Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ChatGPT: Μπλόκο στην Ιταλία για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

ChatGPT: Μπλόκο στην Ιταλία για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει το δημοφιλές chatbot.

Η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων μπλόκαρε την Παρασκευή την πρόσβαση στο ChatGPT και απαγόρευσε στην ΟpenAI, δημιουργό του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), να σκανάρει δεδομένα ιταλών χρηστών.

Η Ιταλία γίνεται έτσι πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει το ChatGPT, εν μέσω ανησυχίας ότι το chatbot ενίοτε δίνει παραπλανητικές απαντήσεις και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μαζική παραγωγή fake news και επιθέσεις phishing.

Η ιταλική αρχή δεδομένων θα διενεργήσει έρευνα για το κατά πόσο το σύστημα συμμορφώνεται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR.

Θεωρεί δε ότι δεν υπάρχει νομική βάση που δικαιολογεί «τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων με σκοπό την εκπαίδευση των αλγορίθμων στους οποίους βασίζεται η λειτουργία της πλατφόρμας.

Η αρχή επισήμανε ακόμα ότι πρόσφατα διέρρευσαν από την OpenAI τα ιστορικά διαλόγων των χρηστών και δεδομένα πληρωμής.

Κατέκρινε επίσης το γεγονός ότι η εφαρμογή δεν ελέγχει τις ηλικίες των χρηστών με αποτέλεσμα να εκθέτει ανήλικους χρήστες σε «απολύτως ακατάλληλες απαντήσεις».

Το ChatGPT, γλωσσικό μοντέλο που εντυπωσίασε τη Σίλικον Βάλεϊ με το ντεμπούτο του περασμένο φθινόπωρο, μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις, να συντάσσει δοκίμια, θεατρικά έργα, μουσική, ακόμα και κώδικα υπολογιστή.

Η OpenAI έχει χρηματοδοτηθεί με δισεκατομμύρια δολάρια από τη Microsoft, η οποία έσπευσε να ενσωματώσει την τεχνολογία της OpenAI στη μηχανή αναζήτησης Bing και τις εφαρμογές του Office.

Δεκάδες ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης και στελέχη εταιρειών τεχνολογίας όπως ο Έλον Μασκ υπέγραψαν  ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν να σταματήσουν οι έρευνες για ισχυρότερα συστήματα ΑΙ λόγω των δυνητικών κινδύνων.

Η ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών BEUC επίσης ζήτησε από την ΕΕ και τις χώρες-μέλη να διεξαγάγουν έρευνες για το ChatGPT και άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Η ΕΕ συντάσσει την πρώτη στον κόσμο νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη (AI Act), σύμφωνα όμως με την οργάνωση η εφαρμογή αυτών των κανόνων μπορεί να καθυστερήσει χρόνια.

Το ChatGPT έχει ήδη απαγορευτεί σε χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024