Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι Βρετανοί δεν… πολυψήνονται για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου

Οι Βρετανοί δεν… πολυψήνονται για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου

Πάνω από τους μισούς Βρετανούς δηλώνουν αδιάφοροι για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου αλλά... ας κρατάμε μικρό καλάθι!

Αν και η αντίστροφη μέτρηση για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου έχει ήδη ξεκινήσει, οι Βρετανοί δεν φαίνεται να… τρελαίνονται για την τελετή καθώς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ευθαρσώς ότι δεν τους ενδιαφέρει!

Λαμβάνοντας τυπικά τα ηνία της βασιλείας, ο Βασιλιάς Κάρολος, θα στεφθεί το Σάββατο 6 Μαΐου σε επίσημη τελετή και θα ακολουθήσουν τιμητικές εκδηλώσεις για τρεις ημέρες.

Η τελευταία τελετή ενθρόνισης στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυτή της Βασίλισσας Ελισάβετ το 1953. Εκτιμάται ότι 3 εκατ. άνθρωποι κατέβηκαν τότε στους δρόμους του Λονδίνου για να παρακολουθήσουν την πομπή από το Μπάκιγχαμ.

Στην ερώτηση «Πόσο σας ενδιαφέρει η επικείμενη στέψη του βασιλιά Καρόλου;» το 64% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του YouGov, απάντησε «όχι πολύ» ή «καθόλου».

Αυτές οι αντιδράσεις για βασιλικές εκδηλώσεις δεν είναι ασυνήθιστες καθώς σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας το 2022 το 56% είχε δηλώσει ότι «δεν κάνει και μάλλον δεν θα κάνει σχέδια» για τον εορτασμό του πλατινένιου ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Τον Δεκέμβριο του 2022, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι σκοπεύουν να… σνομπάρουν την πρώτη χριστουγεννιάτικη ομιλία του βασιλιά Καρόλου.

«Ας κρατάμε μικρό καλάθι – Οι Βρετανοί πάντα δίνουν ηχηρό «παρών»

«Σε πρώτη ανάγνωση, τα αποτελέσματα αυτά είναι απογοητευτικά για το Παλάτι. Ωστόσο, απομένουν λίγο περισσότερες από τρεις εβδομάδες για τη στέψη και υπάρχει αρκετός χρόνος για να αλλάξει το κλίμα» λέει στο Newsweek ο ειδικός επί βασιλικών θεμάτων, Richard Fitzwilliams.

«Καλό είναι τέτοιες απαντήσεις στις δημοσκοπήσεις να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό γιατί οι Βρετανοί δίνουν πάντα βροντερό «παρών» σε εκδηλώσεις και τελετές του Παλατιού και αν δεν τους ενδιαφέραν τα βασιλικά θέματα δεν θα υπήρχε τέτοια κάλυψη στον Τύπο και την τηλεόραση» εξηγεί.

Η λαμπρή αλλά σεμνή τελετή της στέψης του Βασιλιά Καρόλου

Σπάζοντας την παράδοση, ο βασιλιάς Κάρολος και σύζυγος του Βασιλιά Καμίλα θα βγουν από το παλάτι του Μπάκιγχαμ με μία ιππήλατη, επιχρυσωμένη μαύρη άμαξα με διαμάντια που είχε χρησιμοποιηθεί για την 60η επέτειο της βασίλισσας Ελισάβετ στην μοναρχία.

Η άμαξα διαθέτει θέρμανση, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα και ένα σύστημα ανάρτησης που θα προσφέρει μια πιο άνετη βόλτα. Η πομπή των δύο χιλιομέτρων που θα κάνει ο βασιλιάς Κάρολος μέχρι το Αβαείο του Γουέστμινστερ θα είναι πιο σύντομη από εκείνη που είχε κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ στη δική της τελετή στέψης.


Η πομπή θα περάσει από την μικρή αψίδα του ναυαρχείου (Admiralty Arch), από την πλατεία Τραφάλγκαρ και το άγαλμα του Καρόλου Α’, του μονάρχη που αποκεφαλίστηκε το 1649. Θα συνεχίσει μπροστά από το Κοινοβούλιο για να φτάσει στις 11 το πρωί στο Αβαείο για την έναρξη της τελετής στέψης.

Μειωμένος θα είναι και ο χρόνος της τελετής στέψης, ο οποίος στην περίπτωση της βασίλισσας Ελισάβετ είχε διαρκέσει 3 ώρες.

Ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, ενώ η Καμίλα θα στεφθεί βασίλισσα, όπως θα αποκαλείται στο εξής, με το τροποποιημένο στέμμα της Βασίλισσας Μαρίας, συζύγου του Γεωργίου Ε’.

Αντίθετα με την πορεία που ακολούθησε η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της το 1953, ο Κάρολος και η Καμίλα θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία και κατά την επιστροφή τους, με μία άμαξα 260 ετών, που έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε τελετή στέψης από το 1831.

Τη χρυσή βασιλική άμαξα, η οποία ζυγίζει 4 τόνους έχει ύψος 4 μέτρα, μήκος 7 μέτρα και τη σέρνουν οκτώ άλογα.

Το αυτοκρατορικό στέμμα με τα 2.868 διαμάντια

Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής, την οποία θα διεξάγει ο Τζάστιν Γουέλμπι, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

Το στέμμα, που αποτελεί και την έμπνευση για το βασιλικό emoji, είναι από 2,2 κιλά καθαρό χρυσό με ρουμπίνια, αμέθυστο, ζαφείρια, τουρμαλίνες με μωβ βελούδο. 

Είναι αυτό που είχε φορέσει η βασίλισσα Ελισάβετ κατά τη στέψη της. Στο τέλος της τελετής στέψης, ο Κάρολος θα αλλάξει και θα φορέσει ένα πιο ελαφρύ βασιλικό στέμμα για την πομπή της επιστροφής στο παλάτι.

Sports in

LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024