Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Απασχόληση: Η καινούργια πρόταση μετά την τετραήμερη εργασία

Απασχόληση: Η καινούργια πρόταση μετά την τετραήμερη εργασία

Τι είναι το μοντέλο 9 στις 15 και ποια τα οφέλη του

Η τετραήμερη εργασία η οποία καταργεί το παραδοσιακό μοντέλο της πενθήμερης απασχόλησης εφαρμόζεται δειλά- δειλά από τις επιχειρήσεις και συζητείται πολύ περισσότερο. Πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο έγινε μια δοκιμή εξάμηνης διάρκειας, με τις συμμετέχουσες εταιρείες να σημειώνουν αυξημένη παραγωγικότητα, οι εργαζόμενοι δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον και παράλληλα να επισημαίνουν ότι η τετραήμερη εργασία βελτίωσε την ποιότητα της διαβίωσής τους.

Ωστόσο, ανησυχίες για παράγοντες όπως το κέρδος, για πρόσθετη πίεση στους εργαζόμενους εξαιτίας ότι ο φόρτος της ημερήσιας εργασίας αυξάνεται, όπως και η ανάγκη το προσωπικό να είναι διαθέσιμο για τους πελάτες κατά τη διάρκεια όλων των τυπικών εργάσιμων ωρών παραμένουν.

Ο Σαμ Φράνκλιν, διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογικής εταιρείας Otta, τονίζει επίσης ότι η κατάργηση μιας ολόκληρης ημέρας έμοιαζε με ένα μεγάλο βήμα καθώς μειώνει τις ώρες εργασίας κατά 20%. «Περνώντας ουσιαστικά από το 100% του χρόνου στο 80% ένιωθα ότι δυνητικά ταρακουνούσα τα πράγματα πάρα πολύ», δήλωσε στο CNBC.

Αυτές τις ομολογουμένως δικαιολογημένες ανησυχίες έρχεται να μετριάσει μια νέα πρόταση για τα δεδομένα της απασχόλησης: το λεγόμενο δεκαπενθήμερο των εννέα ημερών.

Τι είναι το 15ήμερο των 9 ημερών

Το μοντέλο απασχόλησης των 9 ημερών ανά 15 ημέρες ουσιαστικά αφορά 14 ημερολογιακές ημέρες, με τις εννέα από αυτές να είναι εργάσιμες και τις πέντε ρεπό. Κάθε δεύτερη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι έχουν μια επιπλέον ημέρα άδειας, συχνότερα την Παρασκευή.

Ορισμένες εταιρείες ζητούν από τους υπαλλήλους τους να απασχολούνται περισσότερες ώρες τις ημέρες που εργάζονται για να αντισταθμίσουν έτσι τη μία ημέρα επιπλέον άδειας. Από την άλλη υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν απαιτούν κάτι τέτοιο, καθώς υποστηρίζουν ότι η παραγωγικότητά τους παραμένει σταθερή.

Η Otta είναι μία από τις πολλές εταιρείες που επί του παρόντος δοκιμάζουν αυτό το μοντέλο εργασίας (9 στις 14) και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν είναι λειτουργικό, τότε η τετραήμερη εργασία μπορεί να αποτελέσει επιλογή. «Ως εναλλακτική σκέφτηκα γιατί δεν δοκιμάζουμε τις εννέα μέρες στο δεκαπενθήμερο;» αναφέρει ο Φράνκλιν.

Το 9ήμερο στην πράξη

Σύμφωνα με εκείνους που έχουν δοκιμάσει το νέο μοντέλο, πολλά από τα οφέλη είναι παρόμοια με αυτά του τετραήμερης εργασίας. Μεταξύ άλλων αναφέρονται η παραγωγικότητα, η ικανοποίηση των εργαζομένων, η καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η βελτιωμένη ευημερία.

Ένα σημείο που τονίζει ο Σαμ Φράνκλιν είναι ότι το θέμα αναφέρεται κατά τη διαδικασία πρόσληψης. «Είναι ένα από τα ζητήματα που όλοι αναφέρουν όταν τους ρωτάμε γιατί θέλουν να δουλέψουν για την Otta. Μας απαντούν ότι τους αρέσει ο τρόπος που σκεφτόμαστε και είναι κάτι που πάντα ήθελαν να κάνουν».

Για τα πρόσθετα οφέλη του μοντέλου 9 ημέρες στις 15 έναντι της τετραήμερης εργασίας κάνει λόγο ο Μπεν Μπράνσον Γκέιτλι, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού για το τμήμα προσωπικού Charlie HR, η οποία επίσης έχει υιοθετήσει το πρώτο μοντέλο.

«Ο λόγος που είμαι πραγματικά υπέρ των εννέα ημερών στις δύο εβδομάδες και όχι της τετραήμερης εβδομάδας μία είναι ότι η Πέμπτη, δεν γίνεται σταθερά η νέα Παρασκευή», σημειώνει. Η εναλλαγή ανάμεσα στην τετραήμερη και την πενθήμερη εβδομάδα δημιουργεί επίσης καλύτερη ισορροπία, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Οι τετραήμερες εβδομάδες, μπορεί να είναι πολύ έντονες. Δεν μου αρέσει η ιδέα να το εφαρμόζω αυτό κάθε εβδομάδα», προσθέτει.

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν το στυλ εργασίας και μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτό με βάση το πόσες ημέρες έχει η εβδομάδα, καθώς και να απολαμβάνουν τη βελτίωση στην ποιότητα της προσωπικής τους ζωής, εξηγεί ο Μπράνσον Γκέιτλι.

Τόσο αυτός όσο και ο Φράνκλιν είδαν τους εργαζόμενους τους να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την εργασία ως συνέπεια του 9 στις 15 ημέρες. Ο Φράνκλιν ενθάρρυνε τους υπαλλήλους του να αναρωτηθούν εάν οι συναντήσεις που δεν σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων ή τη οικοδόμηση σχέσεων είναι πραγματικά απαραίτητες, ενώ η Charlie HR έχει εφαρμόσει μια εθελοντική -κυρίως- συνάντηση για εντατική εργασία κάθε Τετάρτη.

Δεν είναι ακόμη για όλους

Όπως και η τετραήμερη εβδομάδα, το δεκαπενθήμερο των εννέα ημερών δεν ταιριάζει σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε εργαζόμενο. Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Stand, με έδρα στο Λονδίνο, είναι μία από αυτές, όπως δηλώνει η ιδρύτριά Λόρα Όλιφαντ. «Τα οφέλη ήταν προφανή, ένιωσα ότι υποστηρίζαμε καλύτερα την ψυχική ευεξία των εργαζομένων, μειώνοντας το άγχος και την εξάντληση και αφήνοντας χρόνο για χαλάρωση. Και η ομάδα ένιωσε πιο παραγωγική. Όμως υπήρχαν κάποια μειονεκτήματα», εξηγεί.

Σύμφωνα με την Όλιφαντ δεν εντόπισαν όλοι οι εργαζόμενοι τα οφέλη και επειδή οι πελάτες έπρεπε να είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με κάποιον στην επιχείρηση οποιαδήποτε μέρα, η Stand έπρεπε να δημιουργήσει μια εναλλακτική, δίνοντας μεμονωμένα στους υπαλλήλους διαφορετικές ημέρες άδειας.

«Το κυλιόμενο μοντέλο ήταν χρονοβόρο και πολύπλοκο στην ανάπτυξη, όλοι εργάζονταν με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και υπήρξε ένταση μεταξύ των ομάδων στις πολυάσχολες περιόδους στις διακοπές», επισημαίνει η ίδια.

Η Stand επί του παρόντος έχει υιοθετήσει ένα μοντέλο με 4,5 ημέρες εργασίας, τις Παρασκευές όλοι αποχωρούν στις 13:00, εκτός από ένα άτομο ανά ομάδα που παρακολουθεί τα σημαντικά μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Το μοντέλο έδωσε λύση στα ζητήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία με τις 9 στις 15 ημέρες και τα οφέλη παρέμειναν.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο μάθημα της Όλιφαντ από την εμπειρία του 9 στις 15;

«Ένα βασικό σημείο για εμάς είναι να μην περιοριζόμαστε από ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας αντί για κάποιον άλλο. Είναι σημαντικό να βρείτε αυτό που είναι κατάλληλο για την επιχείρησή σας και τους πελάτες σας», καταλήγει.

inSports

Γιαννακόπουλος σε Καρυπίδη: «Μου πρότεινες να στήσουμε παιχνίδι»

Αποκάλυψη-σοκ από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για τον Θόδωρο Καρυπίδη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024