβούλευση των προτάσεων νόμου της αντιπολίτευσης.

»Αποστείλαμε όμως το πρώτο σχέδιο αυτού στις οργανώσεις της κοινότητας, συζητήσαμε μαζί τους τις παρατηρήσεις τους και προκαλέσαμε εκδηλώσεις και έναν ευρύτερο διάλογο. Το τελικό σχέδιο έχει ενσωματώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου».

«Βασική αιτία οι αγκυλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Στη συνέχειια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «είναι σαφές ότι οι αγκυλώσεις της συντηρητικής κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποτελούν τη βασική αιτία που η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν ήρθε τελικά προς ψήφιση και στη Βουλή».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς γιατί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση δεν προώθησε με νόμο την ισότητα στο γάμο, δήλωσε πως η αφετηρία της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «βρισκόταν μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, αφού το τότε θεσμικό πλαίσιο δημιουργούσε προβλήματα ανισότητας ακόμη και για το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ δεν είχαν υπάρξει κι άλλες σημαντικές παρεμβάσεις σε ζητήματα που απασχολούσαν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Είχε, λοιπόν, να καλύψει αυτή τη θεσμική ‘απόσταση’», εξήγησε.

«Όμως, την κριτική αυτή την αποδέχομαι», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας πως την αποδέχεται «όχι ως κριτική σε σχέση με την έλλειψη πολιτικής βούλησης, αλλά σε σχέση με την οργάνωση του νομοθετικού μας έργου και την καθυστέρηση να εκδηλώσουμε αυτή τη βούλησή μας».

«Όντως, λοιπόν, θα έπρεπε να έχει φέρει την πρόταση για το γάμο», τόνισε, σημειώνοντας πως «στην πράξη, βέβαια, η επεξεργασία της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην παρούσα Βουλή ξεκίνησε κατά την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, από μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δίκαιου».

Και προσέθεσε πως τελικά, η κυβέρνηση της ΝΔ «έφερε μια άλλη μεταρρύθμιση, και χωρίς τις διατάξεις για το γάμο για όλα τα πρόσωπα».

«Ο νόμος για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου ήταν εμβληματικός – Είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις»

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «η στρατηγική μας τα χρόνια της διακυβέρνησής μας οδήγησε στην κατάκτηση θεσμικών κορυφών σε σχέση με την ισότητα.

»Χρειάζεται, όμως, τώρα  να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, με ακόμα μεγαλύτερη ζέση, ώστε να φτάσουμε πια σε ακόμη μεγαλύτερες θεσμικές κατακτήσεις, καθώς αυτή η σκληρή περίοδος συντήρησης και αυταρχισμού που ζούμε  από το 2019, με τη στασιμότητα που επέφερε στα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πρέπει να μην παγιωθεί, αλλά να ανατραπεί με την ανάπτυξη πολιτικών περαιτέρω εμβάθυνσης των ατομικών δικαιωμάτων».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόβλεψη βελτίωσης του νόμο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, καθώς πολλές φορές παραμένει ανεφάρμοστος λόγω του υψηλού κόστους και της χρονοβόρας ενδοδικαστικής διαδικασίας, τόνισε πως αυτά τα προβλήματα, «που είναι ειδικές εκφάνσεις προβλημάτων που συναντώνται στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, θα έπρεπε να έχουν ήδη τύχει απάντησης από την κυβέρνηση, με πρωτοβουλίες για την ουσιαστική επέκταση της νομικής βοήθειας και την διαδικαστική επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών».

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως ο νόμος για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου «ήταν ένας εμβληματικός νόμος, αλλά κι αυτός, όπως κάθε νόμος, δεν έχει γραφτεί στην πέτρα. Αν, λοιπόν, η πράξη έχει αποδείξει ότι ρυθμίσεις που είχαν ως σκοπό να επιλύσουν προβλήματα, καταλήγουν να μην είναι λειτουργικές ή όσο λειτουργικές θα έπρεπε να είναι, τότε θα χρειαστεί η επανεκτίμηση και η βελτίωση ή ακόμη και η αναθεώρησή τους».

Και δήλωσε πως στον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο αυτό, είναι ανοιχτοί να εξετάσουν τις αντίστοιχες «καλές πρακτικές» άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ισπανία, η Μάλτα κ.λπ, «σε σχέση με την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου».

Για να καταλήξει πως «μια συνολική μεταρρύθμιση» για όλα αυτά τα θέματα «αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση, που θα υλοποιηθεί από την προοδευτική κυβέρνηση που θα σχηματίσουμε».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024