Ο Εμανουέλ Μακρόν επιχειρεί να κατευνάσει τους Γάλλους για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση - προς το παρόν, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει «να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους», διότι είναι «αναγκαία», κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχωρεί στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France2.

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, όχι γιατί αυτό αρέσει σε μένα, θα προτιμούσα να μην την κάνω», είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν, που είναι αντιμέτωπος με σοβαρές κινητοποιήσεις στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ με ισχνή πλειοψηφία κατάφερε να περάσει τον «σκόπελο» των προτάσεων μομφής κατά της κυβέρνησής του στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ούτε διάλυση της Βουλής, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, πάντως, δήλωσε στην συνέντευξή του πως θέλει την έναρξη της ισχύος της «μεταρρύθμισης» του συνταξιοδοτικού μέχρι το τέλος του έτους, «ώστε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν».

«Δεν υπάρχουν 36 λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πρωθυπουργός έχει την εμπιστοσύνη μου»

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έτοιμος «να επωμισθεί την αντιδημοφιλία» για να θέσει σε ισχύ την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, εκφράζοντας και πάλι την εμπιστοσύνη του στην πρωθυπουργό, Ελίζαμπεθ Μπορν.

«Εγώ δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου (…), αλλά ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες δημοσκοπήσεις και το γενικό συμφέρον της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον της χώρας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι «αν πρέπει να επωμισθώ σήμερα την αντιδημοφιλία, θα την επωμισθώ».

«Έχει την εμπιστοσύνη μου για να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή στην πρωθυπουργό να διευρύνει την πλειοψηφία στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Γάλλων αναλυτών, ο Μακρόν δεν πρόκειται να ανακοινώσει, σε αυτή την συνέντευξη, ούτε κυβερνητικό ανασχηματισμό, ούτε πρόωρες εκλογές.

Πρόκειται απλά για μια προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να ανακτήσει την πρωτοβουλία, με μέτρα για την καλύτερη συμμετοχή των πολιτών και των συνδικάτων στη λήψη αποφάσεων, δήλωσαν πολιτικοί στο στρατόπεδο του Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε, επίσης, τον «κυνισμό» ορισμένων μεγάλων εταιρειών, που έχουν καταγράψει σημαντικά κατ’ εξαίρεσιν κέρδη, τα οποία τους επιτρέπουν να επαναγοράσουν τις δικές τους μετοχές στο Χρηματιστήριο και τους ζήτησε μία «κατ’ εξαίρεσιν συμβολή», ώστε «οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επωφεληθούν» από τα χρήματα αυτά.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να επεξεργασθεί μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr