Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανδρουλάκης: Όλοι οι αρχηγοί είναι υποψήφιοι πρωθυπουργοί - «Έχω συγκριτικό πλεονέκτημα»

Ανδρουλάκης: Όλοι οι αρχηγοί είναι υποψήφιοι πρωθυπουργοί – «Έχω συγκριτικό πλεονέκτημα»

Μετά τους «χρησμούς» για τον πρωθυπουργό σε κυβέρνηση συνεργασίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης βάζει τον εαυτό του στο κάδρο, με συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι Τσίπρα και Μητσοτάκη το ότι «δεν έχω κυβερνήσει, δεν έχω βλάψει την χώρα»

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών βρήκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην δίνη του πολιτικού κυκλώνα, καθώς η «κόκκινη γραμμή» του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού («ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης») έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Στις τελευταίες του παρεμβάσεις (ΕΡΤ, ΣΚΑΪ) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε την στάση του, αναδεικνύοντας την σημασία που δίνει στην πρώτη Κυριακή και θέτοντας τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή του κόμματός του σε κυβερνητικό σχήμα. Με βασική προϋπόθεση το «ισχυρό διψήφιο», το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα θέσει στο τραπέζι της συζήτησης τις κύριες προγραμματικές του προτεραιότητες (μεταξύ των οποίων και η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των υποκλοπών χωρίς την κατάχρηση του απορρήτου) αλλά και τα πρόσωπα που θα τις εφαρμόσουν.

«Ισχυρό ΠΑΣΟΚ δημιουργεί συνθήκες καλύτερης προοπτικής», τόνισε, ζητώντας «απόφαση αλλαγής» και ξεκαθαρίζοντας πως «όποιο κόμμα με ευθύνη του οδηγήσει στην αστάθεια, θα χρεωθεί την αστάθεια» σε περίπτωση επαναληπτικής Κυριακής.

Πρόσωπα «κοινής αποδοχής» οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός

Αντιμέτωπος με δηλώσεις περί «αντιθεσμικότητας» και «αλαζονείας» για τα βέτο που θέτει στους αρχηγούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρουλάκης τόνισε πως ο λόγος για τον οποίον δεν μπαίνει σε συζήτηση για τα πρόσωπα είναι γιατί σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία.

«Δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι, δεν θα είναι δική μου επιλογή», εξήγησε, μιλώντας για πρόσωπα «κοινής αποδοχής και υψηλού κύρους» σε νευραλγικά υπουργεία, αλλά και στην θέση του πρωθυπουργού -ώστε να εφαρμόσουν τις προγραμματικές συγκλίσεις στις οποίες θα έχουν καταλήξει οι δυνητικοί εταίροι.

«Χτίζω και οικοδομώ μια σχέση εμπιστοσύνης, δεν κάνω παιχνίδια», ανέφερε ο Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας πως θα μπορούσε να κρυφτεί πίσω από γενικά λόγια, όμως επιλέγει να πει ακριβώς πώς θα πράξει μετεκλογικά. Η κλιμάκωση της κριτικής γίνεται τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ο φόβος επαναφοράς Τσίπρα κρατά τον Μητσοτάκη», είπε ο Ανδρουλάκης, τραβώντας διαχωριστική γραμμή στην νοοτροπία διακυβέρνησης.

«Εγγυώμαι αν έχω την δύναμη σε κανένα δημόσιο οργανισμό δεν θα διορίσει κόμμα διοικητή», τόνισε, προς επίρρωση του νέου παραδείγματος που θέλει να φέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι υποψήφιοι πρωθυπουργοί»

Στην συζήτηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού ο Ανδρουλάκης έφερε και ευρωπαϊκά παραδείγματα στα οποία τελικά πρωθυπουργός ορίστηκε ο αρχηγός του δεύτερου και του τρίτου κόμματος.

«Υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί», επεσήμανε, βάζοντας υπό μια έννοια και τον εαυτό του στο κάδρο των υποψηφίων.

«Οι Τσίπρας και Μητσοτάκης ήταν και οι δύο κακοί κυβερνήτες, επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον», είπε. «Απέναντί τους, έχω ένα συντριπτικό πλεονέκτημα: Δεν έχω κυβερνησει, δεν έχω βλάψει την χώρα», ανέφερε.

«Εντολή αντιπολίτευσης» χωρίς διψήφιο ποσοστό

Στην συζήτηση για την συμμετοχή ή όχι του ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ο Ανδρουλάκης έκανε σαφές πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίσει ένα ισχυρό διψήφιο (το οποίο θα καθοριστεί και από τα ποσοστά των αντιπάλων του), σημαίνει πως οι πολίτες του ζητούν «να μείνει στην αντιπολίτευση».

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιγράφει πως για οποιαδήποτε συμμετοχή σε κυβέρνηση το κόμμα του θα πρέπει να έχει την δύναμη να επιβάλλει συγκεκριμένες πολιτικές.

«Δεν αποτελεί κανένα συμπλήρωμα το ΠΑΣΟΚ», ξεκαθάρισε -με γνώμονα πως η όποια κυβερνητική συνεργασία δεν θα γίνει απλώς για να βγει η πλειοψηφία.

Παραμένει ο «πάγος» με Λοβέρδο

Παρότι στην τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν επανέφερε το θέμα του προσώπου του πρωθυπουργού και της θέσης Ανδρουλάκης, βάζοντας εκ νέου «τελεία» στο θέμα που είχε προκύψει, μια φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι μπορεί ο κόμπος να μην έχει φτάσει στο χτένι, ο «πάγος» όμως παραμένει ανάμεσά τους.

Ερωτώμενος αν στο κόμμα του υπάρχουν πρόσωπα που δεν διαγράφονται (όπως είχε πει ο Λοβέρδος), ο Ανδρουλάκης απάντησε πως αυτός που το είπε «έχει ήδη διαγραφεί μια φορά».

Υπενθυμίζοντας εμμέσως πως μπορεί αυτή να μην είναι η λύση που έχει επιλέξει, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η επιλογή δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι -άλλωστε από την Χαριλάου Τρικούπη έχουν ξεκαθαρίσει τις προηγούμενες μέρες πως τώρα που βρίσκονται σε πόλεμο «με το σύστημα Μητσοτάκη» δεν θα αφήσουν την εσωκομματική εσωστρέφεια να καθορίσει τη ατζέντα.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024