Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Περισσότεροι Αμερικανοί αισθάνονται οικονομική ανασφάλεια

ΗΠΑ: Περισσότεροι Αμερικανοί αισθάνονται οικονομική ανασφάλεια

Όλο και μικρότερα τα ποσά που έχουν στον λογαριασμό τους οι Αμερικανοί

Η οικονομική ανασφάλεια δεν είναι μόνο ελληνικό ή ευρωπαϊκό φαινόμενο. Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς για την επάρκεια του εισοδήματός τους, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να μειώνονται οι αποταμιεύσεις που δημιούργησαν κατά την περίοδο της πανδημίας, πέφτοντας σε επίπεδα παρόμοια με το τρίτο τρίμηνο του 2020.

«Έχουμε δει μια απότομη πτώση της οικονομικής υγείας των καταναλωτών. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη οικονομική πίεση στους καταναλωτές και ναι, είναι ο πληθωρισμός — [το τέλος] της πολιτικής στήριξης της περιόδου της πανδημίας συν ο πληθωρισμός», δήλωσε στο Yahoo Finance ο Πολ Μακ Άνταμ,  ανώτερος διευθυντής τραπεζικών εργασιών στην J.D. Power, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας 2023 U.S. Retail Banking Satisfaction Study.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια στα νοικοκυριά είναι η μείωση των αποταμιεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έρευνα λιγότεροι Αμερικανοί ανέφεραν ότι είχαν τα απαραίτητα ποσά για να καλύψουν εξάμηνα έξοδα και λιγότεροι είπαν ότι είχαν στην άκρη αποταμιεύσεις για μακροπρόθεσμες ανάγκες.

Όλο και μικρότερες οι αποταμιεύσεις

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι το ποσοστό Αμερικανών με υπόλοιπα καταθέσεων άνω των 10.000 δολαρίων στην κύρια τράπεζά τους μειώθηκε στο 28% τον Μάρτιο από 44% πέρυσι, ενώ το ποσοστό με λιγότερα από 1.000 δολάρια εκτινάχθηκε στο 30% από 17% σε ετήσια βάση.

«Το μαξιλάρι αποταμίευσης που είχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει χαθεί προ πολλού», σχολίασε ο Μακ Ανταμ, είπε ο ίδιος, επικαλούμενος το διάγραμμα της Evercore, το οποίο δείχνει ότι η συνολική αποταμίευση μειώθηκε από το υψηλό των 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τώρα, δηλαδή σχεδόν στο μισό.

Πηγή: Yahoo Finance

Επιπλέον, περισσότεροι Αμερικανοί δήλωσαν στο πλαίσιο της έρευνας της J.D. Power ότι δεν μπορούσαν πάντα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στην ώρα τους.

Το εύρημα αυτό  συμπίπτει με τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι οι καταναλωτές συσσωρεύουν χρέη πιστωτικών καρτών –τα οποία έφτασαν σε ιστορικό υψηλό το τέταρτο τρίμηνο του 2022- καθώς και ότι παραλείπουν πληρωμές πιο συχνά.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Ακόμη και η μείωση των καταθέσεων των 10.000 δολαρίων ή περισσότερο δεν είναι από μόνο του κακό, πάντως, δήλωσε ο ίδιος. Όπως εξήγησε ενώ οι Αμερικανοί ξοδεύουν το μαξιλάρι ασφαλείας, δηλαδή, τις αποταμιεύσεις για ώρα ανάγκης, φαίνεται όμως ότι ταυτόχρονα μετακινούν τα χρήματά τους περισσότερο για να αποκομίσουν καλύτερες αποδόσεις στις καταθέσεις τους (σ.σ.: η έρευνα διεξήχθη πριν εκδηλωθεί η τραπεζική αναταραχή).

Ο Μακ Ανταμ διακρίνει, ακόμη, ότι υπάρχουν τρόποι για να επιστρέψει το ποσοστό των ανθρώπων που νιώθουν οικονομικά υγιείς στο 50% που ήταν πριν από τρία χρόνια. Η αισιόδοξη ανάγνωση δείχνει ότι οι θέσεις εργασίας παραμένουν άφθονες και ο πληθωρισμός δείχνει να έχει μειώσει του ρυθμούς επιτάχυνσης.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024