Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άνοιξε ο δρόμος επιχορήγησης των ΔΕΥΑ από την Πολιτεία;

Άνοιξε ο δρόμος επιχορήγησης των ΔΕΥΑ από την Πολιτεία;

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης η γνωμοδότηση της ΚΕΜΚΕ, ανοίγει τον δρόμο της κρατικής επιχορήγησης των δημοτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΥΑ, η Πολιτεία μπορεί να καλύψει το 60% του αυξημένου ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους ρεύματος που απειλούσε την βιωσιμότητα τους.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ενημερωθήκαμε ότι έχει εκδοθεί και αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών η πολυαναμενόμενη γνωμοδότηση της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) σύμφωνα με την οποία οι Δ.Ε.Υ.Α. αποτελούν νομικό μονοπώλιο και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων.

Η γνωμοδότηση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί αποτελεί την προϋπόθεση εφαρμογής του άρθρου 30 του ν. 5013/2023 με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να επιχορηγήσει τις Δ.Ε.Υ.Α. λόγω των έκτακτων αναγκών τους και των αυξημένων δαπανών τους που οφείλονται στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης με την επιφύλαξη της τήρησης του ενωσιακού δικαίου.

Με βάση τα παραπάνω και εφόσον επιλύθηκε τελεσίδικα το ζήτημα που εμπόδιζε την ενεργοποίηση της εν λόγω διάταξης και με δεδομένη τη δημόσια δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα καλύψει τουλάχιστον το 60% του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. το οποίο δεν είναι διαχειρίσιμο κι απειλεί τη βιωσιμότητά τους, αναμένουμε άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση την εκκίνηση της διαδικασίας επιχορήγησης των Δ.Ε.Υ.Α. δηλ. την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την παρ. 2 της παραπάνω διάταξης, ώστε να αντιμετωπίσουν έστω ένα πολύ μικρό μέρος της πρόσθετης επιβάρυνσής τους λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος και η οποία σήμερα εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 150 εκ. ευρώ».

Ο κ. Μαρινάκης, πρόεδρος ΕΔΕΥΑ. Πηγή φώτο ΕΔΕΥΑ

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και Δήμαρχος  Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, στη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΚΕΔΕ την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των ΔΕΥΑ σε όλη την χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

«Το ζητούμενο είναι όμως αυτό που σας είπα, αν θα έχουμε ΔΕΥΑ.

Μην ξεχνάμε ότι οι ΔΕΥΑ είναι περιουσία των Δήμων. Έχουμε κουραστεί να ακούμε ότι θα εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 60% του ενεργειακού κόστους. Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ! Είναι ξεκάθαρη η φύση των ΔΕΥΑ εκ του νόμου. Επιτελούμε δημόσια υπηρεσία, δημόσια λειτουργία. Σηκώσαμε το βάρος του Καλλικράτη σε έργα υποδομών και δεν είχαμε καμία στήριξη. Τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Τρίτση» ήταν σε μια σωστή κατεύθυνση αλλά και σε αυτά η επαρχία αδικήθηκε από το πλαφόν χρηματοδότησης».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024