Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι κάλπες σε Αθήνα και Αγκυρα και η επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά

Οι κάλπες σε Αθήνα και Αγκυρα και η επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βαδίζοντας προς την κρίση των πολιτών στις 14 Μαΐου δείχνει να έχει αλλάξει στάση όσον αφορά τη ρητορική της απέναντι στην Αθήνα.

Την επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά προσπαθούν να διαβάσουν αναλυτές και διπλωμάτες τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα. Τα βήματα που μπορούν να γίνουν και να αξιοποιήσουν το περιβάλλον και τη θετική πολιτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί με γνώμονα λύσεις και όχι απλώς χαμηλούς τόνους και ακινησία.

Ανάλογα και με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βαδίζοντας προς την κρίση των πολιτών στις 14 Μαΐου δείχνει να έχει αλλάξει στάση όσον αφορά τη ρητορική της απέναντι στην Αθήνα.

Η ηρεμία στον αέρα, με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις να έχουν μηδενιστεί από τους σεισμούς στην Τουρκία και μετά, με ένα μορατόριουμ αποχής από τις προκλήσεις να έχει επικρατήσει και το ερώτημα να είναι αν αυτό μπορεί να επεκταθεί πέρα από τα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Κάτι που θα μπορούσε να είναι στους στόχους, αφού είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για νέο εκτροχιασμό. Και ενώ η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών υπογραμμίζεται σε κάθε ευκαιρία, το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτό μπορεί να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις, μετά τις κάλπες. Είτε με κυβέρνηση Ερντογάν είτε όχι.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΣΤΗΡΙΞΗ. Σε αυτή τη φάση που η Αθήνα και η Αγκυρα έχουν δεσμευθεί με συγκεκριμένους συμβολισμούς η μία απέναντι στην άλλη. Η Τουρκία θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Τουρκίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Δύο πεδία εξαιρετικά σημαντικά και για τις δύο χώρες, δεδομένων τόσο των πολιτικών ζητημάτων μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, όσο και της σημασίας της ναυτιλίας για την Ελλάδα. Με τη στήριξη στη διπλωματική πρακτική να προϋποθέτει και μια «σιωπηρή δέσμευση» για αποφυγή προκλήσεων.

ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. Σύμφωνα με αναλυτές η Αγκυρα δείχνει μέσω των διπλωματών της, σε αυτό το κλίμα, όπως έχει διαμορφωθεί, διατεθειμένη – μετά τις εκλογές – να προχωρήσει σε συνομιλίες για επίλυση των νομικών ζητημάτων της με την Ελλάδα, διαχωρίζοντας τα πολιτικά. Στις νομικές εκκρεμότητες η Αθήνα αναγνωρίζει μόνο την υφαλοκρηπίδα, με διπλωματικούς κύκλους της γείτονος να βλέπουν παράθυρο ευκαιρίας να ανοίξει μια συζήτηση. Στα πολιτικά θέματα οι διπλωμάτες της Τουρκίας κατατάσσουν ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μέσω της οποίας αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Το αν Αθήνα και Αγκυρα θα μπορέσουν να καθίσουν τελικά σε ένα τραπέζι διαλόγου – τυπικά ή όχι – θα αποδειχθεί σαφώς μετά τις κάλπες.

Ακόμα και αν ο πάγος έγινε προσπάθεια να σπάσει στις συνομιλίες για τη θετική ατζέντα μεταξύ των συνομιλιών των ΥΦΥΠΕΞ Φραγκογιάννη – Ακτσαπάρ στην Αγκυρα, αλλά και στη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες. Με εκκρεμότητα μια συνάντηση στο πεδίο των φονικών σεισμών στην Τουρκία Παναγιωτόπουλου – Ακάρ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024