Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο μεγάλος έρωτας της Μπάγερν που έσβησε άδοξα, το απωθημένο των Βαυαρών και μια παραίτηση από την Bild

Ο μεγάλος έρωτας της Μπάγερν που έσβησε άδοξα, το απωθημένο των Βαυαρών και μια παραίτηση από την Bild

Πώς ήρθε η απόλυση του Γιούλιαν Νάγκελσμαν από την Μπάγερν

Η FC Hollywood επιστρέφει με εκκωφαντικό τρόπο για το γύρισμα του sequel της πιο επιτυχημένης σεζόν στην ιστορία της.

Η εκ προμελέτης απόλυση του Γιούλιαν Νάγκελσμαν από την Μπάγερν οφείλεται εν πολλοίς σε μία παρόμοια απόφαση που λήφθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2019, με θύμα τότε τον Νίκο Κόβατς. Η αντικατάσταση του κροάτη προπονητή από τον βοηθό του Χάνσι Φλικ, τρεις ημέρες πριν από τον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό αποδείχτηκε ως η κορυφαία κίνηση του αθλητικού μάνατζμεντ στην ιστορία του βαυαρικού κλαμπ.

Υπό τις οδηγίες του Φλικ η Μπάγερν σάρωσε όλα τα τρόπαια με ιστορικά, για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, στατιστικά. Κάθε οκτώ αγώνες οι Βαυαροί σήκωναν και ένα τρόπαιο!

Το κόστος για την προσπάθεια επανάληψης της ιστορίας  θα είναι αυτή τη φορά βαρύ και πιθανότητα θα κληθεί να πληρώσει και σκηνοθέτης του sequel, ο αθλητικός διευθυντής Χασάν Σαλιχάμιτζιτς.

Το καλοκαίρι του 2021 ο βόσνιος τεχνικός διευθυντής της Μπάγερν έσκιζε τα ιμάτιά του πως ο Νάγκελσμαν ήταν ο προπονητής που θα αποτελούσε ορόσημο για τη νέα εποχή της ομάδας. Τα αφεντικά του πείσθηκαν και κατέστησαν τον 33 ετών τότε, Νάγκελσμαν τον ακριβότερο προπονητή στον κόσμο πληρώνοντας ρήτρα αποδέσμευσης στη Λειψία 20 εκατ. ευρώ που με τα μπόνους ανέβηκαν στα 25 εκατ. ευρώ.

Το συμβόλαιο του Νάγκελσμαν ήταν πενταετές, πρωτοφανές για τα δεδομένα της Μπάγερν και οι ετήσιες απολαβές του κυμαίνονταν μεταξύ οκτώ και εννέα εκατ. ευρώ.

Ωστόσο στο συμβόλαιο τοποθετήθηκε από τους συνεργάτες του Νάγκελσμαν μια ρήτρα που μόνο αφελείς μπορούσαν να δεχτούν. Σύμφωνα με αυτή αν η Μπάγερν τον απέλυε πριν το τέλος των δύο πρώτων σεζόν, τότε το κλαμπ θα ήταν υποχρεωμένο να πληρώσει στον Νάγκελσμαν τα υπόλοιπα χρήματα του πενταετούς συμβολαίου του. Εκτός κι αν στο μεταξύ βρει άλλη ομάδα.

Μια παράγραφος που θα κοστίσει χρυσάφι στην Μπάγερν και ίσως τη θέση του Σαλιχάμιτζιτς αν στο τέλος της σεζόν αποδειχτεί πως η πρωτοβουλία του να φέρει στη Ζέμπενερ Στράσε τον Τόμας Τούχελ καταλήξει σε φιάσκο.

Είναι κεραυνός;

Για τους κοινούς θνητούς του ποδοσφαίρου η απομάκρυνση του Νάγκελσμαν θεωρήθηκε κεραυνός εν αιθρία. Πιθανόν και για τον ίδιο και τους συνεργάτες του που πληροφορήθηκαν την απόλυσή τους από τον Τύπο. Ωστόσο η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει από πέρυσι. Το πρώτο δυνατό χτύπημα ήταν ο αποκλεισμός της Μπάγερν από το Κύπελλο, γνωρίζοντας τη συντριβή με 5-0 από την Γκλάντμπαχ. Το δεύτερο ήρθε μερικούς μήνες αργότερα, στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν οι Βαυαροί αποκλείστηκαν από τη Βιγιαρεάλ.

Η ζυγαριά άρχισε να γέρνει προς την πλευρά της απόλυσης όταν προστέθηκε στα αρνητικά του Νάγκελσμαν ο φίλερις χαρακτήρας του που τον έφερε αντιμέτωπο με τον Λεβαντόφσκι και στη συνέχεια τον Νόιερ, λόγω της απομάκρυνσης του φίλου, κουμπάρου και προπονητή του Τόνι Ταπάλοβιτς γιατί θεωρούσε πως μετέφερε τις συζητήσεις τους στους ποδοσφαιριστές.

Με τα δημόσια ξεσπάσματά του και την αποδόμηση των προσπαθειών των παικτών του, όπως έκανε στην τελευταία ήττα από τη Λεβερκούζεν, έφερε στην επιφάνεια αυτό που όλοι υποψιάζονταν: είχε χάσει τα αποδυτήρια, όπως συνέβη με τον Νίκο Κόβατς και τον Κάρλο Αντσελότι. Και φυσικά είχαν την ίδια τύχη.

Αρνητικό αντίκτυπο στη Ζέμπενερ Στράσε είχε και η σχέση του Νάγκελσμαν με τη δημοσιογράφο της Bild Λένα Βούρτσενμπεργκερ η οποία κάλυπτε το ρεπορτάζ της Μπάγερν. Όταν αποκαλύφθηκε το ειδύλλιο η εφημερίδα την τοποθέτησε στο τμήμα με τις τοπικές ειδήσεις.

Νάγκελσμαν και Βούρτζενμπεργκερ βρίσκονταν στο Τιρόλο για σκι όταν πληροφορήθηκαν την απόφαση της Μπάγερν. Αμέσως η νεαρή δημοσιογράφος ενημέρωσε την Bild πως παραιτείται και αποσύρεται μετά το τέλος του μήνα.

Η κίνησή της ερμηνεύτηκε ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγαπημένο της.

Οπως ο Κόβατς

Η ιστορία του Νάγκελσμαν μοιάζει βγαλμένη από καρμπόν με αυτή του Κόβατς. Επί των ημερών του Κροάτη η Μπάγερν πήγαινε τρένο στο Τσάμπιονς Λιγκ, σημειώνοντας μόνο νίκες αλλά παρέπαιε, για τα δεδομένα της ομάδας, στην Μπουντεσλίγκα. Ο Κόβατς απολύθηκε μετά την ήττα από την Αϊντραχτ με 5-1, αφήνοντας την Μπάγερν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον Νάγκελσμαν. Οκτώ νίκες σε αντίστοιχους αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς να έχει δεχτεί γκολ στις επτά απ’ αυτές και αποκλείοντας την Παρί στους «16». Η ομάδα δεν απέδιδε όμως στην Μπουντεσλίγκα και η ήττα από τη Λεβερκούζεν ήταν η σταγόνα της απόλυσης.

Στις επίσημες ανακοινώσεις τους για το διαζύγιο με τον Νάγκελσμαν ο CEO Ολιβερ Καν και ο Χασάν Σαλιχάμιτζιτς υπογραμμίζουν την αγωνιστική πτώση της ομάδας μετά το Μουντιάλ, γεγονός που έθεσε εν αμφιβόλω την επιτυχία στις φετινές διοργανώσεις.

Ο Σαλιχάμιτζιτς υπογράμμισε πως ήταν από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έχει λάβει.

Στην ανακοίνωση δεν εκφράζεται φυσικά η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του 35χρονου προπονητή για το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούσε μεγάλο αριθμό παικτών προκαλώντας γκρίνια στους παροπλισμένους, ούτε φυσικά ό,τι δεν προώθησε στην πρώτη ομάδα ταλέντα από την ακαδημία, όπως τον Πάουλ Βάνερ και τον Αριον Ιμπραΐμοβιτς.

Ο διάδοχος του Νάγκελσμαν θα είναι ο Τούχελ ο οποίος πιάνει δουλειά τη Δευτέρα και το συμβόλαιό του αναφέρει ημερομηνία λήξης «30 Ιουνίου 2025». Ποιος πιστεύει όμως τα συμβόλαια;

Ο Τούχελ ήταν το μεγάλο απωθημένο της Μπάγερν. Το 2018 είχε κάνει τις πρώτες συζητήσεις με τον Σαλιχάμιτζιτς αλλά ο πανταχού παρών Ούλι Χένες μπήκε εμπόδιο στα σχέδια του Βόσνιου, γιατί ήθελε να παραμείνει στον πάγκο ο φίλος του Γιουπ Χάινκες. Ο τελευταίος όμως ζήτησε να αποχωρήσει αλλά τότε ο Τούχελ είχε ήδη απομακρυνθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτή τη φορά το φλερτ κατέληξε σε γάμο. Οι Βαυαροί επίσπευσαν τα γεγονότα όταν πληροφορήθηκαν πως τον γερμανό προπονητή πολιορκούσαν η πρώην ομάδα του Παρί Σεν Ζερμέν, η Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και η Τότεναμ.

Στο πρώτο παιχνίδι στην επιστροφή του στην Μπουντεσλίγκα ο Τούχελ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα στην οποία ουσιαστικά έκανε μεγάλο όνομα, την Ντόρτμουντ.

Οι παρατηρητές σημειώνουν πως η ιστορία του Τούχελ με τις πρώην ομάδες του δείχνει πως οι σχέσεις του με την Μπάγερν δεν θα είναι εύκολες. Το Μόναχο αποτελεί ναρκοπέδιο για κάθε προπονητή, με τους Χένες, Καν, Χάινερ και Σαλιχάμιτζιτς να προκαλούν εκρήξεις.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024