Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαύρη Θάλασσα: Πώς το ρωσικό αεροσκάφος κατέρριψε το drone

Μαύρη Θάλασσα: Πώς το ρωσικό αεροσκάφος κατέρριψε το drone

Η ζημιά που προκάλεσε το μαχητικό στο αμερικανικό drone ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να επιλεχθεί η κατάρριψη του.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, όταν ένα μη  επανδρωμένο όχημα αμερικανικών συμφερόντων κατέπεσε εξαιτίας ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που το κατέρριψε στην Μαύρη Θάλασσα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο υπερδυνάμεις έρχονται σε σύγκρουση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως ήταν εύλογο, τόσο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όσο και το αμερικανικό έδωσαν διαφορετικές ερμηνείες επί του θέματος. Παρόλα αυτά, το CBS έκανε με βίντεο προσομοίωση του επεισοδίου στη Μαύρη Θάλασσα δημοσιεύοντας πως προκλήθηκε η βλάβη στο αμερικανικό UAV.

Μοιάζει με ατύχημα η κατάρριψη του drone

Έχοντας την προσομοίωση, το Skynews αναφέρει ότι το περιστατικό είναι «σχεδόν σίγουρα» ατύχημα. O καθηγητής Michael Clarke ανέφερε ότι «προφανώς κάτι πήγε στραβά», προσθέτοντας ότι ο πιλότος πιθανότατα έφτασε «πολύ κοντά».

Το αμερικανικό drone έκανε κύκλους στον διεθνή εναέριο χώρο, λέει ο Clarke, και ήταν εκεί για επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών. «Οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό εδώ και μερικούς μήνες και κάθε φορά η Μόσχα προσπαθεί να απομακρύνει τα drones, να τα εκτρέψει, να τα αναχαιτίσει με αεροσκάφη», σημείωσε.

Λόγω των ταχυτήτων των δύο αεροσκαφών, ο Clarke πιστεύει ότι πρόκειται περισσότερο για «ατύχημα» παρά για μια σκόπιμη προσπάθεια της Ρωσίας να καταρρίψει το drone. Όπως εξήγησε, η μέγιστη ταχύτητα του αμερικανικού drone Reaper είναι 250 mph, ενώ το ρωσικό αεροσκάφος Su-27 πετά με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του ήχου.

Ως εκ τούτου, ο Clarke λέει ότι το ρωσικό αεροσκάφος θα ήταν «κοντά στην ταχύτητα ακινητοποίησης» εάν πετούσε με την ίδια ταχύτητα με το drone και θα ήταν δύσκολο για έναν πιλότο να καταστρέψει την προπέλα του drone σκόπιμα.

H προσομοίωση της συντριβής του drone

Μετά την συντριβή του drone το CBS έκανε ένα βίντεο προσομοίωσης που δείχνει καρέ καρέ πώς το ρωσικό μαχητικό προκάλεσε βλάβη στο MQ-9 Reaper. Από την άλλη, η Μόσχα είναι ανένδοτη και πιστεύει πως τα μαχητικά πλησίασαν το drone για ταυτοποίηση.

Σύμφωνα με το CBS, «Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο στόχος ήταν να περάσει από μπροστά, ώστε το UAV να πετάξει μέσα από το νέφος του καυσίμου, όμως πήρε ύψος υπερβολικά σύντομα και χτύπησε την προπέλα».

Το χρονικό της σύγκρουσης

Όλα ξεκίνησαν όταν το μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος Reaper και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη Su- 27 πετούσαν πάνω από διεθνή ύδατα και πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Τότε ένα από τα ρωσικά μαχητικά πέταξε μπροστά από το Reaper και άρχισε να ρίχνει καύσιμα πολλές φορές.

Κατόπιν τούτου, ένα από τα ρωσικά μαχητικά χτύπησε την προπέλα του αμερικανικού drone, ωθώντας τις αμςεικανικές δυνάμεις να κατεβάσουν το MQ-9 στα διεθνή ύδατα. Μάλιστα, οι αμερικανοί ανέφεραν την Τρίτη πως το ρωσικό αεροσκάφος πέταξε «στην περιοχή» του drone για 30 έως 40 λεπτά, πριν συγκρουστεί λίγο μετά τις 7 το πρωί, ώρα Κεντρικής Ευρώπης. «Στην πραγματικότητα, αυτή η μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πώς συνδέεται το περιστατικό με την AUKUS

Πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως το περιστατικό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε αθώο, αλλά το αντίθετο. Το «κλειδί» βρίσκεται στην χρονική συγκυρία. Ο λόγος είναι ότι η Αυστραλία ετοιμάζεται να προβάλει την ισχύ της από τα νέα πυροκίνητα υποβρύχια που αποκτά μέσω του Τριμερούς Αγγλοσαξωνικού συμφώνου (AUKUS), στον Ινδο- Ειρηνικό.

Εκτιμάται δε πως η ενέργεια αυτή μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, για την Ουάσιγκτον οι ενέργειες αυτές είναι «απερίσκεπτες, περιβαλλοντικά αβλαβείς και αντιεπαγγελματικές», βρίσκοντας η Μόσχα αντιμέτωπη και την κοινή γνώμη των ΗΠΑ.

Sports in

Νότιγχαμ Φόρεστ: «Να δοθούν στη δημοσιότητα οι συζητήσεις των διαιτητών»

Η Νότιγχαμ Φόρεστ με ανακοίνωσή της ζητάει να δοθούν στη δημοσιότητα οι συζητήσεις των διαιτητών στο χθεσινό παιχνίδι με την Έβερτον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024