Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δ. Παπαστεργίου: «Μας ικανοποιεί η δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει πρόθεση ιδιωτικοποίησης των νερών της χώρας».

Δ. Παπαστεργίου: «Μας ικανοποιεί η δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει πρόθεση ιδιωτικοποίησης των νερών της χώρας».

Δηλώσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου μετά την συνάντηση αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της ΈΔΕΥΑ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε πως μετά τις αλλαγές που ήδη συμφωνήθηκαν στο κείμενο του νομοσχεδίου, αλλά κι άλλες που θα γίνουν κι αφορούν μεταξύ άλλων τη διαχειριστική επάρκεια των ΔΕΥΑ, το κείμενο που θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες σε ένα κρίσιμης σημασία ζήτημα, που αφορά την ποιότητα ζωής και τη δημόσια υγεία.

Τόνισε πως για την Αυτοδιοίκηση αποτελούσε κρίσιμης σημασίας ζήτημα η δέσμευση πως δεν υπάρχει πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού, καθώς και ότι οι Δήμοι θα έχουν ρόλο και λόγο στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων.

Ζητούμενο παραμένει για την αυτοδιοίκηση η προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων και η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό των ΔΕΥΑ της χώρας, οι οποίες επιτελούν σημαντικό έργο, κυρίως στην Περιφέρεια της χώρας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, στην οποία συμμετείχαν πέραν του Υπουργού, αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Δημήτρη Παπαστεργίου, καθώς και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), με τον πρόεδρό της, Δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη και τον αντιπρόεδρο Απόστολο Καλογιάννη, Δήμαρχο Λαρισαίων. Στη συνάντηση έδωσε το παρόν και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί του περιεχομένου του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για την δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος.

Από πλευράς Κ.Ε.Δ.Ε. ξεκαθαρίστηκε πως η αυτοδιοίκηση είναι υπέρ ενός αποτελεσματικού τρόπου εποπτείας του τομέα της ύδρευσης κι αποχέτευσης, δημοσίων και δημοτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, με στόχο αφενός τη θωράκιση της ασφάλειας και υγιεινής. Αφετέρου, τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε προσιτές τιμές, σε κάθε πολίτη και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδος.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί πως ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστούν οι παραπάνω στόχοι, είναι να παραμείνει ο έλεγχος ως αρμοδιότητα στο Υπουργείο κι όχι να δοθεί σε μια Ρυθμιστική Αρχή για λόγους ταχύτητας, ευελιξίας και δυνατότητας νομοθέτησης όταν αυτό απαιτείται.

Όσον αφορά τις ΔΕΥΑ, η άποψη της ΚΕΔΕ είναι πως οι όποιες βελτιώσεις ή συνενώσεις γίνουν μελλοντικά, αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν όχι στη βάση της υποχρεωτικότητας, αλλά εφόσον υπάρξει συμφωνία με την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία.

Τονίστηκε μάλιστα πως προτεραιότητα για  την αυτοδιοίκηση είναι η προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων και η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό των ΔΕΥΑ της χώρας, οι οποίες επιτελούν σημαντικό έργο.  Καθώς και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα και τις εύλογες αδυναμίες των ΔΕΥΑ και των Δήμων, που αφορούν είτε τη λειτουργία, είτε τη χρηματοδότηση και στελέχωσή τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υπουργός προχώρησε σε σημειακές τροποποιήσεις, οι οποίες διασφαλίζουν τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία βελτίωσης της λειτουργίας των ΔΕΥΑ.

Στον εύλογο προβληματισμό της ΚΕΔΕ για την υπαγωγή του ελέγχου στη υπό σύσταση νέα Ρυθμιστική Αρχή, ο Υπουργός ΠΕΝ διευκρίνισε ότι με την επιλογή αυτή, θωρακίζεται κυρίως η ασφάλεια και η ποιότητα του νερού  κι όχι μόνο ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής των αντίστοιχων δημοσίων-δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ προσδιορίστηκε ότι οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος, την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή,  αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024