Πέμπτη 07 Μαϊου 2026
weather-icon 20o
Virgin Orbit: Χρεοκόπησε η διαστημική εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον

Virgin Orbit: Χρεοκόπησε η διαστημική εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον

Απέτυχε να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που χρειαζόταν ώστε να ανακάμψει από την αποτυχία της εκτόξευσης ενός πυραύλου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Χρεοκοπία κήρυξε η Virgin Orbit Holdings του Ρίτσαρντ Μπράνσον, βάσει του Κεφαλαίου 11 της αμερικανικής πτωχευτικής νομοθεσίας.

Η ιδιωτική εταιρεία εκτόξευσης δορυφόρων απέτυχε να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που χρειαζόταν ώστε να ανακάμψει από την αποτυχία της εκτόξευσης ενός πυραύλου, τον Ιανουάριο.

Η προαναγγελία

Το «λουκέτο» είχε προαναγγείλει ο CEO της εταιρείας Νταν Χαρτ ήδη από την Πέμπτη, μιλώντας σε εργαζόμενους της εταιρείας.

«Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για να παρέχουμε μια σαφή διαδρομή για αυτήν την εταιρεία», είχε πει ο Χαρτ, σύμφωνα με το CNBC.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουμε άμεσες, δραματικές και εξαιρετικά οδυνηρές αλλαγές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «ίσως το πιο δύσκολο από όσα έχει χρειαστεί να κάνουμε».

Η εταιρεία θα απολύσει το 90% των εργαζομένων κρατώντας μόνο 100 άτομα, είπε ο Χαρτ, σημειώνοντας ότι οι απολύσεις θα επηρεάσουν κάθε ομάδα και τμήμα.

«Αυτή η εταιρεία, αυτή η ομάδα – όλοι εσείς – σημαίνουν πολλά για μένα. Και δεν έχω σταματήσει και δεν θα σταματήσω να σας υποστηρίζω, είτε βρίσκεστε εδώ στο ταξίδι είτε βρίσκεστε αλλού», είπε ο Χαρτ.

Η Virgin Orbit θα «παρέχει ένα πακέτο αποζημίωσης για κάθε εργαζόμενο που αποχωρεί», διευκρίνισε όσον αφορά τις απολύσεις, με πληρωμή σε μετρητά, επέκταση των παροχών και υποστήριξη για την εύρεση νέας θέσης — με έναν «άμεσο αγωγό» που έχει δημιουργηθεί με την αδελφή εταιρεία Virgin Galactic  για προσλήψεις.

Sell off της μετοχής

Οι μέτοχοι έσπευσαν να ξεφορτωθούν μετοχές της εταιρείας χθες Πέμπτη, ξεπουλώντας πάνω από το 40%. Η μετοχή της Virgin Orbit έκλεισε στα 34 σεντς ανά μετοχή στο τέλος της τακτικής συνεδρίασης, έχοντας υποχωρήσει 82% από την αρχή του έτους.

Η εταιρεία αναζητά νέα κεφάλαια εδώ και αρκετούς μήνες, αφότου ο μέχρι ιδρυτής της και κύριος μέτοχος με 75% (το Mubadala, το κρατικό επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων, κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο με 18%) σταμάτησε να τη χρηματοδοτεί.

Την ίδια μέρα που ο Χαρτ είπε στους υπαλλήλους ότι η Virgin Orbit σταματά τη λειτουργία της, το διοικητικό συμβούλιο της ενέκρινε ένα σχέδιο απόλυσης «χρυσού αλεξίπτωτου» για κορυφαία στελέχη, σε περίπτωση που τερματιστούν «μετά από αλλαγή στον έλεγχο» της εταιρείας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 07 Μαϊου 2026
Cookies