Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόδα: Βιοπλαστικές πούλιες που λειτουργούν ως εναλλακτική στα καρκινογενή χημικά

Μόδα: Βιοπλαστικές πούλιες που λειτουργούν ως εναλλακτική στα καρκινογενή χημικά

Η Stella McCartney κυκλοφορεί ολόσωμη φόρμα φτιαγμένη με ιριδίζοντα BioSequins.

Ο βρετανικός οίκος μόδας Stella McCartney παρουσίασε μία αμάνικη φόρμα που κοσμείται με βιοπλαστικές πούλιες της Radiant Matter, κατασκευασμένες από κυτταρίνη δέντρων.

Το στενό ολόσωμο ρούχο, το οποίο κατασκευάστηκε στο ατελιέ της Stella McCartney στο Λονδίνο, είναι διακοσμημένο με εκατοντάδες λαμπερές παγιέτες που ονομάζονται BioSequins.

Οι πούλιες αναπτύχθηκαν από την εταιρεία βιοϋλικών Radiant Matter ως εναλλακτική λύση στις πλαστικές επιλογές που κυκλοφορούν στην αγορά με βάση το πετρέλαιο, οι οποίες μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Η ιδρύτρια της Radiant Matter Elissa Brunato πιστεύει ότι υπάρχει «κενό στην αγορά» για μια πιο βιώσιμη πούλια για τα ενδύματα.

«Οι δικές μας BioSequins είναι η απάντηση σε ένα κενό στην αγορά μεταξύ βιώσιμων και αισθητικών παραμέτρων που η βιομηχανία αγωνιζόταν να κλείσει», δήλωσε η Brunato.

«Όταν δούλευα σε στούντιο σχεδιασμού μόδας, ένιωσα από πρώτο χέρι την αναντιστοιχία μεταξύ της ομορφιάς της τέχνης, των αφηγήσεων που λέγονταν και των απογοητευτικά τοξικών επιλογών υλικών με τις οποίες ήμουν αντιμέτωπη» είπε.

«Η Radiant Matter εργάζεται πάνω σε λύσεις που είναι υγιείς για τον πλανήτη χωρίς να διακυβεύεται η αισθητική».

Δείτε το βίντεο

«Υγιείς» πούλιες που λάμπουν

Κάθε BioSequin σε σχήμα δίσκου είναι κατασκευασμένο από ανανεώσιμο πολυμερές υλικό κυτταρίνη που εξάγεται από τα δέντρα. Οι ιδιότητες του υλικού της κυτταρίνης σημαίνουν ότι αντανακλά με φυσικό τρόπο το φως και κάνει τις πούλιες να λάμπουν.

Αντίθετα, οι παραδοσιακές πλαστικές πούλιες συχνά επικαλύπτονται ή ολοκληρώνονται με συνθετικά, τοξικά ή μεταλλοποιημένα μέρη για να τους δώσουν τη λάμψη τους.

«Οι δικές μας BioSequins είναι δομικά χρωματισμένες, που σημαίνει ότι το χρώμα προέρχεται από την έμφυτη δομή του υλικού και όχι από βαφές, μέταλλα ή μέταλλα» εξήγησε η Brunato.

«Οι συμβατικές πούλιες κατασκευάζονται από ένα φιλμ πολυεστέρα που ονομάζεται Mylar ή πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), τα οποία προκαλούν ιδιαίτερα σημαντικούς περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κινδύνους – παράγοντας τοξικές, βιοσυσσωρευτικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων καρκινογόνων ουσιών, όπως φθαλικές ενώσεις και ορμονικούς διαταράκτες».

Το αντικείμενο φορέθηκε από το μοντέλο και ακτιβίστρια Κάρα Ντελεβίν για την τελευταία έκδοση της αμερικανικής Vogue / Photo: Instagram

Πρώτη φορά

Η Radiant Matter κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τις Bio Iridescent Sequins το 2019- ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι πούλιες χρησιμοποιούνται σε ένα κομμάτι ρούχου.

Ακολουθεί τα βήματα του φορέματος χωρίς πετρέλαιο του σχεδιαστή μόδας Phillip Lim και της βιομηχανικής σχεδιάστριας Charlotte McCurdy, το οποίο ήταν καλυμμένο με βιοπλαστικές πούλιες από φύκια.

Η Brunato, η οποία περιέγραψε την ολόσωμη φόρμα ως «το πρώτο ένδυμα στον κόσμο που κατασκευάζεται από τις BioSequins της Radiant Matter», ελπίζει ότι το κορμάκι θα αναδείξει τις δυνατότητες των BioSequins.

Το αντικείμενο φορέθηκε από το μοντέλο και ακτιβίστρια Cara Delevingne για την τελευταία έκδοση της αμερικανικής Vogue.

«Αν και η φόρμα BioSequin δεν θα είναι ακόμη διαθέσιμη στο εμπόριο, αναδεικνύει τις δυνατότητες της καινοτομίας των υλικών της Radiant Matter για την ευεργετική επίδραση στην υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη» δήλωσε η ίδια.

«Καθώς πρόκειται για κάτι πρωτότυπο που κατασκευάζεται για πρώτη φορά, δόθηκε μεγάλη προσοχή και σημασία στην κατασκευή και τον σχεδιασμό του» συνέχισε.

«Αγαπήσαμε την ασυμβίβαστη προσέγγιση της Stella McCartney για τη βιωσιμότητα και την αισθητική, η οποία αντικατοπτρίζεται σε κάθε απόφαση, μέχρι την επιλογή του υφάσματος και της κλωστής, με αποτέλεσμα ένα ρούχο που προέρχεται πλήρως από φυτά» δήλωσε η Brunato.

Η οίκος μόδας Stella McCartney ιδρύθηκε το 2001. Από το ξεκίνημά της, η μάρκα έχει εισαγάγει αρκετές βιώσιμες πρωτοβουλίες για τις συλλογές της και είναι ένα brand που έχει καταργήσει το PVC από το 2010.

Η Radiant Matter ανέπτυξε το πρώτο της BioSequin το 2019

*Με στοιχεία από dezeen.com

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024