Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι κρύβει η «Παράλληλη Αγάπη» της Άντζυς Σαμίου

Τι κρύβει η «Παράλληλη Αγάπη» της Άντζυς Σαμίου

«Παράλληλη αγάπη στη συνείδηση μου αγκάθι στην καρδιά φτερά, προτού να σε γνωρίσω δεν χρειάστηκε να ζήσω ούτε μια φορά. Παράλληλη αγάπη σ' ένα δρόμο όλο λάθη με παρέσυρες και τις κατηγορίες όσες είχα αμαρτίες τις απέσυρες»

«Παράλληλη αγάπη» τραγουδούσε το (αρκετά πλέον) μακρινό 1999 η Άντζυ Σαμίου και σίγουρα ούτε η ίδια δεν μπορούσε τότε να φανταστεί ότι 24 χρόνια μετά θα ακούμε το τραγούδι της αυτό με την ίδια συχνότητα τόσο στα ραδιόφωνα, όσο και στις πρωινές (και μεσημεριανές) ψυχαγωγικές εκπομπές.

Για να γίνει αυτό δεν χρειάστηκε μια «παράλληλη αγάπη», χρειάστηκε όμως μια «παράλληλη ερμηνεία», ένα εξώδικο, πολλές δηλώσεις από τους εμπλεκόμενους και τόνοι… e-μελανιού.

Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο να… διχαστούμε (όχι ότι το έχουμε δύσκολο σαν λαός) για ένα τραγούδι που πρωτοκυκλοφόρησε πριν από 24 χρόνια;

(Πριν συνεχίσω, για να καταλάβετε πόσο παλιά είναι το 1999, σκεφτείτε ότι μιλάμε για την εποχή που είχαμε ακόμα Δραχμές, δεν είχαν γίνει οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, δεν είχαμε πάρει το Euro και δεν είχαμε κερδίσει τη Eurovsion).

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της υπόθεσης αυτής πρέπει να ταξιδέψουμε κι εμείς 24 χρόνια πριν, δηλαδή στο 1999 και στην Ελλάδα της ευμάρειας.

Ήταν οι εποχές που τα μπουζούκια και οι πίστες λειτουργούσαν… οκτώ μέρες την εβδομάδα, τα πεντοχίλιαρα έμοιαζαν όντως «πετσετάκια», τα λουλούδια έφευγαν «βροχή» και γενικά άπαντες διασκέδαζαν χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι τους περιμένει!

Τότε ήταν που η Άντζυ Σαμίου, η οποία μεσουρανούσε, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το τραγούδι «Παράλληλη Αγάπη».

Η αγάπη του κόσμου για αυτό το τραγούδι ήταν τέτοια, που ο μύθος θέλει κάθε φορά που το ερμήνευε στο νυχτερινό κέντρο  που εμφανιζόταν ο κόσμος από κάτω να «γκρεμίζει» το μαγαζί. Τότε μάλιστα δεν υπήρχαν οι ψηφιακές πλατφόρμες που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, οπότε (εφόσον δεν είχες στην κατοχή σου το cd ενός καλλιτέχνη), κάθε άκουσμα ενός τραγουδιού ήταν ξεχωριστό και πολλές φορές μοναδικό.

Το χρόνια πέρασαν και η «Παράλληλη Αγάπη», όπως και η Άντζυ Σαμίου, έδωσαν τη θέση τους σε νέα τραγούδια και νέους καλλιτέχνες, ενώ η τραγουδίστρια εγκατέλειψε τις πίστες.

Μοιραία και τα τραγούδια της ξεχάστηκαν…

Παράλληλη αγάπη, παράλληλη ερμηνεία…

Τα χρόνια πέρασαν, το Ευρώ ήρθε στη ζωή μας, η Ελλάδα κέρδισε το Euro, στη συνέχεια διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έναν χρόνο αργότερα κέρδισε και τη Eurovision, στη συνέχεια μεσολάβησε μια οικονομική κρίση και αρκετά μνημόνια, ενώ τα μπουζούκια έφτασαν να λειτουργούν μόλις δυο μέρες (στην καλύτερη) την εβδομάδα: Παρασκευή και Σάββατο.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε στο 2023 και ο Άγιος Βασίλης έφερε δώρο στην Χριστίνα Σάλτη τα δικαιώματα του τραγουδιού «Παράλληλη Αγάπη».

Μια τεράστια επιτυχία του παρελθόντος στα χέρια μιας νεαρής, ταλαντούχας και πολλά υποσχόμενης τραγουδίστριας: Σίγουρη επιτυχία. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

«Πολλά» είναι η απάντηση. Κι έτσι κι έγινε. Πριν καλά καλά προλάβει η Χριστίνα Σάλτη να κυκλοφορήσει το τραγούδι της, ήδη στο Tik Tok και τα λοιπά social media γινόταν χαμός με την «Παράλληλη Αγάπη» σε ερμηνεία της Ανδρομάχης. Τι είχε συμβεί; Μια άλλη νεαρή, ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη τραγουδίστρια, είχε ερμηνεύσει το ίδιο τραγούδι ως cover και το είχε ανεβάσει στο Tik Tok, όπου είχε γίνει -κυριολεκτικά- χαμός!

Σα να μην έφτανε αυτό, έξι μόλις μέρες αφότου ανέβηκε το τραγούδι της Χριστίνας Σάλτη στο Youtube, εμφανίστηκε το ίδιο τραγούδι σε ερμηνεία της Ανδρομάχης.

Αν ψάξει κανείς στο Youtube θα βρει χιλιάδες cover τραγουδιών, από εκατοντάδες καλλιτέχνες, άλλοι πιο γνωστοί, άλλοι λιγότερο γνωστοί, μιας και αποτελεί σύνηθες φαινόμενο ένας τραγουδιστής να εμπνέεται και να ερμηνεύει ξανά ένα τραγούδι που δεν γράφτηκε για αυτόν, συνήθως χωρίς να έχει τα δικαιώματα και σίγουρα όχι για εμπορική χρήση. Ωστόσο, τα περισσότερα cover έχουν λίγες χιλιάδες προβολές και σίγουρα πολύ μικρότερη απήχηση από τα original τραγούδια.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, όπως είπαμε και παραπάνω, ΟΛΑ πήγαν στραβά για την Χριστίνα Σάλτη, αφού και με τη βοήθεια του Tik Tok η ερμηνεία της Ανδρομάχης «εκτοξεύτηκε» και άρχισε να κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, κοντράροντας στα ίσα την ερμηνεία της Χριστίνας Σάλτη, τουλάχιστον όσον αφορά στις προβολές στο Youtube.

Και μετά… πόλεμος!

Το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται εύκολα… Ωστόσο, θα κάνω μια προσπάθεια να βάλω σε μια σειρά και να σας μεταφέρω το χρονικό του «πολέμου» αυτού.

«Η Ανδρομάχη έβγαλε το τραγούδι χωρίς να πάρει άδεια, ενώ γνώριζε ότι θα το κυκλοφορήσει η Χριστίνα Σάλτη» είπεσε δηλώσεις που έκανε ο συνθέτης Κώστας Μηλιωτάκης στο Star, όντας ο πρώτος που αντέδρασε.

«Εγώ κοιτάω τη δουλειά μου, δεν θέλω να ασχολούμαι με διάφορα άλλα που λέγονται. Εγώ το έκανα με άδειες το κομμάτι, πολύ τυπικά, δεν έχω κάνει κάτι κακό για να απολογηθώ» σχολίασε από την πλευρά της η Χριστίνα Σάλτη μέσα από τον ραδιοφωνικό σταθμό Transistor 100,3.

«Το ότι εγώ ήθελα να κάνω ένα medley με αυτό το κομμάτι το γνώριζαν όλοι. Το είχα ανακοινώσει σε όλους και στην εταιρία και στους συνεργάτες μου. Δεν έκανα κάτι κρυφά. Δεν είμαι ύπουλος άνθρωπος. Ο,τι έχω καταφέρει και όπου έχω φτάσει το έχω κάνει μόνη μου. Ανέβασα το ‘Παράλληλη αγάπη’ σε medley από σεβασμό, γι’ αυτό και έγραψα από κάτω ότι τα δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς και στους ερμηνευτές. Μου είπαν ότι ο κ. Μηλιωτάκης θα μου στείλει εξώδικο σε περίπτωση που δεν κατεβάσω τα βίντεο που έχω ανεβάσει. Οχι απλά στενοχωρήθηκα, απογοητεύτηκα τόσο πολύ. Είμαι μια κοπέλα που προσπαθώ μόνη μου. Γιατί να φοβίσεις και να τρομάξεις έτσι έναν άνθρωπο; Γιατί να γίνει αυτό; Πάρε με ένα τηλέφωνο, όπως έκανα και εγώ και δεν μου απάντησε» απάντησε στα παραπάνω η Ανδρομάχη με ανάρτηση στο Instagram, η οποία ωστόσο λίγο αργότερα «εξαφανίστηκε».

Θέση για το θέμα πήρε και η πρώτη ερμηνεύτρια του κομματιού -πως θα μπορούσε να λείψει άλλωστε-, η Αντζυ Σαμίου, η οποία τοποθετήθηκε υπέρ του Κώστα Μηλιωτάκη.

«Ο δημιουργός γεννάει ένα ‘παιδί’ και το αφήνει να του φύγει, να πάει στον κόσμο, για να του προσφέρει συναισθήματα! Δεν ξέρει την τύχη του, ρισκάρει να κακοποιηθεί, να χαθεί, να μην πάρει την αγάπη που του αξίζει. Κι από την άλλη περισσότερα θα κερδίσουν οι άλλοι από αυτό το δημιούργημα παρά ο ίδιος ο δημιουργός του. Μόνο αν έχεις την ευλογία να μπορείς να δημιουργήσεις καταλαβαίνεις την αξία αλλά και την ανάγκη να προστατέψει κανείς το πνευματικό ‘παιδί’ του. Ο κόσμος στην Ελλάδα κάποτε θα πρέπει να μάθει να σέβεται τους δημιουργούς, γιατί τους χρωστάει πολλά. Ο ερμηνευτής έρχεται δεύτερος είτε μας αρέσει είτε όχι. Με πολλή αγάπη το λέω!» σημείωσε με νόημα μέσω facebook και παίρνοντας έμμεσα θέση υπέρ της Χριστίνας Σάλτη.

Λίγες μέρες αργότερα βέβαια πήρε εμφανώς τη θέση της Χριστίνας Σάλτη, λέγοντας πως «πάντοτε ξέραμε ότι η Παράλληλη Αγάπη, μετά το Μη Φεύγεις Απόψε, ήταν από τα πιο δυνατά τραγούδια που είχα στη δισκογραφία μου. Όμως, αυτή τη στιγμή πραγματικά έχει γίνει viral. Το κατάφερε αυτό η Ανδρομάχη; Πολύ πιθανό, ναι, γιατί όχι; Και την ευχαριστώ πάρα πολύ μέσα από την καρδιά μου για αυτό».

«Όμως όλοι οι τραγουδιστές θα θέλαμε κάποια τραγούδια να τα έχουμε πει εμείς, να είναι δικά μας. Δυστυχώς, δεν έχουμε το δικαίωμα να βγούμε και να τα πουλήσουμε στα Μέσα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να πάρουμε την άδεια των δημιουργών. Άρα η Ανδρομάχη χάνει το δίκιο της. Μπορώ να την καταλάβω, να νιώσω την πίκρα της. Έδωσε την ψυχούλα της για αυτό το τραγούδι, ναι, αλλά όπως λέω και πάλι δεν έχει το δικαίωμα να το βγάλει στο YouTube με δική της μουσική και να πει: το έχω. Δεν γίνεται» είπε με αρκετά γλαφυρό τρόπο.

Εν κατακλείδι…

Κάπου εκεί συνέβησαν άλλα, πολύ πιο σοβαρά πράγματα, στην χώρα και το ζήτημα αυτό ξεχάστηκε.

Αυτό που γνωρίζουμε προς το παρόν -τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές- είναι πως η «Παράλληλη Αγάπη» της Χριστίνας Σάλτη έχει 1,5 εκατομμύριο προβολές στο Youtube, ενώ η «Παράλληλη Αγάπη» της Ανδρομάχης, όπου παρά τις απειλές και τα εξώδικα βρίσκεται ακόμα στον «αέρα», έχει 1,3 εκατομμύριο προβολές.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα είχε επίσης να μάθουμε τι κρύβεται πίσω από την «Παράλληλη Αγάπη» της Άντζυς Σαμίου και πως φτάσαμε 24 χρόνια μετά την αρχική του ερμηνεία δύο τραγουδίστριες να «θυμηθούν» το ίδιο τραγούδι και μάλιστα να το κυκλοφορήσουν την ίδια περίοδο.

Γιατί όπως και να το κάνουμε, αυτό μόνο τυχαίο γεγονός δεν θα πρέπει να θεωρείται…

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι πως (αφού τελείωσε και η κόντρα της Δέσποινας Βανδή με την Άννα Βίσση) φτάσαμε το 2023 να ρωτάμε: Εσύ είναι «Σαλτικός» ή «Ανδρομαχικός»;

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024