Ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου μιλά για τα νέα του καθήκοντα και αρμοδιότητες.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης σε συνέντευξη στη Cyprus Times ο Μιχάλης Χατζηγιάννης μιλά για τη γνωριμία του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την πρόταση για υπουργοποίηση, την κριτική που δέχθηκε, ενώ αναφέρεται στις προσδοκίες του και τις προτεραιότητές του.

Με ποιες προσδοκίες αναλαμβάνετε τα ηνία του νεοσύστατου υφυπουργείου Πολιτισμού;

Να βελτιώσω στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη θέση του καλλιτέχνη στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ποιότητα του πολιτισμού στην χώρα μας.

Ποιο αποτύπωμα θέλετε να αφήσετε;

Σε ό,τι αφορά στο αποτύπωμα, είναι το όραμα μου είναι να γεννιούνται τα παιδιά μας σε ένα περιβάλλον όπου η Παιδεία να έχει κυρίαρχη θέση και μέσα από αυτή η Τέχνη και η Αισθητική ως αυτονόητες κινητήριες δυνάμεις να τροφοδοτούν και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων μας από την αρχή της ζωής τους. Έτσι θα δημιουργηθεί μια κοινωνία η οποία να προστατεύει το περιβάλλον και να προάγει τον Πολιτισμό. Μια κοινωνία που θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση του καλλιτέχνη, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες στη δημιουργία και τα μέσα της έκθεσης των έργων της Τέχνης στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε ιεραρχήσει;

Έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία ενημέρωσης από τους ίδιους τους ανθρώπους του Πολιτισμού σε ό,τι αφορά, τα προβλήματα, τις έγνοιες και τις ιδέες τους. Ταυτόχρονα έχουμε στόχους που επείγει να προωθήσουμε. Σε πρώτο στάδιο είναι τρεις:

  1. η κατοχύρωση του στάτους του καλλιτέχνη
  2. η καθιέρωση της κάρτας νέων για πρόσβαση σε εκδηλώσεις Κυπρίων καλλιτεχνών
  3. απαλλαγή από την καταβολή φόρου των χορηγιών στις πολιτιστικές εκδηλώσεις

Αισθάνεστε ότι τελείτε υπό πίεση ώστε να αποδείξετε για την καταλληλότητα της επιλογής σας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πώς απαντάτε σε εκείνους που σας αμφισβητούν;

Δεν είναι θέμα πίεσης, είναι θέμα πολιτισμού το να δίνεις σε κάποιο μια σχετική πίστωση χρόνου. Ας είναι όμως , δέχομαι την όποια κριτική έστω και ανέξοδη, διότι εγώ έχω διοριστεί ως υφυπουργός Πολιτισμού και δεν έχω την πολυτέλεια της αποτυχίας. Δεν δουλεύω μόνο για όσους μου κάνουν κριτική αλλά δουλεύω κυρίως για τους πολλούς που έχουν ανάγκη να βυζάξουν πολιτισμό όπως το γάλα της μητρός τους, όπως έγραψε κάποτε και ο Διονύσιος Σολωμός.

Ένα από τα επιχειρήματα που λέγονται από όσους επικρίνουν την υπουργοποίησή σας είναι ότι εδώ και χρόνια απουσιάζετε από την Κύπρο και κατά συνέπεια δεν γνωρίζετε τα δεδομένα.

Στην Κύπρο πηγαινοέρχομαι διαρκώς, εδώ είναι οι γονείς, η αδελφή μου με την οικογένεια της και οι φίλοι μου. Ποτέ δεν έχω χάσει επαφή με την πατρίδα μου και γνωρίζω πολύ καλά τι γίνεται εδώ.

Η ανακοίνωση του διορισμού σας αποτέλεσε έκπληξη για την κοινή γνώμη. Ήταν και για εσάς έκπληξη;

Ήταν έκπληξη μάλλον για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη που αποδέχτηκα την πρόταση του. Θεωρούσε μάλλον ότι δεν θα απαντούσα θετικά λόγω της διαρκούς ενασχόληση μου με τη μουσική, αφού γνώριζε τι έκανα.

Πώς προέκυψε;

Προέκυψε 48 ώρες πριν σχηματίσει κυβέρνηση. Έφευγα από το εκλογικό του επιτελείο όταν μου έκαμε την πρόταση. Ξαφνιάστηκα αλλά είπα ότι θα το σκεφτώ σοβαρά. Το σκέφτηκα κι όπως κι αν τα μετρούσα τα κουκιά η απάντηση θα έπρεπε να ήταν αρνητική εκτός αν η απάντηση αγνοούσε το θέμα των απολαβών. Το αγνόησα και είπα ότι θα σταθώ στη γη που με γέννησε να δουλέψω. Κι αυτό κάνω…

Οι σχέσεις σας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη χρονολογούνται. Είστε γνωστοί ή φίλοι;

Γνωριστήκαμε μόλις πήγα στην Αθήνα το 1998 για το «Άγγιγμα ψυχής». Ερχόταν στο Ταμπού που έπαιζα με τον Γιώργο Χατζηνάσιο. Γίναμε φίλοι και από τότε υπάρχει μια σχέση οικογενειακή και συνεπώς και μια εμπιστοσύνη μεταξύ μας.

Η πολιτική είναι κάτι που σας απασχολεί; Είχατε στο παρελθόν πρόταση για εμπλοκή στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, ή όχι;

Η πολιτική πάντα με απασχολούσε. Είμαι ενεργός πολίτης, πολιτικοποιημένος αλλά όχι κομματικοποιημένος. Δεν είχα ποτέ ανάμιξη στα κόμματα ούτε ποτέ προηγουμένως μου έγινε πρόταση για εμπλοκή στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Είναι κάπως σκληρό…άθλημα η πολιτική για έναν καλλιτέχνη, δεν είναι;

Είναι σκληρό διότι ο καλλιτέχνης είναι δημόσιο πρόσωπο και απασχολεί την κοινή γνώμη, έτσι κι αλλιώς, με τον τρόπο που κινείται στον καλλιτεχνικό κόσμο, με την εμφάνιση, τη συμπεριφορά του και τη ζωή του. Όταν και στην πρώτη γραμμή της ενεργούς πολιτικής αναπόφευκτά η κάθε σου κίνηση τίθεται κάτω από τους προβολείς της δημοσιότητας και της κριτικής. Αναμενόμενο. Ωστόσο εγώ δεν ανάλαβα τη συγκεκριμένη θέση για να επιδεικνύω τα ρούχα μου αλλά με τη δουλειά μου να προαγάγω τον πολιτισμό στην πατρίδα μου.

Πόσο ασύμβατα είναι τα νέα σας καθήκοντα με την καλλιτεχνική σας ιδιότητα. Προφανώς δεν θα σας βλέπουμε σε εμφανίσεις, δεν είναι;

Στις συμβατικές εμφανίσεις και συναυλίες θα υπάρξει μια ανάπαυλα. Θα μετέχω σε εκείνα τα καλλιτεχνικά δρώμενα όπου η παρουσία μου θα επιβάλλεται.

Η δημιουργία όμως δεν σταματά, έτσι;

Όχι, δεν σταματά, διότι η μουσική είναι μέσα στο DNA μου. Όταν ξεκουράζομαι παίρνω την κιθάρα μου και παίζω. Παίζω και κάνω αυτό που ξέρω πολύ καλά. Γράφω μουσική και σκαρώνω τραγούδια!

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr