Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Η παρούσα κοινοβουλευτική περίοδος ήταν η παραγωγικότερη των τελευταίων 40 ετών

Βουλή: Η παρούσα κοινοβουλευτική περίοδος ήταν η παραγωγικότερη των τελευταίων 40 ετών

Κάνοντας τον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι, από πλευράς νομοθετικής παραγωγής, την ξεπερνούν οι περίοδοι της Μεταπολίτευσης, οι οποίες είχαν περισσότερα από 400 νομοθετήματα μέχρι το 1981, λόγω του ότι έπρεπε να αλλάξουν οι νόμοι της δικτατορίας.

Η παραγωγικότερη κοινοβουλευτική περίοδος των τελευταίων σαράντα ετών, είναι αυτή που ολοκληρώνει τις εργασίες της σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Είναι η περίοδος που διήρκησε από τις 17 Ιουλίου 2019 έως και σήμερα 11 Απριλίου 2023 και κατά την οποία ψηφίστηκαν 423 νόμοι (270 νόμοι και 153 διεθνείς συμβάσεις), σημειώνοντας μια ανοδική μεταβολή κατά 49% σε σύγκριση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο (από 1η Οκτωβρίου έως 11 Ιουνίου του 2019), κατά την οποία ψηφίστηκαν 284 νόμοι.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, κατά την τελευταία του ομιλία στην Ολομέλεια εν είδει απολογισμού, ώστε – όπως είπε – «να αντιληφθούμε όλοι το μέγεθος της εργασίας που επιτελέστηκε, παρά το ότι ούτε σε όλα ήμασταν σύμφωνοι, ούτε οι αντιδράσεις ή οι διενέξεις αποφεύχθηκαν, αλλά όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι της Δημοκρατίας».

Τα επείγοντα και κατεπείγοντα, «τα οποία μας είχαν ενοχλήσει και ιδιαίτερα την αντιπολίτευση, τους πρώτους δύο μήνες της παρούσας θητείας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας, περιορίστηκαν στον πολύ μικρό αριθμό των 10 νομοσχεδίων (τρία επείγοντα, επτά κατεπείγοντα) έναντι 47 επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων της προηγούμενης τετραετίας.

Οι τροπολογίες, «για τις οποίες δεχόμαστε μεγάλη κριτική», ανέφερε ότι μειώθηκαν κατά 50% μέσα στην παρούσα τετραετία και, για την ακρίβεια, ψηφίστηκαν 717 τροπολογίες έναντι 1.422 την προηγούμενη περίοδο.

«Είναι σημαντική η διαφορά. Δεν λέω ότι είναι λίγες, αλλά επειδή τα πράγματα είναι συνήθως σε σύγκριση με κάτι άλλο, τολμώ να πω ότι η σύγκριση είναι συντριπτική», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Τα στοιχεία Τασούλα για την κοινοβουλευτική περίοδο

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής παρέθεσε τα εξής στοιχεία για την κοινοβουλευτική περίοδο που ολοκληρώνει τις εργασίες της στις 11 Απριλίου.

– Έγινε μία συνταγματική αναθεώρηση, ενώ η επόμενη Βουλή – όπως έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό – θα είναι προτείνουσα στο πώς θα πάμε σε μια νέα συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2024, πέντε δηλαδή χρόνια μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ της προηγούμενης αναθεώρησης του 2019.

– Διεξήχθησαν δύο προανακριτικές Επιτροπές και δύο εξεταστικές Επιτροπές, όπως και στην προηγούμενη Βουλή.

– Συνεδρίασε 98 φορές η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έναντι 90 της προηγούμενης τετραετίας, κυρίως για θέματα άσκησης κριτικής προς την κυβέρνηση.

– Διεξήχθηκαν 1.304 συνεδριάσεις Διαρκών Επιτροπών, έναντι 996 της προηγουμένης τετραετίας (31% αύξηση).

– Συζητήθηκαν 2.553 επίκαιρες ερωτήσεις, αυξημένες κατά 51% έναντι 1.687 επίκαιρων ερωτήσεων της προηγούμενης τετραετίας. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τις προγραμματισμένες επίκαιρες ερωτήσεις συζητήθηκε το 76%, με το υπόλοιπο 24% να μην συζητείται κατόπιν συνεννόησης, υπουργών και ερωτώντων βουλευτών.

«Είναι πολύ εντυπωσιακό ποσοστό, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο συζητήθηκε το 51% των προγραμματισμένων επίκαιρων ερωτήσεων με 30% αδικαιολόγητα κωλύματα υπουργών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

«Όλη αυτή η ποσοτική βελτίωση οφείλεται σε όλες και σε όλους. Οφείλεται στο προεδρείο της Βουλής, στον ειδικό γραμματέα, που τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Είναι ο κ. Μπαγιώκος, ο άνθρωπος ο οποίος νυχθημερόν κοπιάζει και συνεργάζεται με όλες τις παρατάξεις για να προχωρήσει το κοινοβουλευτικό έργο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Η παραγωγικότερη Βουλή»

«Αυτή η Βουλή είναι η παραγωγικότερη των τελευταίων 40 ετών. Την πλησιάζει από πλευράς νομοθετικής παραγωγής η Βουλή του 2000- 2004, που είχε 408 νομοθετήματα. Την ξεπερνούν οι Βουλές της Μεταπολίτευσης, οι οποίες είχαν περισσότερα από 400 νομοθετήματα μέχρι το 1981, λόγω του ότι έπρεπε να αλλάξουν οι νόμοι της δικτατορίας», δήλωσε ο Κώστας Τασούλας.

Σχετικά με το κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο της Βουλής, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην «κορωνίδα» αυτού που είναι οι 50 θέσεις εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Προσφάτως, επίσης, η Βουλή ενίσχυσε το Νοσοκομείο της Αεροπορίας και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπηρετούσαν στη βάση της Ανδραβίδας, και βοήθησε αποφασιστικά τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Καταλήγοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε ειδική μνεία στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία η Βουλή ήταν μεν απροετοίμαστη, αλλά προσαρμόστηκε, όπως τόνισε.

«Προσαρμόστηκε και έδωσε ένα παράδειγμα προφύλαξης προς την κοινωνία, χωρίς να αποποιείται τον ρόλο της», επισήμανε και ευχαρίστησε όλους για την συμπαράστασή τους.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής, με το ποίημα «Η Πόλις» του Κωνσταντίνου Καβάφη, απευθύνθηκε προς τους βουλευτές – οι οποίοι τον χειροκρότησαν όρθιοι μετά το πέρας της ομιλίας του – λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σαν έτοιμοι από καιρό σαν θαρραλέοι, σαν που σας αξίζει που αξιωθήκατε μια τέτοια πόλη, να επανέλθετε με την ψήφο του λαού και στην επόμενη Βουλή, υγιείς, παραγωγικοί και χρήσιμοι, για να υπηρετήσετε τον ρόλο σας και την αποστολή σας».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024