Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπερνάρ Αρνό: Ο δισεκατομμυριούχος CEO της LVMH στην κορυφή της λίστας του Forbes

Μπερνάρ Αρνό: Ο δισεκατομμυριούχος CEO της LVMH στην κορυφή της λίστας του Forbes

Από την απόκτηση της Christian Dior, τη δεκαετία του 1980, στην κορυφή του κόσμου

Η πτώση του Έλον Μασκ από τον θρόνο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο έφερε στην κορυφή της σχετικής λίστας του Forbes τον Μπερνάρ Αρνό.

Πρόκειται για τον 73χρονο συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της LVMH, του ομίλου ειδών πολυτελείας που κατέχει διάσημες μάρκες όπως οι Louis Vuitton, Tiffany και Christian Dior.

Ο Αρνό ξεπέρασε τον Μασκ και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς η απόκτηση του Twitter τον Οκτώβριο στοίχησε ακριβά στην τσέπη του CEO της Tesla. Σήμερα, η περιουσία του επικεφαλής της LVMH ανέρχεται – σύμφωνα με το Forbes – σε 211 δισ. δολάρια.

Ποιος είναι ο Μπερνάρ Αρνό

Γιος ενός μεγιστάνα στον τομέα των κατασκευών, ο Μπερνάρ Αρνό ανέλαβε την εταιρεία του πατέρα του τη δεκαετία του 1970 και τελικά στράφηκε προς τα ακίνητα, προτού προχωρήσει στην κλωστοϋφαντουργία και το λιανικό εμπόριο.

Το 1985 άρχισε να χτίζει τη σημερινή LVMH, αντλώντας 15 εκατομμύρια δολάρια από την οικογενειακή επιχείρηση για να αγοράσει την Christian Dior από τους χρεοκοπημένους ιδιοκτήτες της. Σύμφωνα με το CNBC, ατις αρχές του τρέχοντος έτους εξακολουθούσε να κατέχει το 97,5% των μετοχών του εμβληματικού γαλλικού οίκου πολυτελούς μόδας.

Τις επόμενες τρεις και πλέον δεκαετίες, ο Αρνό επέκτεινε την αυτοκρατορία του στο λιανεμπόριο πολυτελών ειδών βοηθώντας στη συγχώνευση της Louis Vuitton με την εταιρεία αλκοολούχων ποτών Moët Hennessy και αναλαμβάνοντας το πλειοψηφικό πακέτο στην προκύπτουσα εταιρεία χαρτοφυλακίου, που ονομάστηκε LVMH.

Σήμερα, ελέγχει περίπου το ήμισυ της LVMH, η αξία της οποίας αποτιμάται σε περίπου 390 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2022 κατέγραψε πωλήσεις ύψους σχεδόν 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αρνό αρέσκεται να επισκέπτεται συχνά για έλεγχο τοποθεσίες λιανικής πώλησης των εμπορικών σημάτων της LVMH και των ανταγωνιστών της, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέπτεται έως και 25 καταστήματα ορισμένες ημέρες. Είναι επίσης δημοσίως υπερήφανος για τη διατήρηση και την ανάπτυξη ορισμένων από τις πιο εμβληματικές μάρκες της Γαλλίας.

«Βλέπω τον εαυτό μου ως πρεσβευτή της γαλλικής κληρονομιάς και του γαλλικού πολιτισμού», δήλωσε στο Forbes το 2010. «Αυτό που δημιουργούμε είναι εμβληματικό».

Πώς έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Η άνοδος του Αρνό στην κορυφή της κατάταξης των δισεκατομμυριούχων, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, οφείλεται στην ταχεία εξάτμιση ενός τεράστιου μέρους του πλούτου του Μασκ μετά την εξαγορά της Twitter, τον Οκτώβριο του 2022.

Εξάλλου, παρά την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, ο πλούτος του Αρνό έχει μείνει σταθερός τους τελευταίους μήνες. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του συνδέεται με την LVMH, η μετοχή της οποίας έχει ενισχυθεί συνολικά κατά σχεδόν 65% από το 2020.

Αντίστοιχα, η προσωπική περιουσία του Arnault έχει αυξηθεί κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, το Forbes εκτιμούσε ότι το 2022 η περιουσία του Αρνό υπερδιπλασιάστηκε στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια – από 76 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, καθώς η ζήτηση για αγαθά πολυτελείας αυξήθηκε μετά την αρχική βουτιά της πανδημίας.

Η πηγή έμπνευσης

Ο ίδιος ο Αρνό έχει κατονομάσει ως πηγή έμπνευσης για τις επιχειρηματικές του κινήσεις έναν άλλο επενδυτή που φιγουράρει στο top 5 των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως. Ο λόγος για τον Γουόρεν Μπάφετ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Berkshire Hathaway Warren Buffett.

Ο διάσημος επενδυτής είναι «το πρόσωπο που θαυμάζω περισσότερο στις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Arnault στο Forbes το 2017, προσθέτοντας: «Είναι ένας μακροπρόθεσμος επενδυτής και έχει λαμπρές ιδέες – και επιμένει σε αυτές».

Ο Μπάφετ είναι διάσημος για την επενδυτική στρατηγική «αγοράζω και κρατώ» (buy and hold), τασσόμενος υπέρ των μακροπρόθεσμων πλάνων έναντι της στενής παρακολούθησης των αγορών από μέρα σε μέρα.

Παρομοίως, ο Αρνό έχει χαρακτηρίσει την υπομονή «απαραίτητη ιδιότητα» στις επιχειρήσεις. Φέρεται να φλέρταρε την ιταλική μάρκα κοσμημάτων Bulgari για μια δεκαετία, προτού επιτεθεί όταν η μάρκα αντιμετώπιζε προβλήματα, αποκτώντας την το 2011.

Αλλά ο Arnault φαίνεται ότι δεν ακολούθησε πλήρως τα βήματα του Μπάφετ.

Ο Στηβ Τζομπς

Ο Μπάφετ δεν είναι το μοναδικό επιχειρηματικό είδωλο του Αρνό. Ο διευθύνων σύμβουλος της LVMH έχει επίσης εκφράσει το θαυμασμό του για τον συνιδρυτή της Apple, Στηβ Τζομπς.

Μάλιστα ο ίδιος είχε δηλώσει στο Forbes το 2017 ότι ο Τζομπς τον είχε προσεγγίσει κάποτε για να του ζητήσει συμβουλές σχετικά με το άνοιγμα καταστημάτων λιανικής πώλησης της Apple.

Ο Τζομπς πέτυχε στην Apple χάρη «σε έναν συνδυασμό δημιουργικότητας και μιας έντονης αίσθησης του πώς να διαχειριστείς την ανάπτυξη», είχε δηλώσει ο Αρνό. Το να είσαι διευθύνων σύμβουλος της LVMH απαιτεί μια παρόμοια προσέγγιση, πρόσθεσε, επειδή πρέπει «να μετατρέψει τη δημιουργικότητα σε επιχειρηματική πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο».

«Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να είσαι συνδεδεμένος με τους καινοτόμους και τους σχεδιαστές, αλλά και να κάνεις τις ιδέες τους βιώσιμες και συγκεκριμένες».

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024