Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια νέα έκθεση για την Κοκό, την γυναίκα που άλλαξε τη μόδα

Μια νέα έκθεση για την Κοκό, την γυναίκα που άλλαξε τη μόδα

Η έκθεση «Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto» στο μουσείο V&A του Λονδίνου κεντράρει τη ζωή και την καριέρα της σπουδαίας Γαλλίδας σχεδιάστριας Κοκό Σανέλ.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει περισσότερες από 200 εμφανίσεις και θα ανοίξει για το κοινό στις 16 Σεπτεμβρίου.

Το έργο και η ζωή της Gabrielle «Coco» Chanel θα παρουσιαστεί στο μουσείο Victoria & Albert στις 16 Σεπτεμβρίου, στη Sainsbury Gallery του μουσείου.

«Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto» θα είναι η πρώτη βρετανική έκθεση αφιερωμένη στη Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, η οποία καταγράφει έξι δεκαετίες της καριέρας της, από το άνοιγμα της πρώτης μπουτίκ της στο Παρίσι το 1910 μέχρι την τελευταία της επίδειξη το 1971.

Δείτε το βίντεο

«Προς μια νέα κομψότητα»

Η έκθεση θα χωριστεί σε 10 ενότητες, ξεκινώντας με την ενότητα «Προς μια νέα κομψότητα», η οποία θα παρακολουθήσει το ξεκίνημα της Σανέλ στο χώρο των κεντημάτων και τη γρήγορη επέκτασή της στο χώρο των ενδυμάτων.

Η ενότητα «Η ανάδειξη της κομψότητας» θα εστιάσει στην αισθητική του μίνιμαλ πλην πολύπλοκου σχεδιασμού, η ενότητα «Το αόρατο αξεσουάρ» θα εξετάσει το ντεμπούτο του διάσημου αρώματος No5 του οίκου, το λανσάρισμα του μακιγιάζ το 1924 και της περιποίησης του δέρματος το 1927- η ενότητα «Πολυτέλεια και απλότητα» θα παρουσιάσει τα βραδινά ρούχα του οίκου και η ενότητα «Μπιζού και Διαμάντια» την πρώτη και μοναδική συλλογή εκλεκτών κοσμημάτων της Chanel που ανέθεσε η International Diamond Corporation του Λονδίνου το 1932.

Η ενότητα «Κλειστός Οίκος» περιγράφει λεπτομερώς πώς ο πόλεμος επηρέασε την επιχειρηματική και προσωπική της ζωή, μιας περιόδου που στιγματίστηκε από τη φιλία της με τους Ναζί και την αντισημιτική της στάση, καθώς και την επιστροφή της στη σκηνή της μόδας το 1954 και την επανεκκίνηση της σειράς υψηλής ραπτικής.

Η ενότητα «Το Κοστούμι» υπογραμμίζει πώς το κοστούμι Chanel έγινε συνώνυμο του ομοιόμορφου ντυσίματος, η ενότητα «Κώδικες Σανέλ» εξετάζει πώς η 2. 55 τσάντα και τα δίχρωμα slingback παπούτσια άντεξαν και διέπρεψαν στον χρόνο, η ενότητα «Βράδυ» προβάλλει τα ρούχα υψηλής ραπτικής και τα κοκτέιλ κοστούμια της Chanel, η ενότητα «Ντυθείτε με κοσμήματα» θίγει το παιχνίδι της Κοκό με τα κοσμήματα και την απόρριψη των συμβάσεων του ωραίου κοσμήματος και η ενότητα «Διαχρονική γοητεία» επισκέπτεται την τελευταία συλλογή της Chanel την άνοιξη του 1971.

Βασισμένη στην ομώνυμη έκθεση που διοργανώθηκε από το Palais Galliera στο Παρίσι το 2020, η έκθεση θα επανασχεδιαστεί για το V&A. Θα περιλαμβάνει σπάνια εμφανιζόμενα κομμάτια από τη συλλογή του μουσείου του Λονδίνου μαζί με εμφανίσεις από το Palais Galliera και το Patrimoine de Chanel, τις συλλογές κληρονομιάς του οίκου μόδας στο Παρίσι.

Η Κοκό άλλεξε την εικόνα της γυναίκας στην κοινωνία / Photo: Wikimedia Commons

Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία

«Αυτή η έκθεση θα αναλύσει τη συμβολή της στη μόδα και το ριζοσπαστικό όραμά της για ένα στυλ που δημιούργησε τη νεωτερικότητα και αντανακλούσε τις προσδοκίες των γυναικών και την εξέλιξη της θέσης τους στην κοινωνία», δήλωσε ο Bruno Pavlovsky, πρόεδρος της Chanel SAS και πρόεδρος του Chanel Fashion.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 200 εμφανίσεις – μερικές από τις οποίες βλέπουμε για πρώτη φορά, όπως κοστούμια που σχεδιάστηκαν για την παραγωγή των Μπαλέτων των Ρούσσων «Le Train Bleu» το 1924, ρούχα που δημιουργήθηκαν για τις σταρ του Χόλιγουντ Λορίν Μπακόλ και Μάρλεν Ντίντριχ και πρώιμα δείγματα της πρωτοποριακής εκδοχής της Chanel για τα βραδινά παντελόνια.

Για το V&A, η έκθεση Chanel ακολουθεί τη μεγάλη επιτυχία της έκθεσης «Christian Dior: Designer of Dreams».

Τα εισιτήρια για την έκθεση «Christian Dior: Designer of Dreams», η οποία πραγματοποιήθηκε το 2019, εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την έναρξή τους και υποδέχθηκαν σχεδόν 600.000 επισκέπτες. Η διάρκεια της έκθεσης παρατάθηκε από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία του μουσείου.

«Γνωρίζαμε ότι η έκθεση ‘Christian Dior: Designer of Dreams’ θα ήταν δημοφιλής, αλλά έχουμε συγκλονιστεί από την πρωτοφανή ανταπόκριση των επισκεπτών μέχρι σήμερα» δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου, Τρίσταμ Χαντ, το 2019.

*Με στοιχεία από wwd.com

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024