Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλικές διαδηλώσεις ημέρα 10η: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές - Στα «κάγκελα» νομικοί για τις απαγορεύσεις συναθροίσεων

Γαλλικές διαδηλώσεις ημέρα 10η: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές – Στα «κάγκελα» νομικοί για τις απαγορεύσεις συναθροίσεων

Απαγόρευση νυχτερινών συγκεντρώσεων που αφορούν τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα

Περίπου 450.000 Γάλλοι βρίσκονται για 10η ημέρα στους δρόμους του Παρισιού διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό με την αστυνομία να έχει προβεί μέχρι το απόγευμα της Τρίτης σε 22 συλλήψεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το συνδικάτο CGT, ο αριθμός των διαδηλωτών είναι σαφώς μειωμένος από τις 800.000 της προηγούμενης Τετάρτης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin δήλωσε ότι 13.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων 5.500 μόνο στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα την Τρίτη.

Στο Παρίσι, οι Βερσαλλίες παρέμειναν κλειστά την Τρίτη 28 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο ιστότοπος του αξιοθέατου. Την ίδια ανακοίνωση έκαναν και οι υπεύθυνοι για την Αψίδα του Θριάμβου, στα Ηλύσια Πεδία.

Το Λούβρο, -το πιο πολυσύχναστο μουσείο στον κόσμο- που είναι συνήθως κλειστό για το κοινό την Τρίτη, παρέμεινε κλειστό όλη τη Δευτέρα, ενώ οι εργαζόμενοι έκλεισαν τις εισόδους για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση.

Στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία, διαδηλωτές πέταξαν βλήματα στις δυνάμεις ασφαλείας που απάντησαν με δακρυγόνα, δήλωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP). Μια τράπεζα πυρπολήθηκε όπως και κάδοι σκουπιδιών γύρω από το δικαστήριο της πόλης. Οι διαδηλωτές είχαν νωρίτερα αποκλείσει τους δρόμους πρόσβασης στην πόλη, δημιουργώντας συμφόρηση 45 χιλιομέτρων.

Στους δρόμους του Στρασβούργου βγήκαν περίπου 6.500 διαδηλωτές σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ η πορεία εξελίσσεται δίχως επεισόδια.

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει η Le Monde, οργανώσεις δικηγόρων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν τις «κρυφές» διαταγές του αρχηγείου της αστυνομίας του Παρισιού για απαγόρευση των νυχτερινών συγκεντρώσεων που αφορούν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Από την περασμένη Παρασκευή επιβλήθηκαν πρόστιμα σε διαδηλωτές ή απλούς πολέμιους της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού για συμμετοχή σε απαγορευμένες διαδηλώσεις», ενώ δεν απαγορεύεται η απλή συμμετοχή σε αδήλωτη διαδήλωση, ανέφερε στο Twitter η Ένωση Δικηγόρων της Γαλλίας (SAF).

Κατηγορούν το αρχηγείο της αστυνομίας ότι για καθημερινές εντολές που «ελήφθησαν στη ζούλα δίχως  να ενημερωθεί κανείς», που απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις σε μεγάλο μέρος του κεντρικού Παρισιού. Για παράδειγμα, η εντολή για απαγόρευση «αδήλωτης συγκέντρωσης» μεταξύ Δευτέρας 17:00 μ.μ. και Τρίτης 3:00 π.μ. δημοσιεύθηκε στις 17.30. «Γιατί να μην δημοσιοποιήσετε και να κάνετε τα διατάγματα ευανάγνωστα, εάν ο στόχος είναι να μην διαδηλώσουν οι άνθρωποι, η Ένωση Δικηγόρων.

Τον συνέλαβαν για μια μαριονέτα

Στη Νάντη, ένας δάσκαλος ανακρίθηκε για αρκετές ώρες από την αστυνομία τη Δευτέρα επειδή τοποθέτησε μια μαριονέτα με την εικόνα του Εμμανουέλ Μακρόν, στις ράγες του σταθμού της Νίκαιας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, καταγγέλλοντας τις αρχές για «εκφοβισμό».

Ανακρίθηκε από την αστυνομία για «περιφρόνηση προσώπου και δημόσια πρόκληση για διάπραξη εγκλήματος ή πλημμέλημα χωρίς πρόθεση», είπε. Τελικά έφυγε ελεύθερος, αλλά το σπίτι του φέρεται να ερευνήθηκε, είπε.

Στην Τουλούζη, οι συγκρούσεις μεταξύ μικρών ομάδων και μονάδων της ταξιαρχίας κατά του εγκλήματος (BAC) εντείνονται σε λίγους παρακείμενους δρόμους.

Για την Τετάρτη πάντως, οι υπάλληλοι στην καθαριότητα στο Παρίσι έχουν αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024