Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο δρόμος προς τις κάλπες: Τα χρονοδιαγράμματα και οι εκκρεμότητες

Ο δρόμος προς τις κάλπες: Τα χρονοδιαγράμματα και οι εκκρεμότητες

Το νομοθετικό έργο, οι διερευνητικές εντολές και η «Βουλή της μιας ημέρας»

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου ξεκίνησε και επισήμως αν και τυπικά θα «τρέχει» μετά τη διάλυση της Βουλής.

Ηδη οι τελευταίες νομοθετικές εκκρεμότητες βαίνουν προς ολοκλήρωση (έως τη Μεγάλη Τετάρτη) και ακολούθως οι εργασίες της Βουλής θα διακοπούν λόγω των εορτών του Πάσχα.

Πρακτικά το Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να ξανανοίξει, καθώς η διάλυση της Βουλής αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, δηλαδή τη Δευτέρα 24 Απριλίου, οπότε και θα εγκαινιαστεί επισήμως η προεκλογική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις (πρώτες) κάλπες.

Με τη διάλυση της Βουλής και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου αναμένεται να αντικατασταθούν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και στη θέση τους να οριστούν υπηρεσιακοί υπουργοί.

Το νομοθετικό έργο

Τα τελευταία πέντε νομοσχέδια της κυβέρνησης που θα ψηφιστούν τις προσεχείς ημέρες είναι:

Ο Κώδικας Μετανάστευσης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (ψηφίζεται σήμερα).

Τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, περιλαμβανομένων των ρυθμίσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών και διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας, αρμοδιότητας υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ψηφίζεται αύριο).

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση των δεσμευμένων, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχεμένων, και των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες (ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα).

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τον τίτλο «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι – Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών» (ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα).

Το (ερανιστικό) νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών όπου αναμένονται όλες οι εκκρεμείς διατάξεις διαφόρων υπουργείων και στο οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η κατάργηση ασυμβιβάστων και κωλυμάτων εκλογιμότητας υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και η δημιουργία ειδικού χώρου για ΑμεΑ στα εκλογικά κέντρα των εθνικών εκλογών (ψηφίζεται τη Μεγάλη Τετάρτη).

Οι διερευνητικές εντολές

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και με δεδομένο ότι όποιο και να είναι το πρώτο κόμμα δεν θα προκύψει αυτοδυναμία, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών προς τους αρχηγούς των τριών πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αν δεν καρποφορήσουν, όπως είναι πολύ πιθανό, τουλάχιστον βάσει των μέχρι σήμερα δημοσκοπικών εκτιμήσεων παρά τις ανατροπές που επέφερε το δυστύχημα των Τεμπών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης μέσω της διαβούλευσής της με τους αρχηγούς των κομμάτων και αν δεν προκύψει πεδίο συμφωνίας θα επιχειρήσει να σχηματίσουν όλα τα κόμματα εκλογική κυβέρνηση. Αυτό που θα συμβεί εν τέλει, είναι αυτό που συμβαίνει πάντοτε: να αναθέσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για να διενεργήσει εκλογές.

Η «Βουλή της μιας ημέρας»

Η νέα Βουλή που θα προκύψει την 21η Μαΐου θα ορκισθεί και θα εκλέξει Προεδρείο παρότι θα διαλυθεί αμέσως. Η σύγκληση της «Βουλής της μιας ημέρας» αναμένεται ένα δεκαήμερο μετά τις εκλογές, δηλαδή στις 31 Μαΐου (το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου), οπότε και θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ οι δεύτερες κάλπες αναμένονται στις 2 Ιουλίου, αφού θα έχουν μεσολαβήσει οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου. Αν και σε αυτές τις εκλογές (με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και το κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα) δεν καταστεί εφικτή η αυτοδυναμία, τότε θα ενεργοποιηθούν εκ νέου οι διερευνητικές εντολές και αν δεν προκύψει ούτε τότε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, η χώρα θα οδεύσει προς τρίτες κάλπες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024