Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θ.Λιβάνιος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: «Δεν έπρεπε το Κράτος να πάρει προσωπικό από τους Δήμους για να καλύψει τις ανάγκες του»

Θ.Λιβάνιος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: «Δεν έπρεπε το Κράτος να πάρει προσωπικό από τους Δήμους για να καλύψει τις ανάγκες του»

Ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, παραδέχθηκε στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ πως δεν έπρεπε η Κεντρική πολιτική εξουσία να πάρει μέρος του προσωπικού των Δήμων για να καλύψει τις δικές της ανάγκες».

Ο Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, ενώ παράλληλα τόνισε πως χωρίς τους Δήμους της Ελλάδας τίποτα δεν θα ήταν εφικτό. 

Ο υφυπουργός αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαιών Δημήτρη Παπαστεργίου καθώς και το σύνολο του ΔΣ της Ένωσης ξεκίνησε την ομιλία του με επίκεντρο την διοικητική μεταρρύθμιση στους Δήμους. 

«Είχαμε δύσκολες πολλαπλές κρίσεις τα τελευταία τρία χρόνια, που ακολούθησαν την δεκαετή οικονομική κρίση. Κλήθηκαν οι Δήμαρχοι να αναλάβουν πάρα πολλές ευθύνες από τη στέγαση των ανθρώπων, την σίτιση τους, μέρος της υγειονομικής τους φροντίδας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας, με πολύ λίγους πόρους, αντοχές και προσωπικό που έφευγε με την κινητικότητα. Ποτέ όμως η Αυτοδιοίκηση δεν τα παράτησε» υποστήριξε και πρόσθεσε δικαιώνοντας τις θέσεις της ΚΕΔΕ για την κινητικότητα που έχει αποψιλώσει από προσωπικό τους Δήμους λέγοντας χαρακτηριστικά:  

«Θέλω να τονίσω πως δεν έπρεπε ποτέ η κεντρική πολιτική εξουσία για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της να πάρει προσωπικό από τους Δήμους. Δεν υπάρχει οργανωμένο Κράτος χωρίς ισχυρή Αυτοδιοίκηση». 

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε και στο ρόλο των αποκεντρωμένων διοικήσεων λέγοντας: «Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ο Δήμαρχος έπρεπε να πάρει έγκριση από την Αποκεντρωμένη για να πάρει το αυτοκίνητο από τα Καλάβρυτα να έρθει Αθήνα. Πάλι καλά που δεν του βάλαμε και κομισάριο μέσα στο αυτοκίνητο για να βεβαιώσει πως όντως πήγε σε ένα ραντεβού με έναν Υπουργό.

 Ή να ξεκινάμε από τη σκέψη πως όλοι είναι απατεώνες έως ότου αποδείξουν τη νομιμότητά τους και όχι να ισχύει το ανάποδο. Ή να περιμένουμε έξι μήνες για έγκριση αναμόρφωση του προϋπολογισμού από την Αποκεντρωμένη για 200 ευρώ που π.χ. μπορεί να χρειάζεται η επισκευή μιας παιδικής χαράς. 

Για μένα πρέπει να υπάρχει το τεκμήριο της νομιμότητας μιας απόφασης εκτός αν προσβληθεί και να υπάρχουν αυστηροί κανόνες και ποινές για όποιον παρανομεί. Αλλά δεν γίνεται στο βωμό της γραφειοκρατίας να βάλουμε δικλίδες ασφαλείας. Π.χ. κάποιες στιγμές για ένα διαγωνισμό είχαμε μετρήσει πως απαιτούνταν 200 υπογραφές». 

Χαιρετισμός του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: πηγή ΚΕΔΕ

Ο κ. Λιβάνιος πρόσθεσε: «Ότι και να κάνει το κεντρικό κράτος αν οι Δήμοι δεν πρωτοπορήσουν ή δεν ακολουθήσουν θα είναι μία λειψή μεταρρύθμιση. Ας πάρουμε κάποια δεδομένα. 

Α. Ο κάθε δήμος έχει τις δικές του ανάγκες.

Β. Όλοι οι δήμοι δεν είναι στο ίδιο επίπεδο

Γ. Όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα κυρίως απορροφούνταν από τους «έτοιμους» δήμους και το χάσμα μεταξύ των δήμων μεγάλωνε.

Αναπτύξαμε λοιπόν δύο προγράμματα. 

Α. Το πρόγραμμα «έξυπνες πόλεις» για δήμους άνω των εκατό χιλιάδων. Οι Δήμοι αυτοί έλαβαν  90.000.000 ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. Σε λίγο καιρό οι 17 στους 17 δικαιούχους Δήμους θα είναι σε θέση να κάνουν διαγωνισμούς, ενώ οι 14 από αυτούς ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία. 

Β. Τα άλλα 230.000.000 ευρώ για τις έξυπνες πόλεις θα μοιραστούν αναλογικά με τον πληθυσμό των άλλων Δήμων της χώρας. Εδώ να παρατηρήσω ότι χρειάζονται και άλλα κριτήρια πέρα του πληθυσμιακού κριτηρίου.  Σε αυτή την πρόσκληση οι δήμοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ σαράντα δράσεων. Αναλογούν από 210.000 ευρώ στον μικρότερο δήμο έως 2.500.000 ευρώ στον μεγαλύτερο. Θα δώσουμε μία μικρή παράταση στο πρόγραμμα αλλά ζητώ από τους δήμους να καταθέσουν προτάσεις»

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα συνολικής αναβάθμισης των ΚΕΠ, λέγοντας πως είναι ευκαιρία των Δήμων να αναβαθμιστούν ψηφιακά αλλά και σε υποδομές.

Ο κ. Λιβάνιος αποκάλυψε πως αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για έγκριση πρόγραμμα 59.000.000 ευρώ που αφορά τις ΔΕΥΑ με κατεύθυνση την ψηφιοποίηση του δικτύου, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την αναβάθμιση του λογισμικού ενώ για όσους Δήμους  δεν έχουν ΔΕΥΑ προβλέπονται μικρότερες χρηματοδοτήσεις. 

Αναφορικά με το τηλεοπτικό σήμα στις αποκαλούμενες «Λευκές Περιοχές» ο υφυπουργός τόνισε πως Προωθείτε πρόγραμμα για τη  συντήρηση και αναβάθμιση αναμεταδοτών αλλά και τοποθέτηση νέων, μια πρόσκληση 35.000.000 ευρώ. 

Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε πως το  ΤΕΕ προχωράει την ψηφιοποίηση των Πολεοδομιών ενώ προωθείτε και η ψηφιοποίηση των Υποθηκοφυλακείων. Τέλος σχεδιάζετε μία ψηφιακή πλατφόρμα για τα δημοτικά τέλη για να ξέρει ο δήμος ποιοι έχουν πληρώσει και πόσα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024