Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δέκατη μέρα διαδηλώσεων για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία - Καταρρέει η δημοτικότητα Μακρόν

Δέκατη μέρα διαδηλώσεων για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία – Καταρρέει η δημοτικότητα Μακρόν

Σήμερα, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι αρχές αναμένουν ότι "650.000 ως 900.000 άνθρωποι θα διαδηλώσουν σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων 70.000 ως 100.000 στο Παρίσι".

Η Γαλλία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια δέκατη ημέρα διαδηλώσεων κατά της πολύ αντιδημοφιλούς μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος με το κλίμα να είναι ηλεκτρισμένο λόγω της αυξανόμενης βίας, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να κατευνάσει τα πνεύματα, ματαίως προς το παρόν.

Η αντίθεση σε αυτή την εμβληματική μεταρρύθμιση της δεύτερης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν στην γαλλική προεδρία, με την οποία αυξάνεται το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, ριζοσπαστικοποιήθηκε όταν η κυβέρνηση την υιοθέτησε χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθούν προτάσεις μομφής εναντίον της, αλλά αυτές απέτυχαν στις 20 Μαρτίου να προκαλέσουν την πτώση της.

Οργή μετά την αδιαλλαξία

Έκτοτε οι διαδηλώσεις αμαυρώθηκαν από αυξανόμενα βίαια επεισόδια, κατά τα οποία αστυνομικοί, χωροφύλακες, ταραχοποιοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ πυρπολήθηκαν δημόσια κτίρια.

Η απογοήτευση του κόσμου για τη μεταρρύθμιση πήρε τη μορφή ενός ευρύτερου αισθήματος κατά του Μακρόν, θυμίζοντας πολλές από τις σκηνές ταραχών από υποστηρικτές του κινήματος των κίτρινων γιλέκων κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Γάλλου προέδρου, με διαδηλωτές να αποκλείουν αυτοκινητόδρομους και απεργίες να παραλύουν κρίσιμης σημασίας υποδομές, όπως τα διυλιστήρια και οι υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι «άνευ προηγουμένου δύναμη ασφαλείας» θα αναπτυχθεί σήμερα, με «13.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι», σημειώνοντας ότι οι αρχές παρατήρησαν πρόσφατα τάση για μεγαλύτερη βία κατά του κράτους και αναμένουν έναν «πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη» στις σημερινές διαδηλώσεις.

Στο μεταξύ οι αποκλεισμοί, οι πικετοφορίες και οι διαδηλώσεις, που συνεχίζονται εδώ και μέρες, έχουν διαταράξει τον εφοδιασμό με καύσιμα κάποιων περιοχών της Γαλλίας και ορισμένων οδικών αξόνων ή αποθηκών. Σήμερα αναμένεται επίσης να προκληθούν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων.

Πάνω από το 15% των πρατηρίων καυσίμων στη Γαλλία αντιμετώπιζαν χθες ελλείψεις σε βενζίνη και ντίζελ, με αυτές να είναι πιο έντονες στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Την ίδια ώρα χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων παρέμεναν στους δρόμους του Παρισιού έπειτα από πάνω από 20 ημέρες απεργίας των υπηρεσιών αποκομιδής, χρησιμεύοντας ως καύσιμο στις φωτιές που ανάβουν ομάδες ταραχοποιών το βράδυ.

Η κυβέρνηση «ακούει»

Για να βγει από το τέλμα, αν και παραμένει αμετακίνητη επί της ουσίας όσον αφορά τη μεταρρύθμισή της, η κυβέρνηση εξέφρασε τη βούλησή της «να κατευνάσει» τα πνεύματα.

Χθες ο Μακρόν κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τα στελέχη της πλειοψηφίας του –αρχηγούς κομμάτων, υπουργούς, κοινοβουλευτικούς. Σύμφωνα με αυτά που μεταφέρθηκαν από έναν από τους μετέχοντες στη συνάντηση, ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει να «συνεχίσουν να τείνουν το χέρι» στα συνδικάτα και κατηγόρησε το κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» (ριζοσπαστική αριστερά) ότι θέλει να «απονομιμοποιήσει» τους θεσμούς.

«Υπάρχει αναγκαστικά ένταση σε σχέση με τη μεταρρύθμιση. Θα πρέπει να το ακούσουμε αυτό», αναγνώρισε από την πλευρά της η Μπορν.

Η πρωθυπουργός όρισε ως εκ τούτου δύο στόχους: «κατευνασμός» των πνευμάτων στη χώρα και «επιτάχυνση των απαντήσεων στις προσδοκίες των Γάλλων».

Για να το κάνει αυτό, ξεκίνησε χθες εκτεταμένες διαβουλεύσεις διάρκειας τριών εβδομάδων με τους κοινοβουλευτικούς, τα πολιτικά κόμματα, τους εκπροσώπους τοπικών αρχών και τους κοινωνικούς εταίρους, για να «έχουμε διάλογο με όλους τους παράγοντες για τη μέθοδο που πρέπει να εφαρμόσουμε».

Συνεχίζουν τον αγώνα

Ωστόσο τα συνδικάτα, τα οποία προειδοποίησαν για ανεξέλεγκτη τροπή των διαμαρτυριών, δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τον αγώνα κατά της αύξησης του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης, σημείο-κλειδί της κινητοποίησής τους.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ προειδοποίησε χθες ότι θα δεχθεί «το χέρι που τείνει» η Μπορν μόνο αν η κυβέρνηση δείξει ότι κινείται προς μια παύση, «θέτοντας στο περιθώριο προς το παρόν τη μεταρρύθμιση».

Ωστόσο η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη: «ο νόμος για τη συνταξιοδότηση είναι πλέον πίσω μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης την κρίνουν «άδικη», κυρίως για τους εργαζόμενους σε δύσκολα επαγγέλματα και για τις γυναίκες.

Παράλληλα ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ζήτησε «απόσυρση» ή «επανεξέταση» της μεταρρύθμισης και την αποχώρηση της πρωθυπουργού ώστε να υπάρξει διέξοδος από την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από το «καθαρό πραξικόπημα» του Μακρόν.

Σήμερα, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι αρχές αναμένουν ότι «650.000 ως 900.000 άνθρωποι θα διαδηλώσουν σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων 70.000 ως 100.000 στο Παρίσι».

Άλλη αστυνομική πηγή προβλέπει «διπλάσια, ακόμη και τριπλάσια» παρουσία νέων στις πορείες.

Έρευνα για τις απειλές αστυνομικών

Οι νέοι κινητοποιήθηκαν κυρίως όσον αφορά το ζήτημα της αστυνομικής βίας ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης επέκρινε την «υπερβολική χρήση βίας» από τις δυνάμεις της τάξης.

Δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά τις απειλές και τους εκφοβισμούς από αστυνομικούς κατά νεαρών διαδηλωτών στο Παρίσι που αποκαλύφθηκαν από ηχογράφηση.

Στα τάρταρα η δημοτικότητα Μακρόν

Στο μεταξύ, υποχώρηση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν στο 28%, δηλαδή μικρότερη κατά 6 μονάδες το Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των κίτρινων γιλέκων.

Το ίδιο ισχύει και για την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, για την οποία επίσης μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει καλή γνώμη. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμά της από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, το Μάιο του 2022.

Τέλος η δημοσκόπηση δείχνει ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, σε σύγκριση με 61% στις αρχές Μαρτίου.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024