Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Άντονι Μπλίνκεν καλεί τα μέλη του ΔΠΔ να συμμορφωθούν με το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Ο Άντονι Μπλίνκεν καλεί τα μέλη του ΔΠΔ να συμμορφωθούν με το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Ωστόσο, η χώρα που εκπροσωπεί, οι ΗΠΑ δηλαδή, δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου...

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε όλα τα μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να συμμορφωθούν με το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το δικαστήριο για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΠΔ κατηγόρησε τον Πούτιν για το έγκλημα πολέμου της παράνομης μεταφοράς εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η νομική κίνηση υποχρεώνει τα 123 κράτη-μέλη του ΔΠΔ να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.

«Νομίζω ότι όποιος είναι συμβαλλόμενο μέρος του δικαστηρίου, θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του», δήλωσε ο Μπλίνκεν, όταν ρωτήθηκε από τον Αμερικανό γερουσιαστή, Λίντσεϊ Γκράχαμ, σε ακρόαση της επιτροπής πιστώσεων της Γερουσίας, αν θα ενθάρρυνε τους Ευρωπαίους συμμάχους να «παραδώσουν» τον Πούτιν.

Εκ του… ασφαλούς οι ΗΠΑ

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του ΔΠΔ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Πούτιν έχει σαφώς διαπράξει εγκλήματα πολέμου, προσθέτοντας πως το ένταλμα του ΔΠΔ ήταν δικαιολογημένο.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «άκυρη».

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ, αν και το Κίεβο παραχώρησε στο δικαστήριο δικαιοδοσία για τη δίωξη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν διαθέτει δική του αστυνομική δύναμη και η εκτέλεση εντάλματος σύλληψης εξαρτάται από τα κράτη-μέλη του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024