
Μπάιντεν: Η τραπεζική κρίση έχει καταλαγιάσει – Ζητά μεγαλύτερες εξουσίες στις ρυθμιστικές αρχές
Ο Τζο Μπάιντεν καθησυχάζει επενδυτές και καταθέτες για την ασφάλεια του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, δηλώνοντας ότι η τραπεζική κρίση έχει καταλαγιάσει.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Reuters/Evelyn Hockstein) εκτίμησε σήμερα ότι η τραπεζική κρίση μετά την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank έχει καταλαγιάσει, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.
Μεγαλύτερες εξουσίες
Ο αμερικανός πρόεδρος θέλησε να καθησυχάσει επενδυτές και καταθέτες ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές.
Την περασμένη εβδομάδα οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας έκλεισαν την SVB και ανέθεσαν τη διαχείριση στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης των Καταθέσεων (FDIC). Χθες Παρασκευή, η μητρική εταιρεία SVB Financial Group ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν προέτρεψε το Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές μεγαλύτερες εξουσίες όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, όπως να έχουν τη δυνατότητα επιβολής υψηλότερων προστίμων, ν’ ανακτούν κεφάλαια και να αποκλείουν από τον κλάδο στελέχη χρεοκοπημένων τραπεζών.
Ειδικότερα, ζήτησε από το Κογκρέσο να δώσει στον FDIC την δυνατότητα ανάκτησης κεφαλαίων «συμπεριλαμβανομένων των κερδών που αποκόμισαν στελέχη χρεοκοπημένων τραπεζών (όπως η Silicon Valley Bank και η Signature Bank) από τις πωλήσεις μετοχών», σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της SVB Γκρεγκ Μπέκερ είχε πουλήσει στα τέλη Φεβρουαρίου μετοχές αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg και το CNBC.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη
- Περίπου 1.500 ναύτες των ΗΠΑ έφυγαν πανικόβλητοι από το Μπαχρέιν – Δεν πήραν ούτε τις στολές τους
- Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – Πόσο θα κοστίσει το Πάσχα στο χωριό
- Λίβανος: Δυο κοριτσάκια σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 40 οι τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα
- Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζει δημοσκόπηση που τον παρουσιάζει με 96% θετική γνώμη ως πρόεδρο των ΗΠΑ
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 1-2: Ο Λεβαντόφσκι την οδηγεί στη στέψη!




