Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: Οι δύο καινοτομίες στις κάλπες της 21ης Μαΐου

Εκλογές: Οι δύο καινοτομίες στις κάλπες της 21ης Μαΐου

Δύο καινοτομίες χαρακτηρίζουν τις φετινές εκλογές, σύμφωνα με τις πληροφορίες για την διαδικασία - Τι θα γίνει με το debate

Δύο είναι οι καινοτομίες που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου και αναμένεται να κάνουν ευκολότερη τη διαδικασία, αλλά και πιο άμεση την ενημέρωση των πολιτών για τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα ενημερώνουν μέσω tablet το σύστημα για την καταμέτρηση της ψηφοφορίας, ενώ κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας θα υπάρχει ενημέρωση για την προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα της επικράτειας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται – για πρώτη φορά – ότι στις 9 το βράδυ θα γνωρίζουμε το 80% του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ στις 12 το βράδυ θα μάθουμε και τους σταυρούς, δηλαδή ποιοι βουλευτές εκλέγονται.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι κάθε 3-4 ώρες θα ενημερώνεται το σύστημα για την συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία.

Πολλά τα λεφτά, μικρό το αποτέλεσμα

Εν τω μεταξύ, τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης, οπότε κλείνει η Βουλή, λήγει επίσης η διορία για τους απόδημους Έλληνες, που επιθυμούν να συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Όπως επισημάνθηκε στην εκπομπή Live News του MEGA, έκαναν αιτήσεις 27.579, την στιγμή που ανέρχονται σε 700.000 όσοι Έλληνες ζουν στο εξωτερικό και εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν.

Και αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι έκαναν αιτήσεις, αφού 4.680 εξ αυτών απορρίφθηκαν και εγκρίθηκαν 19.887, ενώ ίσως προστεθούν 300-400 ακόμη.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν όλοι οι απόδημοι οι αιτήσεις των οποίων εγκρίθηκαν, γιατί πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 40 άτομα, δηλαδή ψηφοφόροι, σε μία περιοχή, για να «στηθεί» ένα εκλογικό κέντρο.

Εν ολίγοις, θα φύγουν από την Ελλάδα δικηγόροι, με πληρωμένα τα έξοδα από το ελληνικό κράτος φυσικά, θα πάνε στο εξωτερικό και, στη συνέχεια, για να «στηθεί εκλογικό κέντρο, θα πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, ειδάλλως… τσάμπα χρόνος και χρήμα!

Και όλα αυτά, επειδή στη χώρα μας δεν έχουμε το σύστημα της επιστολικής ψήφου, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες στο εξωτερικό.

«Δαίδαλος» και το debate

Την ίδια στιμή, συνεχίζεται το debate για το… debate, αφού οι απόψεις των πολιτικών αρχηγών έχουν μοιραστεί τουλάχιστον σε τρία κομμάτια.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέει «ναι» στο debate, αλλά για έξι, όχι μόνο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας λέει και για έξι και για δύο, αφού επιδιώκει τετ α τετ με τον Μητσοτάκη.

Βγαίνει και το ΠΑΣΟΚ – και δικαίως – και λέει «γιατί όχι για τρεις;».

Πιάσ’ το αυγό και κούρεφτο…

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024