Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Βουλή η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Στη Βουλή η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Τι αναφέρει για τους αρχηγούς κομμάτων η τροπολογία του υπ. Εσωτερικών

Την τροπολογία για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη κατάθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών.

Σ’ αυτήν ξεκαθαρίζεται ότι για την συμμετοχή κόμματος στις εκλογές, πρέπει η πραγματική του ηγεσία να μην έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για συγκεκριμένα αδικήματα.

Δείτε όλη την τροπολογία ΕΔΩ

Σχολιάζοντας την ηγεσία ενός κόμματος, η τροπολογία – την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης – αναφέρει ότι «η πραγματική ηγεσία έχει έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους διοικούσας επιτροπής νομίμου εκπροσώπου, με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, να έχει ηγετικό πολιτικό ρόλο προς εκλογικό σώμα».

Η τροπολογία του ΥΠΕΣ υπογραμμίζει ότι «η οργάνωση και δράση του κόμματος να εξυπηρετεί ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

«Η κρίση περί του ότι η δράση του πολιτικού κόμματος εξυπηρετεί ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηψίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα», συμπληρώνεται στην τροπολογία.

Δύο αλλαγές

Κυβερνητικά στελέχη υπογράμμισαν, μιλώντας στο in, ότι η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη περιέχει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση.

«Η πρώτη είναι ότι η ανακήρυξη θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση, δηλαδή από 10 δικαστές», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές αρχές ή από κάθε διοικητική αρχή», πρόσθεσαν τα στελέχη της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η δικαιολογητική βάση της τροπολογίας έγκειται στο ότι παρέχονται περισσότερα εχέγγυα ανεξάρτητης και ορθής κρίσης, όταν η εκδίκαση γίνεται από το σύνολο των μελών του τμήματος.

«Επιπλέον», είναι σημαντικό, «ότι η τεκμηρίωση για την συνδρομή της πραγματικής ηγεσίας θα πρέπει να παρέχεται και από τις υπηρεσίες που κατέχουν τα σχετικά στοιχεία».

«Σε κάθε περίπτωση», ανέφεραν, «δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται, δηλαδή να μην συντρέχει στο ίδιο πρόσωπο τυπική ή πραγματική ηγεσία τους και καταδίκη για εγκληματική οργάνωση», ενώ υπογράμμισαν ότι σκοπός είναι η ενίσχυση της δικαστικής κρίσης και η θωράκισή της για να μην υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης.

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024