Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε μποϊκοτάζ κατά της Nike καλεί Ολυμπιονίκης μετά τη συνεργασία με τρανς influencer

Σε μποϊκοτάζ κατά της Nike καλεί Ολυμπιονίκης μετά τη συνεργασία με τρανς influencer

O κολυμβήτρια Ολυμπιονίκης είναι γνωστή για τις αντι-τρανς θέσεις της.

Κύμα τρανσφοβικών αντιδράσεων έχει προκαλέσει η συνεργασία της Nike με τρανς influencer του TikTok.

Μάλιστα, τόσο εξοργίστηκε η Ολυμπιονίκης κολυμβήτρια Sharron Davies που ξεκίνησε μάλιστα μποϊκοτάζ κατά της Nike.

Η 26χρονη τρανς influencer Dylan Mulvaney πόζαρε για μια σειρά από φωτογραφίες και βίντεο που προωθούν το αθλητικό σουτιέν και τα κολάν της μάρκας.

Η Mulvaney προσδιορίζεται ως γυναίκα και χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες «she/they», αλλά δεν έχει κάνει ακόμη χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Nike συνεργάζεται με ένα τρανς άτομο στο μάρκετινγκ της. Το 2021 ξεκίνησε την καμπάνια της «Play New» με τη Mara Gomez, η οποία παίζει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Αργεντινής.

Η Davies, η οποία κέρδισε το ασημένιο για την Team GB στα 400 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, είπε ότι η κίνηση ήταν ένα «βήμα πίσω» ενώ εξαπέλυσε για άλλη μια φορά επίθεση στις τρανς γυναίκες που συμμετέχουν σε γυναικεία αθλήματα.

«Είναι τόσο απογοητευτικό. Κάνουμε δύο βήματα μπροστά με τα World Athletics και Swim England να προστατεύουν το γυναικείο άθλημα και μετά η Nike το κάνει αυτό», είπε στον Dan Wootton Tonight στο GB News.

«Η διαφήμιση μοιάζει σαν μια παρωδία του τι είναι οι γυναίκες. Στο παρελθόν θεωρούνταν πάντα ως προσβολή να πούμε, »τρέχεις σαν κορίτσι» και εδώ έχουμε κάποιον να συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που είναι πολύ αντιαθλητικό και είναι τόσο απογοητευτικό όταν μόνο το 1 τοις εκατό της χορηγίας των ΗΠΑ πηγαίνει στις γυναίκες στον αθλητισμό. Το ότι η Nike θα το έκανε αυτό μοιάζει σαν μια κλωτσιά στα δόντια», αναφέρει η Davies.

Η τρανσφοβία της Davies

Το 2019, η Davies συμμετείχε στη συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή τρανς γυναικών σε γυναικείους αθλητικούς αγώνες.

Η ίδια εξέφρασε την αντίθεσή της στη συμμετοχή των τρανς γυναικών σε γυναίκεια αθλήματα επικαλούμενη το βιολογικό πλεονέκτημα που έχουν οι τρανς γυναίκες στον αθλητισμό, μια θέση που υποστηρίζεται από αθλητές που κέρδισαν ολυμπιακά μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων των Sally Gunnell, Nicola Adams και Kelly Holmes.

Το 2022, η Davies δήλωσε ότι οι τρανς γυναίκες έχουν ένα δυνητικό βιολογικό πλεονέκτημα ανδρικής απόδοσης σε επίπεδο ελίτ 10-20% έναντι των γυναικών cisgender και ζήτησε από τον γυναικείο αθλητισμό να αποκλείονται οι αθλητές με χρωμόσωμα XY .

Τον Μάρτιο, έγραψε μια στήλη για τους Times υποστηρίζοντας ότι το πλεονέκτημα των «τρανς γυναικών» είναι το αποτέλεσμα της ανδρικής εφηβείας, με αποτέλεσμα τη στενότερη γωνία μεταξύ των γοφών και των γονάτων, την οποία η μείωση της τεστοστερόνης δεν εξαλείφει, και κάλεσε τις τρανς γυναίκες να διαγωνιστούν σε μια ανοιχτή κατηγορία αντί να αποκλειστούν εντελώς από τον ανταγωνισμό.

Στο ίδιο άρθρο, δήλωσε: «Αυτό το μήνα είδαμε μια αθλήτρια, τη Λία Τόμας , η οποία ήταν μια μέση κολυμβήτρια συλλόγων καθώς ένας άνδρας διεκδικούσε τον NCAA τίτλο ως η Νο 1 γυναίκα των ΗΠΑ με 20 χρόνια ανδρικής ανάπτυξης».

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024