Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Apple: Πότε θα παρουσιαστεί η περιβόητη μάσκα μικτής πραγματικότητας;

Apple: Πότε θα παρουσιαστεί η περιβόητη μάσκα μικτής πραγματικότητας;

Μπορεί τον Ιούνιο, μπορεί και όχι

Τα ακριβή σχέδια της Apple για τη μικτή πραγματικότητα παραμένουν ασαφή. Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν φήμες ότι η εταιρεία εργάζεται σε μια τέτοια συσκευή χωρίς κανένα επίσημο σχόλιο από την ίδια. Πρόσφατα, η Apple ανακοίνωσε ότι το φετινό Worldwide Developers Conference θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου με πολλούς αναλυτές να διατυπώνουν την άποψη ότι εκεί θα παρουσιαστεί η νέα συσκευή.

Παρόλα αυτά, υπήρξαν και αναλυτές που είπαν ότι ούτε τον Ιούνιο θα παρουσιαστεί αυτό που οι φήμες θέλουν να ονομάζεται Reality One ή Reality Pro. Αντίθετα, υπάρχουν εκτιμήσεις που θέλουν τη μαζική παραγωγή να έχει «μετακινηθεί» στο γ’ τρίμηνο του έτους και την κατασκευάστρια εταιρεία να μην εμφανίζεται αισιόδοξη.

Μέσα σε όλο αυτό υπήρξαν κατά το παρελθόν και εκτιμήσεις που θέλουν την φημολογούμενη μάσκα μικτής πραγματικότητας της Apple να μην επιβιώνει εμπορικά, όποτε και αν παρουσιαστεί, λόγω της εξαιρετικά υψηλής τιμής της. Ενδεικτικό ότι οι New York Times εκτιμούσαν ότι θα είναι μία συσκευή που θα κοστίζει περί τα 3.000 δολάρια.

Η παράδοση που… σπάει

Κατά κανόνα η κατασκευάστρια του iPhone δεν αποκαλύπτει απολύτως τίποτα για τις μελλοντικές της συσκευές. Το ίδιο ισχύει και για τη μάσκα μικτής πραγματικότητας: όλα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα έγιναν μέσω εκτιμήσεων, αναλύσεων και… ελεγχόμενων διαρροών.

Αυτή η παράδοση φαίνεται ότι «σπάει» φέτος με τον διεθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, να παραχωρεί συνέντευξη στην έκδοση Global Creativity Awards 2023 του περιοδικού GQ. Στην συγκεκριμένη συνέντευξη ο Κουκ, χωρίς να αποκαλύπτει ουσιαστικά λεπτομέρειες για τη νέα συσκευή, μιλά για το τι μπορεί να κάνει ελκυστική μια μάσκα μικτής πραγματικότητας στα μάτια ενός καταναλωτή.

Φυσικά, το αφεντικό της Apple ρωτήθηκε αν το portfolio των συσκευών της εταιρείας θα εμπλουτιστεί με κάποιο προϊόν mixed reality. Το ίδιο φυσικά ο Κουκ δεν επιβεβαίωσε, ωστόσο η απάντησή του έδωσε με κάποια σαφήνεια ορισμένα στοιχεία σχετικά με το πώς θα προσέγγιζε μία τέτοια αγορά.

«Η ιδέα ότι θα μπορούσατε να επικαλύψετε τον φυσικό κόσμο με πράγματα από τον ψηφιακό κόσμο θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την επικοινωνία των ανθρώπων, τη σύνδεση των ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τιμ Κουκ στο GQ. Άρα, η επικοινωνία φαίνεται να είναι ένα από τα βασικά σημεία στα οποία θα στηριχθεί η συσκευή της Apple.

Χαρακτηριστικό είναι ότι φήμες θέλουν το headset να επιτρέπει κλήσεις FaceTime μέσω άβαταρ που δημιουργούνται σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες παρακολούθησης που θα είναι τοποθετημένοι στη συσκευή.

Θέλουμε πλήρη έλεγχο της τεχνολογίας

Όπως κατέστησε απολύτως σαφές ο Κουκ στη συνέντευξή του, η Apple δεν ενδιαφέρεται απλώς για την παραγωγή προϊόντων, αλλά θέλει να κατέχει την ίδια την εγγενή τεχνολογία. «Θέλουμε να ελέγξουμε την πρωτογενή τεχνολογία. Γιατί ξέρουμε ότι έτσι καινοτομείς», είπε ο Κουκ. Η συγκεκριμένη στρατηγική δεν είναι ξένη για την Apple. Μετά από χρόνια οικοδόμησης ενός «κλειστού» οικοσυστήματος υλικού και λογισμικού, η εταιρεία ελέγχει πλέον ακόμη και τα μικροτσίπ που τοποθετεί στις συσκευές της.

Ήδη έχει παρουσιάσει επεξεργαστές για τους υπολογιστές και τις φορητές συσκευές της ενώ σύντομα φιλοδοξεί να φτιάξει και τα δικά της μόντεμ για τα iPhone. Όλα δείχνουν ότι και η φημολογούμενη μάσκα μικτής πραγματικότητας θα αναπτυχθεί με τον ίδιο τρόπο.

«Θα μπορούσε να ενδυναμώσει τους ανθρώπους να επιτύχουν πράγματα που δεν μπορούσαν να επιτύχουν πριν. Ίσως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε κάτι πολύ πιο εύκολα αν καθόμασταν εδώ και το σκεφτόμασταν και ξαφνικά θα μπορούσαμε να βγάλουμε κάτι ψηφιακά και να το δούμε πώς είναι και να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε πάνω σε αυτό και να δημιουργούμε με αυτό. Και έτσι είναι η ιδέα ότι υπάρχει αυτό το περιβάλλον που μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο από τον πραγματικό κόσμο — η επικάλυψη του εικονικού κόσμου από πάνω του μπορεί να είναι ένας ακόμα καλύτερος κόσμος. Αυτό είναι συναρπαστικό. Αν μπορούσε να επιταχύνει τη δημιουργικότητα, αν μπορούσε απλώς να σας βοηθήσει να κάνετε πράγματα που κάνετε όλη μέρα και δεν σκεφτόσασταν πραγματικά να τα κάνετε με διαφορετικό τρόπο», συνέχισε ο Τιμ Κουκ.

Η παραδοχή του λάθους

Το GQ ρώτησε επίσης γιατί ο Κουκ είναι τώρα πιο θετικός απέναντι στην τεχνολογία AR (Augmented Reality), καθώς του υπενθύμισε ότι είχε δηλώσει στο περιοδικό New Yorker το 2015 ότι τα γυαλιά AR ήταν «παρεμβατικά» και θα να είναι «αποτυχία».

Γελώντας, ο Κουκ παραδέχτηκε ότι «η σκέψη μου πάντα εξελίσσεται», σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα μάθημα που του δίδαξε ο αείμνηστος Στιβ Τζομπς, «να μην παντρευτεί ποτέ με τις πεποιθήσεις του χθες. Πάντα, αν παρουσιάζεται κάτι καινούργιο που λέει ότι έκανες λάθος, παραδέξου το και πήγαινε μπροστά αντί να συνεχίσεις να υποτιμάς και να λες γιατί έχεις δίκιο».

Νέες αγορές

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Κουκ ρωτήθηκε εάν η Apple είναι επιφυλακτική απέναντι σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, δεδομένης της γενικής έλλειψης ενδιαφέροντος για προϊόντα όπως το Google Glass και το Meta Quest.

Σημειώνεται ότι η Microsoft έριξε επίσης δισεκατομμύρια για τη δημιουργία ενός εικονικού κόσμου παραγωγικότητας που μεταφέρεται στον πραγματικό κόσμο με τη μάσκα HoloLens, αλλά είχε μικρή αποδοχή από τους καταναλωτές εκτός από εξειδικευμένες βιομηχανικές και στρατιωτικές εφαρμογές. Η Meta από την πλευρά της έχει επίσης παρουσιάσει τις δικές της υλοποιήσεις επί του θέματος, αλλά αυτά που έχει οραματιστεί εξακολουθούν να παραμένουν αυστηρά… εντός εργαστηρίου.

Μετά από μια παύση, ο Κουκ είπε ότι η εταιρεία του πάντα αντιμετώπιζε «πλήθος σκεπτικιστών» σε όλη την ιστορία της, επομένως είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε κάθε νέα αγορά με διαφορετικό τρόπο. «Μπορούμε να συνεισφέρουμε σημαντικά, με κάποιο τρόπο, κάτι που δεν κάνουν οι άλλοι; Μπορούμε να κατέχουμε την κύρια τεχνολογία; Δεν με ενδιαφέρει να συνδυάζω κομμάτια από πράγματα κάποιου άλλου. Γιατί θέλουμε να ελέγξουμε την πρωτογενή τεχνολογία. Γιατί ξέρουμε ότι έτσι καινοτομείς».

Πηγή: OT.gr

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024