Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
DNA γενέθλια

DNA γενέθλια

Βεβαίως ο τίτλος είναι παραπλανητικός! Ο φετινός Απρίλης δεν σηματοδοτεί παρά τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την ανακάλυψη της τρισδιάστατης δομής του γενετικού υλικού μας και όχι τη χρονολογία της «γέννησής» του. Ετσι κι αλλιώς αυτή χάνεται στις απαρχές της δημιουργίας της ζωής, κάπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Το πώς από την άβια ύλη προέκυψαν έμβια όντα παραμένει μυστήριο. Ωστόσο, όταν οι Watson και Crick δημοσίευσαν (στην επιθεώρηση «Nature», στις 25 Απριλίου 1953) το περιβόητο άρθρο τους αποκαλύπτοντας ότι η τρισδιάστατη δομή του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος είναι μια διπλή έλικα, έγινε φανερό ότι αυτό πληρούσε τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ως το μόριο της κληρονομικότητας, το μόριο που στον χημικό του τύπο μπορούσε να είναι ενσωματωμένος ο κώδικας για τη δημιουργία της ζωής.

Οι δύο αλυσίδες του DNA, που μοιάζει να εναγκαλίζονται σε έναν περιστροφικό χορό για να δημιουργήσουν τη διπλή έλικα, είναι χημικά συμπληρωματικές. Ετσι, η μία μπορεί να λειτουργήσει ως μήτρα για τη δημιουργία της άλλης και το DNA μπορεί να αναπαράγει τον εαυτό του. Με άλλα λόγια, οι δύο αλυσίδες της διπλής έλικας ενός μορίου DNA μπορούν να διαχωριστούν και από την καθεμία να επαναπροκύψει (εις διπλούν) το αρχικό μόριο.

Η ικανότητα αυτοαναπαραγωγής καθώς και το γεγονός ότι το DNA αποτελεί στην ουσία ένα πολυμερές τεσσάρων χημικών βάσεων η σειρά των οποίων αποτελεί τον κώδικα για τη σύνθεση των πρωτεϊνών αλλά και τη ρύθμιση των κυτταρικών λειτουργιών, είναι οι «μαγικές» ιδιότητες πάνω στις οποίες βασίστηκε η δημιουργία της ζωής. Είναι επίσης οι ιδιότητες οι οποίες, αφού ανακαλύφθηκαν και μελετήθηκαν από πρωτοπόρους ερευνητές στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, αποτέλεσαν τη βάση αρχικά για την ανάπτυξη της Μοριακής Βιολογίας και της Βιοτεχνολογίας και αργότερα της Γενωμικής και όχι μόνο.

Αξίζει άραγε να θυμόμαστε τα γενέθλια μιας ανακάλυψης; Προφανώς για τη γράφουσα η απάντηση είναι θετική, ίσως επειδή θα χρειαζόμασταν βιβλία ολόκληρα για να απαριθμήσουμε τα οφέλη που έχει αποκομίσει η ανθρωπότητα και τα οποία απορρέουν από αυτή την ανακάλυψη. Θυμίζουμε μόνο ότι χάρη σε προόδους που σημειώθηκαν στα πρώιμα χρόνια της Βιοτεχνολογίας (και με ελληνική συμμετοχή!) οι ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι μπόρεσαν να έχουν ανθρώπινη ινσουλίνη και ότι χάρη σε πρόσφατες προόδους υλοποιείται σήμερα το όραμα της  εξατομικευμένης ιατρικής. Και τα καλύτερα έπονται…

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024