Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εννιά μικροί «Τραμπ»: Τι συνέβη όταν άλλες χώρες έκατσαν στο σκαμνί πρώην ηγέτες;

Εννιά μικροί «Τραμπ»: Τι συνέβη όταν άλλες χώρες έκατσαν στο σκαμνί πρώην ηγέτες;

Ηγέτες που έπεσαν σαν «μαλακά» ενώ άλλοι επέστρεψαν στην εξουσία

Ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που κατηγορείται για ποινικό αδίκημα, υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις ηγετών που έκατσαν στο εδώλιο.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις ηγετών που κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν, η δικαστική τους περιπέτεια δεν στάθηκε εμπόδιο για να επιστρέψουν στην εξουσία.

H Αντουανέτ Ράντφορντ από το BBC παρουσιάζει ηγέτες κρατών που κατηγορήθηκαν, καταδικάστηκαν καθώς και την πορεία των δικαστικών τους περιπετειών.

Ιταλία – Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει εμπλακεί σε πολυάριθμες δίκες, ισχυριζόμενος πάντα ότι ήταν «ο πιο διωκόμενος άνθρωπος σε ολόκληρη την παγκόσμια ιστορία».

Το 2013, ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε για σεξ με μια ανήλικη ιερόδουλη, σε αυτό που έγινε γνωστό ως υπόθεση «bunga bunga», αλλά απαλλάχτηκε το 2015. Οι εισαγγελείς σε εκείνη την υπόθεση ισχυρίστηκαν ότι εξαγοράστηκαν μάρτυρες, για το οποίο, ο πρώην πρωθυπουργός αθωώθηκε και πάλι τον Φεβρουάριο του 2023.

Άλλες υποθέσεις τον είδαν να εκτίει ποινή ενός χρόνου κοινωφελούς εργασίας για φορολογική απάτη το 2012 και να καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για παραβίαση του απορρήτου, αφού κανόνισε να διαρρεύσει μια αστυνομική υποκλοπή ενός από τους πολιτικούς του αντιπάλους και να δημοσιευθεί σε εφημερίδα.

Στην πραγματικότητα δεν εξέτισε ποινή φυλάκισης λόγω ηλικίας. Ο Μπερλουσκόνι είπε ότι έγινε στόχος των αριστερών εισαγγελέων του Μιλάνου που επιδίωκαν βεντέτα εναντίον του.

Βραζιλία – Λούλα

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υπηρέτησε δύο θητείες ως πρόεδρος, αλλά στη συνέχεια κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία από μια βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία σε αντάλλαγμα για συμβόλαια με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας Petrobras.

Ο Σίλβα πέρασε 580 ημέρες στη φυλακή και του απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στις εκλογές του 2018 προτού ακυρωθεί η καταδίκη του και επιστρέψει στην πολιτική κονίστρα. «Προσπάθησαν να με θάψουν ζωντανό και εδώ είμαι», είπε αφού κέρδισε τον ακροδεξιό αντίπαλο Ζαΐρ Μπολσονάρο το 2022, επιτυγχάνοντας μια εκπληκτική πολιτική επιστροφή.

Νότια Κορέα – Παρκ Γκουν-χιέ

Η Παρκ ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νότιας Κορέας και ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της χώρας που αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Κατηγορήθηκε το 2017 και στη συνέχεια καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας και εξαναγκασμό για συμπαιγνία με μια στενή της φίλη, την Τσόι Ταε-μιν, μια ψευδο-χριστιανή ηγέτιδα της λατρείας που ονομάστηκε «Κορεάτης Ρασπούτιν».

Η Τσόι Ταε-μιν χρησιμοποίησε τη σχέση της με την Παρκ για να πιέσει κοινοπραξίες για δωρεές εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, στα τέλη του 2021 η Παρκ έλαβε χάρη από τον τότε πρόεδρο Μουν Τζε-ιν και αποφυλακίστηκε.

Γαλλία – Νικολά Σαρκοζί

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έγινε ο πρώτος Γάλλος ηγέτης που καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών το 2021, για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή.

Δύο από τα χρόνια φυλάκισης ήταν με αναστολή, αλλά ο κ. Σαρκοζί δεν έχει εκτίσει ακόμη την ποινή αφού άσκησε έφεση. Η εκδίκαση της έφεσης του θα διαρκέσει χρόνια.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ κρίθηκε επίσης ένοχος για διαφθορά το 2011. Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Νότια Αφρική – Τζέικομπ Ζούμα

Ο πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση αφού δεν παρέστη σε έρευνα για διαφθορά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Παραδόθηκε στην αστυνομία, αλλά όχι πριν από μια δημόσια αντιπαράθεση που οδήγησε σε βίαιες διαδηλώσεις που οδήγησαν στο θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων.

Ο Ζούμα αντιμετώπισε άλλες κατηγορίες για διαφθορά και απάτη. Φυλακίστηκε λίγο πριν φτάσει τα 80 του χρόνια για εγκλήματα που έλαβαν χώρα ενώ ήταν πρόεδρος από το 2009 έως το 2018.

Μαλαισία – Νατζίμπ Ραζάκ

Ο πρώην πρωθυπουργός φυλακίστηκε για 12 χρόνια στην πρώτη από τις πολλές δίκες με την κατηγορία της διαφθοράς πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Το σκάνδαλο του 1MDB γύρω από ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο στη Μαλαισία αποκάλυψε ένα παγκόσμιο δίκτυο απάτης και διαφθοράς.

Ο Νατζίμπ αρνείται κάθε αδικοπραγία, υποστηρίζοντας ότι παραπλανήθηκε από οικονομικούς συμβούλους – ιδιαίτερα τον φυγόδικο χρηματοδότη Jho Low.

Δήλωσε αθώος για εγκληματική παραβίαση εμπιστοσύνης, ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση εξουσίας και αφού καταδικάστηκε, άσκησε έφεση κατά της καταδίκης.

Όμως το δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του και τον Αύγουστο του 2022 ξεκίνησε την ποινή φυλάκισής του.

Ισραήλ – Εχούντ Όλμερτ

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Εχούντ Όλμερτ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και τριών μηνών για απάτη. Αποφυλακίστηκε στις αρχές του 2017.

Ο Όλμερτ έκτοτε αποσύρθηκε από την πολιτική, αλλά κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση τον Νοέμβριο του 2022 για σχόλια που έκανε για τον σημερινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Νετανιάχου δικάζεται επί του παρόντος με κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης.

Ταϊλάνδη – Γίνγκλακ Σιναουάτρα

Η πρώην πρωθυπουργός κατηγορήθηκε για αμέλεια επειδή απέτυχε να αποτρέψει υπερβολικές απώλειες και διαφθορά σε ένα πρόγραμμα επιδότησης ρυζιού υπό την κυβέρνησή της.

Η κυβέρνηση της Σιναουάτρα k ανατράπηκε από τον στρατό το 2014 και παραπέμφθηκε για τον ρόλο της στο πρόγραμμα του ρυζιού ένα χρόνο αργότερα. Είπε ότι η δίκη είχε πολιτικά κίνητρα.

Έφυγε κρυφά από τη χώρα τον Αύγουστο του 2017 ακριβώς τη στιγμή που επρόκειτο να εμφανιστεί για την έκδοση ετυμηγορίας και καταδικάστηκε ερήμην σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Η Σιναουάτρα είναι η αδερφή του πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Τσιναγουάτ, ο οποίος εκδιώχθηκε από τον στρατό το 2006.

Βολιβία – Τζανίν Άνιες

H Άνιες εκτίει ποινή φυλάκισης 10 ετών, καθώς σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές της χώρας έκανε πραξικόπημα για την ανατροπή του προκατόχου της Έβο Μοράλες.

Ο Μοράλες παραιτήθηκε και διέφυγε από τη Βολιβία, αφού ο αρχηγός του στρατού τον προέτρεψε να παραιτηθεί εν μέσω διαμαρτυριών για καταγγελίες για νοθεία μετά τις εκλογές του 2019. Η Τζανίν Άνιες ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος.

Ωστόσο, το κόμμα του Μοράλες κέρδισε νέες εκλογές την επόμενη χρονιά, ανοίγοντας τον δρόμο για να επιστρέψει στη Βολιβία από την Αργεντινή και να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος. Η Τζανίν Άνιες έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι θύμα πολιτικής βεντέτας.

Πηγή: bbc

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024