Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γουόρεν Μπάφετ: Πώς απέκτησε 5 ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους – «Με σάστισε» η ευκαιρία

Γουόρεν Μπάφετ: Πώς απέκτησε 5 ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους – «Με σάστισε» η ευκαιρία

Το ταξίδι του Μπάφετ στην Ιαπωνία έχει σκοπό να δείξει πόσο υποστηρίζει αυτές τις εταιρείες

«Αναυδος» έμεινε ο Γουόρεν Μπάφετ μαθαίνοντας για την «ευκαιρία» και έτσι αποφάσισε να αγοράσει πέντε ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους (trading houses) πριν από δύο χρόνια.

«Ήμουν σαστισμένος από το γεγονός ότι μπορούσαμε να αγοράσουμε αυτές τις εταιρείες», είπε ο Μπάφετ σε συνέντευξή του στο CNBC, μιλώντας από το Τόκιο. Στην πραγματικότητα είχαν «μια απόδοση κερδών ίσως 14% ή κάτι τέτοιο, αλλά τα μερίσματα θα αυξάνονταν».

Έρχονται νέες επενδύσεις από τον Μπάφετ

Ο πρόεδρος και CEO της Berkshire Hathaway αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι είχε αυξήσει το μερίδιό του σε καθεμία από τις πέντε μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες στο 7,4% και πρόσθεσε ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω επενδύσεων. Το ταξίδι του Μπάφετ στην Ιαπωνία έχει σκοπό να δείξει πόσο υποστηρίζει αυτές τις εταιρείες.

Η απόδοση κερδών ορίζεται ως το κέρδος ανά μετοχή διαιρούμενο με την τιμή της μετοχής και είναι ένα κοινό μέτρο που χρησιμοποιείται από επενδυτές αξίας όπως ο Μπάφετ. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη αξία αποκτούν οι επενδυτές ανά μετοχή.

«Και πουλούσαν, όπως εκτίμησα τότε, σε μια αστεία τιμή»

«Απλώς νόμιζα ότι αυτές ήταν μεγάλες εταιρείες. Ήταν εταιρείες που γενικά καταλάβαινα τι έκαναν. Κάπως παρόμοιες με την Berkshire», είπε ο Μπάφετ. «Και πουλούσαν, όπως εκτίμησα τότε, σε μια αστεία τιμή, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα επιτόκια που επικρατούσαν εκείνη την εποχή».

Ο Μπάφετ, 92 ετών σήμερα, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Berkshire σχεδιάζει να κρατήσει τις επενδύσεις για 10 έως 20 χρόνια. Η Berkshire είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα μερίδιά της σε κάθε έναν από τους εμπορικούς οίκους έως και 9,9% – αν και όχι χωρίς την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών.

Διαπραγμάτευση;

Ο αντιπρόεδρος μη ασφαλιστικών εργασιών της Berkshire και ο προφανής διάδοχος του Μπάφετ, Γκρεγκ Άμπελ, πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη ότι ο όμιλος ενδιαφέρεται επίσης για οποιαδήποτε περαιτέρω «αυξανόμενη ευκαιρία» με κάθε μία από τις εταιρείες όσον αφορά τη σύναψη συμφωνιών.

O «προφήτης της Ομάχα», όπως είναι το παρατσούκλι του Μπάφετ, απέκτησε για πρώτη φορά μερίδια σε αυτές τις εταιρείες τον Αύγουστο του 2020 για τα 90ά του γενέθλια, σε μια αρχική αγορά αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εταιρείες είναι η Mitsubishi Corp., Mitsui & Co., Itochu Corp., Marubeni και Sumitomo.

Γνωστοί ως «sogo shosha», οι εμπορικοί οίκοι της Ιαπωνίας είναι παρόμοιοι με ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων και εμπορεύονται ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υλικών. Με την εισαγωγή μετάλλων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τροφίμων και άλλων αγαθών, συνέβαλαν στην προβολή της οικονομίας της Ιαπωνίας στην παγκόσμια σκηνή.

Έχουν επικριθεί από ορισμένους επενδυτές για τις πολύπλοκες δραστηριότητές τους, καθώς και για την αυξανόμενη έκθεσή τους σε κινδύνους στο εξωτερικό καθώς επεκτάθηκαν διεθνώς. Ωστόσο, για τον Μπάφετ αυτές οι διαφοροποιημένες λειτουργίες θα μπορούσαν να είναι πόλος έλξης. Έχουν επίσης υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ελεύθερες ταμειακές ροές.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024