Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Προκλητικό δημοσίευμα από την αντιπολίτευση του Κιλιτσντάρογλου

Τουρκία: Προκλητικό δημοσίευμα από την αντιπολίτευση του Κιλιτσντάρογλου

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό βγήκε προκλητικό δημοσίευμα από τα ΜΜΕ που ασκούν αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Λιγότερο από οκτώ εβδομάδες μένουν πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία και ήδη οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι έχουν αρχίσει να κινούνται προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ισχυρές συνεργασίες. Για παράδειγμα, ο Ερντογάν φιλοδοξεί να έχει τη στήριξη της Χεζμπολάχ, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου θέλει την στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος.

Όμως, ένα δημοσίευμα αντιπολιτευόμενης εφημερίδας, δείχνει πως ο Κιλιτσντάρογλου χρησιμοποιεί μερικές τακτικές από το βιβλίο του αντιπάλου του. Επιδιώκει να συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες επαναφέροντας την κόντρα Ελλάδας – Τουρκίας, που λόγω του σεισμού έχει αποκλιμακωθεί.

Προκλητικό δημοσίευμα από αντιπολιτευόμενη εφημερίδα

Θέλοντας να προκαλέσει αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά, η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική εφημερίδα στην Τουρκία, η Sozcu, η οποία εκφράζει τις ακραίες απόψεις του Κιλιτσντάρογλου, αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έκανε εισβολή σε 20 νησιά.

Η εφημερίδα έχει φωτογραφία του Νίκου Χαρδαλιά από τα Ψαρά, όπου εγκαινίασε ένα εκκλησάκι, και κάνει λόγο για νησιά όπως οι Οινούσσες και τα Ψαρά, τα οποία είναι υπό κατοχή της  Ελλάδας.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «20 νησιά είναι υπό κατάληψη, ανάμεσά τους οι Οινούσσες και τα Ψαρά. Όταν η Τουρκία πάλευε με τον σεισμό, η Ελλάδα έριχνε υποθαλάσσιο καλώδιο στις Οινούσσες. Τα Αντίψαρα υπάγονται στην επαρχίας της Σμύρνης. Η Κυβέρνηση (σ.σ. Ερντογάν) έκλεισε τα μάτια και τα τελευταία 20 χρόνια έγινε εισβολή στα νησιά αυτά».

Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου – Τι συμφέρει την Ελλάδα

Από την μία πλευρά, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει πως κλιμακώνει και αποκλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα, ανάλογα την πολιτική συγκυρία. Για παράδειγμα λίγο καιρό πριν τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εντείνει τις προκλήσεις προς την Ελλάδα, θέλοντας να συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες κάνοντας χρήση των εθνικών τους αντιλήψεων. Όμως, μετά τους σεισμούς και το δυστύχημα στα Τέμπη, ο Ερντογάν έχει αλλάξει στάση και δεν προκαλεί πλέον την Αθήνα.

Από την άλλη πλευρά, ο Κιλιτσντάρογλου έχει δώσει διαφορετικά δείγματα γραφής. Τον Ιούλιο του 2022, ο υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης, ζητούσε από τον Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εισβάλλει στην Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενος με το αφήγημα περί στρατιωτικοποίησης νησιών. Κατηγόρησε μάλιστα τον Ερντογαν, ότι είναι μόνο λόγια σε αντίθεση με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ που είχε εισβάλει στην Κύπρο. Νωρίτερα, ο Κιλιτσντάρογλου, σε άλλο ένα παραλήρημά του, είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν για ελαστικότητα απέναντι στην Ελλάδα αποκαλώντας τον νταή και πως  δεν κάνει τίποτα για τα νησιά «υπό κατοχή». 

Σε κάθε περίπτωση, είτε ο Ερντογάν επανεκλεγεί, είτε ο Κιλιτσντάρογλου, αυτό που συνάγεται ως συμπέρασμα είναι πως τα πράγματα για την Ελλάδα, σε ότι αφορά τις σχέσεις με την γείτονα χώρα, δεν αλλάζουν.

Δεύτερος σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν

Μετρώντας μόλις δύο μήνες πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου, ο Ερντογάν βρίσκεται 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται από πολλούς η πιο κρίσιμη στην ιστορία της Τουρκίας.

Δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 6-7 Μαρτίου από την Alf Research έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται στο 55,1% και ο Ερντογάν στο 44,9%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου ήταν το δημοφιλέστερο με 31,8%, ενώ το κόμμα ΑΚ υστερούσε με 31%. Το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε το 43,5% των ψήφων, ενώ η συμμαχία της κυβέρνησης (ΑΚΡ και MHP) μαζί είχαν 37,5% υποστήριξη.

Σε άλλη έρευνα της Piar, ο Κιλιτσντάρογλου κέρδισε με 57,1%, με τον Ερντογάν να υστερεί με 42,9%. Το CHP πήρε 32,3%, το AKP 30,8% και το HDP 11,6%. Το μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 46,4%, ενώ το AKP και το MHP έλαβαν 37,8%, όπως έδειξε η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου.

Άλλη δημοσκόπηση του ORC που διενεργήθηκε στις 4-6 Μαρτίου -πριν ο Κιλιτσντάρογλου ανακοινωθεί επίσημα ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης-έδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείτο με 56,8% και ο Ερντογάν περιορίστηκε στο 43,2%.

Σε δημοσκόπηση της Metropoll, τέλος, το 34,4% των πολιτών κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις απώλειες κατά τη διάρκεια του σεισμού, ενώ το 26,9% κατηγόρησε τους εργολάβους. Οι δήμοι ήρθαν στην τρίτη θέση, με το 15,4% να τους αναφέρει ως υπεύθυνους, ενώ το 12,9% απάντησε ότι «φταίνει όλοι».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024