Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προσκαλεί τον Σι Τζινπίνγκ να έρθει στο Κίεβο
Μετά την επίσκεψη του Σι Τζιπίνγκ στις ΗΠΑ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Κινέζο ηγέτη να έρθει στο Κίεβο.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε πρόσκληση στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί την Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Associated Press. «Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε εδώ», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ο Σι δεν έχει μιλήσει με τον Ζελένσκι από πέρυσι το Φεβρουάριο που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ωστόσο η Κίνα δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο 12 σημείων για «μια πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».
Τι περιλαμβάνεται στο ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας
Ο Σι συζήτησε τη σύγκρουση με τον «αγαπητό φίλο» του, τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα, παρόλο που οι συνομιλίες δεν έδειξαν να σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου.
Στην πρόταση της Κίνας περιλαμβάνεται έκκληση για αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ωστόσο οι ΗΠΑ τήρησαν απορριπτική στάση σχετικά με την πρόταση, δεδομένου ότι η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως μια κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή θα κατοχύρωνε ρωσικά εδαφικά κέρδη και θα έδινε στο στρατό του Πούτιν περισσότερο χρόνο για να ανασυνταχθεί. Η Ουκρανία καλωσόρισε τη διπλωματική ανάμιξη της Κίνας, όμως ο Ζελένσκι έχει δηλώσει πως θα εξετάσει διευθετήσεις για την ειρήνευση μόνο αν τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Σισμανόγλειο: «Νοσηλεύτρια σε πανικό φώναζε ‘φωτιά’ – Είχε πάρα πολύ καπνό, δεν μπορούσες να δεις τίποτα»
- Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 14 περιοχές
- Έρευνα: 7 στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της
- Από τα ελληνικά νησιά έως τα Τίρανα και τη Βαρκελώνη: Οι διαμαρτυρίες αποκαλύπτουν το τίμημα του υπερτουρισμού στην Ευρώπη
- Δεκατρείς σφαίρες πισώπλατα
- Η άνοδος των «γκρι διαζυγίων»: Γιατί οι Baby Boomers αφήνουν πίσω το «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος»
- Ο Θοδωρής Φέρρης τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη σε μια ξεχωριστή συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού
- Άργος: Απολογούνται την Παρασκευή οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν 20χρονο στο κεφάλι – Έριξαν καταιγισμό από σφαίρες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442