Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τιγράκι: Γιατί ελήφθη η απόφαση για ευθανασία - «Σεισμός» στο Twitter για την άτυχη Χασίγια

Τιγράκι: Γιατί ελήφθη η απόφαση για ευθανασία – «Σεισμός» στο Twitter για την άτυχη Χασίγια

Την απόφαση για την ευθανασία έχει πάρει η Επιτροπή των κτηνιάτρων που έχει αναλάβει τη θλιβερή υπόθεση με το λευκό τιγράκι.

Λύπη προκαλεί η απόφαση για ευθανασία στο τιγράκι που βρέθηκε εγκαταλειμμένο και παράλυτο σε κάδο έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από ασυνείδητο ή ασυνείδητους που το είχαν αγοράσει στη μαύρη αγορά για κατοικίδιο.

Την ίδια ώρα, «σεισμός» γίνεται στο Twitter με χρήστες της πλατφόρμας που αμφισβητούν την απόφαση για την ευθανασία, ρίχνοντας τα «βέλη» τους από το Αττικό Πάρκο μέχρι τις αρμόδιες Αρχές του κράτους.

Πώς έγινε γνωστή η απόφαση

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχει ανακοίνωση για το πότε θα γίνει η ευθανασία στη νεαρή λευκή τίγρη. Αυτό που έχει γίνει πάντως γνωστό είναι ότι όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία, το τιγράκι αρχικά θα ναρκωθεί και στη συνέχεια θα του γίνει η ένεση για την ευθανασία.

Η απόφαση της Επιτροπής των 12 κτηνιάτρων έγινε γνωστή μέσα από μια ενημερωτική ανάρτηση στο Facebook της Νατάσας Μπομπολάκη από τη ζωοφιλική οργάνωση «Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι».

Η κ. Μπομπολάκη τόνισε ότι είχε επικοινωνήσει με τον Νίκο Μπόκαρη, το στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς του υπουργείου Περιβάλλοντος ο χειρισμός της υπόθεσης της Χασίγια, όπως έχει ονομαστεί το τιγράκι.

«Με 33 κατάγματα σε όλο της το κορμάκι, κάθε ανάσα της είναι ένας αφόρητος πόνος. Η λύτρωση της Χασίγια από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει ‘χθες’. Εγωκεντρικές και ανεύθυνες απόψεις δεν χωρούν σε ένα πραγματικό φιλόζωο», τόνισε ο κ. Μπόκαρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του κ. Μπόκαρη στη συνέχεια θα είναι να αφαιρεθεί από το τμήμα της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλίας η λάμα ή το καρφί που υπάρχει στο πόδι της Χασίγια, μήπως μπορέσουν να εξάγουν συμπεράσματα για το ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή την τραγική ιστορία, όπως σημειώνει η Νατάσα Μπομπολάκη στην ανάρτησή της.

Η ανάρτηση στο Facebook

Στην ίδια ανάρτηση η κ. Μπομπολάκη σημειώνει ότι ο Νίκος Μπόκαρης της επιβεβαίωσε ότι το τιγράκι έπαθε ανακοπή, κάτι που έκανε και ο γιατρός της ζωοφιλικής οργάνωσης που συμμετέχει στην ομάδα των 12 κτηνιάτρων.

Να θυμίσουμε ότι ο ιδρυτής του Ζωοολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ χθες υποστήριξε ότι το τιγράκι δεν έπαθε ανακοπή.

=

«Αλλού θα έπρεπε να εστιάσουμε»

Ωστόσο, η Νατάσα Μπομπολάκη τονίζει ότι δεν πρέπει να μείνει η συζήτηση στο αν η Χασίγια υπέστη ανακοπή ή όχι. «Αλλά τι σημασία έχει αλήθεια αν υπέστη ή όχι; Θλιβόμαστε πραγματικά για το επίπεδο που διεξάγεται αυτή η συζήτηση στο διαδίκτυο. Αλλού θα έπρεπε όλοι μας να εστιάσουμε τον προβληματισμό μας», γράφει η κ. Μπομπολάκη.

Στην ίδια ανάρτηση τονίζει ότι όπως «συμφώνησε επίσης ο αρμόδιος του ΥΠΕΝ… η παρακαταθήκη που μας αφήνει η μικρή τίγρης, είναι να βρεθούν οι εγκληματίες και να παταχθεί το παράνομο εμπόριο άγριας και ήμερης ζωής στη χώρα μας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε πλέον οι πάντες χάριν αυτής της ψυχής,που υπέφερε τα πάνδεινα από τους αδίστακτους έμπορους».

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας

Τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας στηλιτεύει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας.

«Το πρόσφατο περιστατικό εγκατάλειψης μίας μικρής λευκής τίγρης στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με τους αυτονόητους συνειρμούς για την παράνομη διακίνηση και κατοχή αυτού, και τη διαφαινόμενη, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ευθανασία του μας εξοργίζει όλους», σημειώνει αρχικά η Ομοσπονδία.

«Απουσιάζει η κουλτούρα προστασίας των ζώων»

Στη συνέχεια προσθέτει: «Είναι γνωστό ότι το παράνομο εμπόριο ζώων, άγριων αλλά και συντροφιάς, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα. Η εκτιμώμενη αξία της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών εντός της ΕΕ ήταν τουλάχιστον 4,7 εκατ. Ευρώ το 2019, ενώ το από το 2017 πραγματοποιήθηκαν ετησίως κατά μέσο όρο στην ΕΕ περισσότερες από 6.000 κατασχέσεις άγριων ειδών τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της CITES. Παράλληλα, σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, εκτιμάται ότι 46.000 σκύλοι αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Στην χώρα μας, σε κυβερνητικό επίπεδο, απουσιάζει η κουλτούρα προστασίας των ζώων. Η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών αρχών και των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, έχει συμβάλει στον εκμηδενισμό των ελέγχων και στην απόλυτη αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, είτε αφορούν την άγρια ζωή ή τα ζώα συντροφιάς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Προστασίας Ζώων της ΕΛ.ΑΣ., δεν περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των υποθέσεων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, ένα θέμα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο φορέας μας και ασκήθηκε και κοινοβουλευτικός έλεγχος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. ΚΑΜΙΝΗ Γεώργιο και την ανεξάρτητη βουλευτή κα ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική.

Όσο ευχάριστα και να είναι τα εύηχα συνθήματα ως μέρος μίας ανέξοδης και αποτυχημένης επικοινωνιακής διαχείρισης, τόσο άχρηστα είναι για την πραγματική προστασία των ζώων, όπως για ακόμα μια φορά μας απέδειξε η περίπτωση του άτυχου ζώου που βρέθηκε, ως αντικείμενο, σε έναν κάδο απορριμμάτων…

Αντίθετα η πραγματική προστασία των ζώων επιτυγχάνεται, με επιμονή στη νομιμότητα και σεβασμό στην ευρωπαϊκή πρακτική, την οποία, η εθνική κυβέρνηση που ζητάει εκ νέου την ψήφο μας, έχει ήδη προσυπογράψει».

Αντιδρούν στην ευθανασία χρήστες στο Twitter

Από τα πιο δημοφιλή hashtags στο Twitter ήταν χθες Πέμπτη τα #Χασίγια και #τιγράκι αφού υπήρξαν δεκάδες αναρτήσεις χρηστών που δεν αποδέχονται ως λύση την ευθανασία για το τιγράκι.

Πολλοί είναι εκείνοι που σημειώνουν ότι αυτό είναι μια εύκολη λύση και ότι θα έπρεπε να εξεταστεί αν το άτυχο ζώο θα μπορούσε να βοηθηθεί περισσότερο στο εξωτερικό. Δείτε χαρακτηριστικές αναρτήσεις:

«Την είδαν διδάκτορες κτηνίατροι»

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που εμπιστεύονται την απόφαση των κτηνιάτρων για ευθανασία έτσι ώστε η Χασίγια να μην υποφέρει άλλο.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024