Ο δείκτης MSCI των εταιρειών ακινήτων μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει κατρακυλήσει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2009

Τον χειρότερο μήνα από την έναρξη της πανδημίας πρόκειται να καταγράψουν οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων ακινήτων, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η παρατεταμένη τραπεζική αναταραχή θα περιορίσει την πρόσβαση σε πιστώσεις και θα προκαλέσει κάθετη πτώση στις αποτιμήσεις των ακινήτων.

Ο δείκτης MSCI Europe Real Estate των εταιρειών ακινήτων μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει κατρακυλήσει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2009, έπειτα από πτώση 24% μέχρι στιγμής τον Μάρτιο, υποχώρηση πολύ μεγαλύτερη του Stoxx 600, του οποίου οι απώλειες την ίδια περίοδο περιορίζονται στο 2,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρχονται αλλαγές για μη ηλεκτροδοτούμενα και μισθωμένα ακίνητα

Οπως αναφέρουν οι «Financial Times», οι αναλυτές και οι επενδυτές ανησυχούν εδώ και μήνες για τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων στον τομέα των εμπορικών ακινήτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά οι φόβοι αυτοί αποκρυσταλλώθηκαν μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank στις αρχές Μαρτίου και την αναγκαστική πώληση της Credit Suisse στην UBS λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα αργότερα.

Ορισμένοι αναμένουν τώρα ότι μια διαφαινόμενη πιστωτική κρίση θα περιορίσει τη χρηματοδότηση σε ομίλους ακινήτων, πολλοί από τους οποίους ήδη προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλότερο κόστος χρέους. Τα βορειοευρωπαϊκά ακίνητα αποτελούν μια πιθανή «φούσκα» που μπορεί να σκάσει μόλις τα υψηλότερα επιτόκια συνυπολογιστούν σωστά στις αποτιμήσεις των ακινήτων, σύμφωνα με την Andromeda Capital Management με έδρα το Λονδίνο.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης στον τομέα έχει «αυξηθεί σημαντικά», με τις εταιρείες που κατέχουν χρέος που λήγει τα επόμενα χρόνια να είναι πιθανό να υποστούν ιδιαίτερη πίεση από τις υψηλότερες πληρωμές τόκων.

Οι αποτιμήσεις των ακινήτων είναι μειωμένες κατά περίπου 10% από την κορύφωσή τους τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό τριμηνιαίο δείκτη ακινήτων MSCI European Quarterly Property Index. Η Citigroup προβλέπει ότι οι αποτιμήσεις στη Δυτική Ευρώπη θα μειωθούν κατά περαιτέρω 20% έως 40% πριν από το τέλος του επόμενου έτους, ενώ η αξία των μετοχών ακινήτων θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό κατά την ίδια περίοδο. Οι μετοχές του γερμανικού ομίλου ακινήτων Vonovia έχουν υποχωρήσει κατά 30% από τις αρχές Μαρτίου στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ η Aroundtown του Λουξεμβούργου, η Gecina της Γαλλίας και η Segro με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δει τις μετοχές τους να υποχωρούν κατά 42%, 13% και 9% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες αντίστοιχα.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα την British Land σε «sell», επικαλούμενη τη μεγάλη έκθεση του ομίλου σε περιουσιακά στοιχεία στο Σίτι του Λονδίνου, όπου πολλές εταιρείες έχουν υιοθετήσει υβριδικά μοντέλα εργασίας μετά το ξέσπασμα της Covid-19.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr