Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
UBS: Πώς επηρεάζεται η οικονομία της Ευρωζώνης από την τραπεζική κρίση

UBS: Πώς επηρεάζεται η οικονομία της Ευρωζώνης από την τραπεζική κρίση

Ποιες είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη αλλά και τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ο ρόλος των τραπεζών

Τα πρόσφατα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν σκορπίσει ένα κύμα προβληματισμού στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η διάσωση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS  ξυπνούν μνήμες του 2008 και ότι ακολούθησε η χρεοκοπία της Lehman Brothers.

Το 2023 δεν είναι 2008 και οι Silicon Valley, First Republic δεν είναι Lehman Brothers. Στην Ευρώπη η απορρόφηση της Credit Suisse από τη UBS προκάλεσε αίσθηση αν και πρόκειται για μία τράπεζα η οποία λόγω Ελβετίας δεν προκαλεί έντονους τριγμούς στην Ευρωζώνη.

Οι εκτιμήσεις για επιχειρήσεις και τράπεζες

Σε αυτό το πλαίσιο, με νέα της έκθεση η UBS (η οποία πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα) εκτιμάει ότι τα πρόσφατα προβλήματα δεν θα μετατραπούν σε έναν συστημικό κίνδυνο. Ο τραπεζικός κλάδος θα δεχθεί κάποιες αναταράξεις και αυτές περισσότερο θα έχουν να κάνουν με το κομμάτι της δανειοδότησης.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξαρτώνται ως επί το πλείστον για τη χρηματοδότησή τους από τον τραπεζικό δανεισμό, σε αντίθεση με τις αμερικανικές εταιρείες οι οποίες συνηθίζουν να στρέφονται στις κεφαλαιαγορές.

Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της UBS, αν η πίστωση κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ευρωζώνης μειωθεί, είναι πολύ πιθανό να επιβραδύνει και την ανάπτυξη.

Επί του παρόντος και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει ανοίξει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ο δανεισμός τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά έχει επιβραδυνθεί.

Το κόστος του χρήματος ελέω της αύξησης των επιτοκίων έχει ανεβεί, την ώρα που οι τράπεζες επιδίδονται σε μια προσέλκυση των καταθετών προσφέροντας υψηλότερα καταθετικά επιτόκια. Ο συνδυασμός αυτός ενδεχομένως να επιβαρύνει την κερδοφορία των τραπεζών και συνεπακόλουθα να τις καταστήσει περισσότερο επιφυλακτικές ως προς τη χορήγηση δανείων.

Το «τρίπτυχο» για την οικονομία της Ευρωζώνης

Η UBS επικαλείται τη Goldman Sachs, η οποία εκτιμάει ότι η επιβράδυνση του δανεισμού θα έχει ένα κόστος περί του 0,3% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, οι αναλυτές της UBS διαβλέπουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα τρέξει με ρυθμό 0,8% το 2023, ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις.

Την επί τα βελτίω αναθεώρηση αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης τη στηρίζουν σε τρεις παράγοντες: την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, την ισχυρή αγορά εργασίας και τις καλύτερες προοπτικές για το εισόδημα των νοικοκυριών καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να διαγράφει πτωτική τροχιά.

Η ΕΚΤ και τα επιτόκια

Μετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ τον τρέχοντα μήνα, η UBS αναμένει ότι οι αξιωματούχοι της θα προχωρήσουν με μικρότερες αυξήσεις.

Το βασικό σενάριο παραμένει το ίδιο για την ελβετική τράπεζα, δύο επιτοκιακές αυξήσεις της τάξεως των 25 μονάδων βάσεων τον Μάιο και τον Ιούνιο, αυξήσεις που θα φέρουν το βασικό επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3,5% από 3% σήμερα. Εκεί θεωρούν οι αναλυτές της UBS ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα κάνουν ένα διάλειμμα δίχως αυτό να προμηνύει όμως ότι θα ακολουθήσουν άμεσα επιτοκιακές μειώσεις.

Ο πληθωρισμός

Ο ονομαστικός πληθωρισμός με μικρά βήματα μεν προς τα πίσω δε αποκλιμακώνεται. Ο προβληματισμός όμως έγκειται στον δομικό πληθωρισμό από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο οποίος επιμένει να διαμορφώνεται υψηλότερα του 5%. Για τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ δηλαδή ρυθμό του ονομαστικού πληθωρισμού στο 2% ούτε κουβέντα να γίνεται ότι μπορεί να πέσει σε αυτό το επίπεδο το 2023.

Οι τοποθετήσεις των επενδυτών

Αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία, η θέση της UBS παραμένει η ίδια. Δεν συστήνει τοποθετήσεις στις αμερικανικές μετοχές ανάπτυξης, ενώ για τις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης κρατάει ουδέτερη στάση.

Προτίμηση δείχνει στα ομόλογα με χαμηλές αποδόσεις, στις γερμανικές μετοχές καθώς θεωρεί ότι θα επωφεληθούν από την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας και τη σχετικά μικρή τους έκθεση στις τράπεζες.

Αναφορικά με τα νομίσματα, περαιτέρω αποδυνάμωση προβλέπουν οι αναλυτές της UBS για το αμερικανικό δολάριο και συστήνουν τοποθετήσεις σε δολάριο Αυστραλίας, ελβετικό φράγκο, ιαωπωνικό γεν, βρετανική στερλίνα, ευρώ και φυσικά δεν αφήνουν στην άκρη τον χρυσό.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024