Με πολύχρωμες σημαίες γέμισε το Μιλάνο, λόγω χιλιάδων διαδηλωτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της νέας δεξιάς κυβέρνησης να περιορίσει τα δικαιώματα των γκέι ζευγαριών.

Τα δικαιώματα των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών και η προσφυγή τους σε παρένθετη μητρότητα αποτελεί κύριο πολιτικό θέμα τις ημέρες αυτές στην Ιταλία.

Η Ιταλία νομιμοποίησε τις ενώσεις πολιτών του ιδίου φύλου το 2016, αλλά η αντίθεση από την Καθολική Εκκλησία σήμαινε ότι σταμάτησε να παραχωρήσει σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια το δικαίωμα υιοθεσίας.

Αντίθετα, οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά περίπτωση από τα δικαστήρια σε νομικές ενέργειες που έλαβαν οι γονείς, αν και ορισμένες τοπικές αρχές αποφάσισαν να ενεργήσουν μονομερώς.

Μια μητέρα ή ο πατέρας που δεν αναγνωρίζεται νομικά ως γονέας του παιδιού τους μπορεί να αντιμετωπίσει τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου να χάσει το παιδί εάν ο εγγεγραμμένος γονέας πεθάνει ή η σχέση του ζευγαριού χαλάσει, σύμφωνα με το Al Jazeera.

«Εσείς εξηγείτε στον γιο μου ότι δεν είμαι η μητέρα του», έγραφε μια πινακίδα που κρατήθηκε σε μια θάλασσα από σημαίες ουράνιου τόξου που γέμισε μια από τις κεντρικές πλατείες του Μιλάνου το Σάββατο.

«Ναι στις φυσικές οικογένειες, όχι στο λόμπι LGBT!» είπε σε μια ομιλία της πέρυσι πριν από την εκλογή της ως επικεφαλής ενός δεξιού συνασπισμού η Τζόρτζια Μελόνι.

Τέλος στην καταχώρηση παιδιών από γκέι ζευγάρια

Η ιταλική δεξιά κυβέρνηση είπε στο δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου να σταματήσει να καταχωρεί τα παιδιά από γονείς του ίδιου φύλου.

Ελλείψει σαφούς νομοθεσίας για το θέμα, ορισμένα δικαστήρια έχουν αποφανθεί υπέρ του να επιτρέπεται σε ζευγάρια του ίδιου φύλου να υιοθετούν τα παιδιά του άλλου, και οι δήμαρχοι ορισμένων πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Μιλάνου, έχουν καταγράψει παρένθετες γεννήσεις σε ομόφυλα ζευγάρια.

Επικαλούμενη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ιταλίας, η νομαρχία του Μιλάνου – τοπικό σκέλος του υπουργείου Εσωτερικών – υποστήριξε ότι οι γονείς μπορούσαν να λάβουν νομική αναγνώριση μόνο με ρητή έγκριση υιοθεσίας από δικαστήριο, σύμφωνα με το Reuters.

Σε δηλώσεις της σε εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η υπουργός Ισότητας και Οικογένειας, Εουτζένια Ροτσέλα, δήλωσε χθες ότι «η υποκατάστατη μητρότητα δημιουργεί μια αγορά παιδιών» και ότι «υπάρχουν διεθνείς εκθέσεις -μάλιστα προσπάθησαν να οργανώσουν μία και στο Μιλάνο- αλλά στην Ιταλία η υποκατάσταση μητρότητα απαγορεύεται». «Με την υιοθεσία διορθώνουμε μια ζημιά, ενώ με την υποκατάστατη μητρότητα προγραμματίζουμε μια άλλη ζημιά», πρόσθεσε η Ροτσέλα.

H ιταλική κεντροαριστερά, μέσω της βουλευτή Ιρένε Μάντζι, απάντησε ότι «ο Μολικόνε βρίσκεται σε φάση ντελίριου» και ότι «αυτό που έχει σημασία δεν είναι το συγκεκριμένο ντελίριο, αλλά να μην δημιουργηθούν οικογένειες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και να τυχαίνουν πάντα σεβασμού και προστασίας τα δικαιώματα των παιδιών».

Οι οικογένειες Ουράνιο Τόξο της Ιταλίας ,τέλος, υπογράμμισαν ότι «επιθυμούν να εγκριθεί νόμος, όπως συνέβη σε όλες, σχεδόν, τις ευρωπαϊκές χώρες, ο οποίος να προβλέπει την νομική ύπαρξη των παιδιών τους και να επιτρέπει στους γονείς, να αναγνωρίζεται ο ρόλος τους».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr