Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι μάχες των «κορυφαίων», οι 64 αφίξεις και οι γαλάζιες αγωνίες – Το Λεκανοπέδιο στο επίκεντρο

Οι μάχες των «κορυφαίων», οι 64 αφίξεις και οι γαλάζιες αγωνίες – Το Λεκανοπέδιο στο επίκεντρο

Σκληρό το κυνήγι του σταυρού στις έξι εκλογικές περιφέρειες της Αττικής – Νέες έδρες, νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια - Οι περιοδείες Μητσοτάκη και Τσίπρα

Στο επίκεντρο της προσοχής όλων των κομματικών επιτελείων μπαίνει πλέον η Αττική, όπου ψηφίζει πάνω από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος.

Περίπου 15 ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής σεζόν, με διάλυση της Βουλής πιθανότατα στις 24 Απριλίου, όλοι οι αρχηγοί έχουν ξεκινήσει στοχευμένες εξορμήσεις στο Λεκανοπέδιο, είτε στις γειτονιές στις οποίες πιέζονται, είτε σε εκείνες όπου διατηρούν ισχυρά ερείσματα έναντι των πολιτικών αντιπάλων του.

Ενδεικτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί προς το παρόν σε Βόρειο τομέα (Μαρούσι), Νότιο (Γλυφάδα) και Ανατολική Αττική (Γέρακας), όπου η παράταξη διατηρεί ψηλά τις δυνάμεις της, καθώς και στον πιο δύσκολο για τη ΝΔ Δυτικό τομέα (Άγιοι Ανάργυροι, Πετρούπολη), που είναι και η μία από τις τρεις περιφέρειες που θα είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Αντίστοιχα ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρεθεί στις δύσκολες για τον ΣΥΡΙΖΑ περιοχές (όπως η Αγία Παρασκευή) ενώ το Σάββατο θα μεταβεί στη Νέα Σμύρνη, όπου το 2019 η ΝΔ είχε αφήσει δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με «ψαλίδα» πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης σχεδιάζει άμεσα περιοδεία σε γειτονιές στην πολύ «απαιτητική» Α’ Αθήνας, όπου προδιαγράφεται σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των γαλάζιων υποψηφίων. Οι πληροφορίες δείχνουν το Κουκάκι για το Σαββατοκύριακο και σε κάθε περίπτωση το πλάνο του τον θέλει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα σε περιοδεία εντός του Λεκανοπεδίου.

Δημοσκοπική φθορά

Μετρήσεις – «καμπανάκια» που φτάνουν στη γαλάζια έδρα της Πειραιώς δείχνουν την προσοχή που πρέπει να πέσει στην περιφέρεια – βαρόμετρο της Αττικής. Κομματικός παράγοντας επιβεβαιώνει ότι εκεί καταγράφονται οι μεγαλύτερες πιέσεις για την κυβερνώσα παράταξη μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Με άλλα λόγια, στην Αττική αποτυπώνεται η μεγαλύτερη δημοσκοπική κάμψη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σκορπισμένα «προβληματικά» σημεία στην επικράτεια.

Έτσι κι αλλιώς όμως ήταν και παραμένουν στο ραντάρ (της ανησυχίας) της ΝΔ οι πιο «λαϊκές» γειτονιές της δυτικής Αθήνας αλλά και της Β’ Πειραιά, στις οποίες είχε πετύχει σαφές προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ το 2019.

Οι υπουργοί και οι… έδρες

Στα ψηφοδέλτια που επίσημα ανακοίνωσε η ΝΔ περιλαμβάνονται συνολικά για τις έξι εκλογικές περιφέρειες της Αττικής 64 νέα πρόσωπα, που δεν έχουν διεκδικήσει στο παρελθόν μια θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτοί οι νέοι υποψήφιοι θα κυνηγήσουν τον σταυρό ταυτόχρονα με τις «μάχες» που θα δίνουν οι «κορυφαίοι» της παράταξης σε περιβάλλον απλής αναλογικής.

Μάλιστα ο Βόρειος, ο Νότιος, ο Δυτικός τομέας και η Ανατολική Αττική έχουν κερδίσει από μία έδρα, μετά την απογραφή του πληθυσμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εκλογικά «στοιχήματα» της ΝΔ.

Στα ανατολικά κατεβαίνουν στις εκλογές δύο κυβερνητικά στελέχη, ο Στέλιος Πέτσας και η Σοφία Ζαχαράκη, διεκδικώντας είσοδο στη Βουλή μαζί με τους νυν βουλευτές Μάκη Βορίδη, Γιώργο Βλάχο και Βασίλη Οικονόμου.

Στα νότια κατεβαίνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος μαζί με τους εκλεγμένους Νίκο Δένδια, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Διονύση Χατζηδάκη, Χάρη Θεοχάρη, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Γιάννη Καλλιάνο, Βασίλη Σπανάκη.

Στα δυτικά υπάρχουν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Μαρία Συρεγγέλα, μαζί με τους Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Λοβέρδο και στα βόρεια ο Νίκος Παπαθανάσης μαζί με τους Αδωνι Γεωργιάδη, Κωστή Χατζηδάκη, Νίκη Κεραμέως, Γιώργο Κουμουτσάκο, Θοδωρή Ρουσόπουλο, Δημήτρη Καιρίδη και Ζωή Ράπτη.

Ταυτόχρονα η ΝΔ επενδύει στα νέα πρόσωπα που εντάχθηκαν στις γαλάζιες λίστες, ώστε να σηματοδότησει μηνύματα διεύρυνσης – πέραν εκείνου της ανανέωσης – προς πάσα κατεύθυνση: τους νέους (ενδεικτικά οι υποψηφιότητες στην Α’ Αθήνας της δικηγόρου Εβίτας Βαρελά, του εκπροσώπου Τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρου κ.ά.), προς την κοινωνία των πολιτών και τους ενεργούς, ευαισθητοποιημένους πολίτες (ενδεικτικά οι υποψηφιότητες της ΑμεΑ δικηγόρου Φαίδρας Τσαλαχούρη, της ελληνολίβυας Μάριαμ Σακίπμπ), προς το κεντρώο ακροατήριο (Άννα Ροκοφύλλου κ.ά).

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024