Κυριακή 21 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιγότερες θερμίδες επιβραδύνουν τη γήρανση

Λιγότερες θερμίδες επιβραδύνουν τη γήρανση

Καθυστέρηση στη γήρανση του οργανισμού προκαλεί η παρατεταμένη δίαιτα με θερμίδες κατά 25% λιγότερες από το κανονικό

Επιβράδυνση της γήρανσης κατά 2-3% μπορούμε να πετύχουμε αν μειώσουμε κατά 25% τις θερμίδες που τρώμε καθημερινά. Μπορεί το αποτέλεσμα να φαίνεται μικρό και η προσπάθεια μεγάλη, όμως οι ειδικοί τονίζουν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για πολύ μεγάλη υπόθεση.

Η μείωση των θερμίδων κατά 25% επιβράδυνε κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες τον ρυθμό γήρανσης σε νεαρούς και μεσήλικες ενήλικες, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που συνέχισαν να τρώνε κανονικά, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Nature Aging.

Πρόκειται για την πρώτη στο είδος της μελέτη σε ανθρώπους η οποία ενισχύει προηγούμενα δεδομένα που είχαν διαπιστωθεί από μελέτες σε ζώα και υποστήριζαν ότι ο ρυθμός γήρανσης μπορεί να αλλάξει.

Ο εποπτεύων της νέας μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης Ντάνιελ Μπέλσκι, παραπέμποντας σε σειρά προηγούμενων μελετών, επεσήμανε ότι «αντίστοιχη μείωση στο ρυθμό της γήρανσης, διαπιστώθηκε πως έχει σημαντική επίδραση στον κίνδυνο θανάτου των ανθρώπων».

Η νέα μελέτη, έκανε σύγκριση ανάμεσα σε 75 άτομα που έτρωγαν κανονικά και 145 άτομα στα οποία τυχαία ανατέθηκε να μειώσουν τις θερμίδες που έπαιρναν καθημερινά. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη μάζας σώματος 22-27,9, δηλαδή το βάρος τους ήταν κανονικό ή είχαν ελάχιστα κιλά παραπάνω. Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων, επιβράδυναν τον ρυθμό γήρανσής τους κατά 2% έως 3% σε διάστημα 2 ετών.

Ο Ντ. Μπέλσκι, έφερε ως παράδειγμα, μια άλλη μελέτη, σύμφωνα με την οποία παρόμοια επιβράδυνση του ρυθμού γήρανσης οδήγησε σε μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 10-15% σε διάστημα 10 έως 15 ετών, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τη διακοπή καπνίσματος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Μπορεί μείωση του ρυθμού γήρανσης κατά 2-3%  να μη φαίνεται και τόσο σημαντική, όμως 10-15% μείωση του κινδύνου θανάτου φαίνεται πως είναι μεγάλη υπόθεση. Πολύ περισσότερο όταν τα αποτελέσματα της μελέτης μας, δείχνουν ότι μπορεί να είναι δυνατό να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της βιολογικής γήρανσης με μια συμπεριφορική παρέμβαση».

Παρότι ο ρυθμός της γήρανσης επιβραδύνθηκε, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές αλλαγές σε δύο δείκτες μέτρησης της βιολογικής γήρανσης στη μελέτη, επισημαίνοντας ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Τα ευρήματα «είναι εντυπωσιακά, καθώς ο θερμιδικός περιορισμός έδειξε πιο αργό ρυθμό γήρανσης σε υγιείς ενήλικες. Η διαπίστωση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία του πληθυσμού. Γι΄ αυτό χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες που θα επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα», δήλωσε η διαιτολόγος Βαντάνα Σέθ.

Μακροπρόθεσμες δυσκολίες

«Είναι καλή ένδειξη ότι ο θερμιδικός περιορισμός στον άνθρωπο μπορεί να τροποποιήσει πτυχές της βιολογικής γήρανσης, όπως αντίστοιχα είναι γνωστό για τα πειραματόζωα εδώ και πολλές δεκαετίες», ανέφερε ο  διευθυντής του Ινστιτούτου Υγιούς Γήρανσης και Μακροβιότητας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ Ματ Κέμπερλαϊν και επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου ανασκόπησης «Αντιγηραντική διατροφή: Διαχωρίζοντας το γεγονός από τη φαντασία», που δημοσιεύθηκε στο Science το 2021.

Μέρος της ανησυχίας του Κέμπερλαϊν είναι ότι η μείωση των θερμίδων σας κατά ένα τέταρτο μπορεί να μην είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική.

«Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτές οι μετρήσεις αφορούν μόνο ένα μέρος της βιολογικής γήρανσης και πιθανότατα δεν είναι ακριβής η συνολική μέτρηση της βιολογικής ηλικίας ή του ρυθμού βιολογικής γήρανσης», είπε ο Κέμπερλαϊν, προσθέτοντας πως «τα ευρήματα δείχνουν ότι σε επίπεδο πληθυσμού, μια μείωση της θερμιδικής πρόσληψης κατά 25% είναι απίθανο να έχει μεγάλες επιπτώσεις στη βιολογική γήρανση, εκτός εάν εφαρμοστεί για πολλά χρόνια, κάτι που πιθανότατα δεν είναι λογικό για τους περισσότερους ανθρώπους».

Διαλείπουσα νηστεία

Η μείωση των θερμίδων σχετίζεται και με άλλες διατροφικές στρατηγικές, όπως η διαλείπουσα νηστεία και ο περιορισμός στις ώρες διατροφής, ανέφερε ο Μπέλσκι, εξηγώντας πως «Η διαλείπουσα νηστεία και ο περιορισμός στις ώρες διατροφής είναι παρεμβάσεις που έχουν αναπτυχθεί και επειδή σε πειράματα με ζώα, έχει διαπιστωθεί αντίστοιχη βιολογική επίδραση με τον περιορισμό των θερμίδων».

Και πρόσθεσε πως «κάποιοι θα υποστήριζαν ότι ο λόγος της δράσης αυτής από τον περιορισμό των θερμίδων οφείλεται στο γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι περιορίζουν τις θερμίδες τους, τείνουν επίσης να περιορίζουν και τις ώρες που τρώνε στη διάρκεια της ημέρας».

Sports in

LIVE: Άρης – ΑΕΚ

LIVE: Άρης – ΑΕΚ. Παρακολουθήστε live στις 19:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Άρης – ΑΕΚ για την 6η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Απριλίου 2024