Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ντρίμπλα των Κούρδων ανησυχεί τον Ερντογάν

Η ντρίμπλα των Κούρδων ανησυχεί τον Ερντογάν

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι δεν θα κατεβάσει δικό του προεδρικό υποψήφιο στις εκλογές του Μαΐου, ενισχύοντας έτσι ανεπισήμως τη συμμαχία της αντιπολίτευσης

Ενισχύεται η προοπτική να ενωθεί περαιτέρω η αντιπολίτευση στην Τουρκία, μειώνοντας τις πιθανότητες του προέδρου Ερντογάν να επανεκλεγεί, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) ότι δεν θα κατεβάσει δικό του προεδρικό υποψήφιο στις εκλογές του Μαΐου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η Περβίν Μπουλντάν, ηγετικό στέλεχος του κόμματος, δεν ξεκαθάρισε ρητά αν η συμμαχία της θα υποστηρίξει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα.

Ο πρώην συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 2016 με την κατηγορία της τρομοκρατίας λόγω των σχέσεων με τους Κούρδους, έχει εκφράσει στο παρελθόν την υποστήριξή του στον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είναι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το τρίτο κόμμα

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο με υποστήριξη άνω του 10% σε εθνικό επίπεδο και θεωρείται ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου. «Στις προεδρικές εκλογές θα σταθούμε με ευθύνη μας απέναντι στη μονοκρατορία», δήλωσε η Μπουλντάν, προσθέτοντας ότι το HDP θα εργαστεί για την εδραίωση βασικών δικαιωμάτων και δικαιοσύνης στην Τουρκία.

«Για τους λόγους αυτούς, μοιραζόμαστε με το κοινό ότι δεν θα κατεβάσουμε υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές», κατέληξε. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του στις δύο και πλέον δεκαετίες που ηγείται της Τουρκίας. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να υπολείπεται του Κιλιτσντάρογλου, του υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας έξι κομμάτων. Ομως οι ψήφοι του HDP θα είναι κρίσιμες για την αντιπολίτευση προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο – οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις προεδρικές – και να υπερβεί το 50% που απαιτείται για την εκλογή του προέδρου.

Ενα νέο πλήγμα

Λιγότερο από οκτώ εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η ανακοίνωση του HDP αποτελεί νέο πλήγμα στην υποψηφιότητα του Ερντογάν και τις ελπίδες του για την επανεκλογή του. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε κατά τους τελευταίους μήνες πληθώρα επαφών με στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος.

Χθες, είχε συνάντηση με τα δύο μέλη της προεδρίας του, τον Μιδάτ Σαντζάρ και την Περβίν Μπουλντάν.

Ομως, ο εξακομματικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης δεν έχει ενιαία γραμμή σχετικά με τη συνεργασία με το HDP, πράγμα που εμποδίζει μια επίσημη ανακοίνωση για σύμπλευση. Ισως γι’ αυτόν τον λόγο η χθεσινή ανακοίνωση του HDP είναι πιο ασαφής, ώστε να σταλεί εμμέσως το μήνυμα στήριξης στον Κιλιτσντάρογλου στην εκλογική του βάση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής ενόψει Καζακστάν (pics+vid)

Η Εθνική ομάδα προπονήθηκε στη Νέα Σμύρνη και ανεβάζει ρυθμούς ενόψει Καζακστάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024